Aportul de lichide necesar in cazul bebelusilor
De cele mai multe ori, in procesul diversificarii alimentatiei, punem accent pe alimentatie sanatoasa, reguli privind diversificarea, retete pentru copii. Dar la fel de important este si consumul de lichide in cazul copiilor si bebelusilor, fiindca o hidratare corecta contribuie la cresterea sanatoasa.
Hidratarea organsimului are efecte benefice asupra metabolismului, circulatiei sangelui dar si imunitatii. Un adult are nevoie de 2 litri de lichide intr-o singura zi. Preferabil este sa consumam apa atunci cand vrem sa ne hidratam, dar efecte benefice le au si sucurile de legume, sucurile de fructe sau anumite ceaiuri.
Cate lichide trebuie sa bea copiii in functie de varsta?
Bebelusii si copiii nu au nevoie de 2 litri de apa / zi ci de o cantitate de lichide proportionala cu varsta lor. Incepand cu varsta de 14-15 ani, copiii vor avea aceeasi nevoie de hidratare precum a unui adult. Mai precis, cantitatile de lichide recomandate* sunt urmatoarele:
- 0-6 luni: 100-190 ml / kg / zi
- 6-12 luni: 800-1000 ml / zi
- 1-2 ani: 1100-1200 ml /zi
- 2-3 ani: 1300 ml / zi
- 4-8 ani: 1600 ml / zi
- 9-13 ani: 2100 ml / zi pentru baieti si 1900 ml / zi pentru fete
- peste 14 ani: 2600 ml / zi pentru baieti si 2000 ml / zi pentru fete
*conform European Food Safety Authority
Atentie, cantitatea de lichide poate sa insemne apa, lapte, suc de fructe, ceaiuri, lichidul din supe, etc. Vom tine cont de toate sursele de hidratare atunci cand apreciem cate lichide a consumat un copil sau un bebelus intr-o zi.
Cum recunoastem starea de deshidratarea in cazul bebelusilor si copiilor?
In primele zile de la nastere medicii ne sfatuiesc sa urmarim cate scutece de pipi are bebelusul, tocmai pentru a identifica daca exista riscul deshidratarii. Pe masura ce bebelusul creste, face pipi mai rar, motiv pentru care devine mai dificil sa observam cand este deshidratat doar pe baza acestui semnal.
Vom observa insa un cumul de semne care ar putea sa indice o deshidratare in cazul bebelusilor:
- buze uscate si lipicioase
- lacrimi putine cand plange
- ochi adanciti in orbite
- fontanela adancita
- lipsa unui scutec ud pentru o perioada mai mare de 8 ore in cazul sugarilor
- lipsa urinarii pentru mai mult de 12 ore in cazul unui copil
- iritabilitate sau stare de letargie
- oboseala si ameteli
- piele uscata si rece
Ce lichide recomandam pentru hidratarea bebelusului?
Laptele matern
Laptele matern este recomandat sa fie singura sursa de hrana si hidratare pentru bebelusi pana la 6 luni. Dupa aceasta varsta se pot adauga in alimentatie si alte lichide. Alaptarea se va face intotdeauna la cerere. In cazul in care sunt probleme cu alaptarea si este necesar laptele de continuare, el trebuie ales in functie de varsta copilului.
Apa
Apa este cea mai buna sursa de hidratare pentru bebelus, dar recomandam o apa purificata in locul celei de la robinet. Apa de la Humana de exemplu are un continut scazut de sodiu si nitrati pentru a proteja organismul copilului de incarcarea excesiva cu minerale. Hrana pentru copii contine oricum toate mineralele necesare in cantitatile recomandate zilnic.
Sucurile de fructe sau legume
Sucurile din fructe sau legume contin apa, dar si vitamine. Daca sunt stoarse fructele sau legumele, sucul obtinut nu contine fibre, de aceea este de preferat sa oferiti copiilor fructe sau legume amestecate in blender.
Anumite ceaiuri
Ceaiurile sunt si ele o sursa de hidratare, dar nu se recomanda anumite plante care pot sa inhibe absorbtia mineralelor in organism sau ar putea sa provoace alergii sau alte reactii nedorite (constipatie, scaune moi). O alternativa la plantele conventionale sunt ceaiurile selectionate, create special pentru bebelusi. Ceaiurile Humana sunt o solutie potrivita daca vreti sa adaugati ca sursa de hidratare ceaiul.
Nu recomandam ca surse de hidratare: bauturile carbogazoase, sucurile necarbogazoase, cafeaua, ciocolata calda, apa minerala.
Diversificarea la bebelusi poate sa fie o provocare nu doar din perspectiva alimentelor oferite, ci si daca ne raportam la tipurile de lichide pe care cei mici trebuie sa le consume.
Citeste si despre Primii pasi in diversificarea alimentatiei
Comentarii legate de Aportul de lichide necesar in cazul bebelusilor