Autodiversificarea
Autodiversificarea (Baby-led weaning) este o forma de diversificare a alimentatiei bebelusului care ii permite acestuia sa controleze cantitatea de mancare solida pe care o mananca. Astfel bebelusul va invata sa se hraneasca inca de la inceputul procesului de diversificare.
Cei mai multi parinti aleg sa inceapa procesul de diversificare cu sucuri, supe sau alimente sub forma de piure. Principalul motiv este teama de a oferi bebelusului alimente pe care nu poate sa le mestece sau sa le inghita. Sunt insa si parinti care prefera autodiversificarea; bebelusul alege astfel instinctiv alimentele de care are nevoie organismul sau si se descurca singur sa le muste, sa le mestece si sa inghita.
La ce varsta poate incepe autodiversifcarea?
Sistemul digestiv al bebelusului se maturizeaza pana la 6 luni, motiv pentru care OMS recomanda inceperea diversificarii de la aceasta varsta. Totusi, sunt bebelusi care stau in fund si intind mana dupa mancare chiar si mai devreme (5 luni).
Bebelusul este astfel cel care „decide” cand poate incepe sa manance diversificat. I se vor oferi astfel o varietate de alimente specifice varstei astfel incat sa aiba o dieta echilibrata. La inceput va avea tendinta de a suge alimentele, apoi de a inghiti putina mancare, dar treptat va incepe sa mestece si sa inghita.
Avantajele autodiversificarii
In primul rand, bebelusul este cel care decide cand este pregatit pentru diversificarea alimentatiei. Curiozitatea lui legata de alimente, de forma si textura lor si tendinta de a le intoduce in gurita sunt primele semne ca este pregatit pentru a manca singur. Alaptarea la san poate fi un avantaj fiindca bebelusul este obisnuit cu schimbarile in ceea ce priveste gustul. In plus, suptul la san il ajuta sa invete sa mestece mai repede. Pentru bebelusii obisnuiti cu biberonul este posibil sa dureze mai mult pana isi dezvolta abilitatea de a mesteca alimentele.
In al doilea rand, bebelusul stabileste ritmul in care mananca, dar si care alimente sunt mai potrivite pentru el si in ce cantitate (evident, din cele gatite si oferite de tine). Nu mai este nevoie sa ii oferi mancarea cu lingurita ci o vei taia in bucati mari, pe care sa le poate tine in mana. Alimentele vor fi gatite astfel incat sa fie moi si vor fi taiate in bucati usor de manevrat (de marimea unui deget de ex sau pur si simplu asa cum sunt – piersici, morcovi, broccoli). Bebelusul va alege singur ce alimente „testeaza” si mananca, dar si in ce cantitate.
In al treilea rand, riscul ca bebelusul sa refuze mancarea, sa fie mofturos sau sa respinga anumite alimente este mai mic fiindca el descopera ceea ce mananca. O masa poate sa fie astfel variata si sa contina acele alimente pe care vrem sa i le oferim bebelusului intr-un piure, doar ca de aceasta data vor fi oferite preparate si in mod individual.
Singurul dezavantaj este acela ca bebelusul se va murdari mai usor fiindca nu va reusi sa controleze perfect miscarile mainilor. Sa nu te mire daca pare ca mananca iaurt cu nasucul sau daca morcovul se imprastie in toata bucataria.
Bebelusul se poate ineca?
Cea mai mare temere a parintilor care aleg autodiversificarea este aceea ca bebelusul se poate ineca fiindca alimentele nu sunt pasate. Poate suna periculos ca un copil sa tina in mana un morcov intreg sau o bucata de mor copt dar sansele sa se inece sunt defapt mai mici decat in cazul in care li se ofera mancarea cu lingurita. Bebelusul, dupa varsta de 6 luni, atunci cand poate duce alimentele la gura, este capabil sa mestece si ulterior sa impinga mancarea din fata inspre spate cu limba, pentru a o inghiti. Chiar daca bebelusul impinge o bucata de mancare prea adanc in gurita, el o va scoate singur.
Pentru a elimina cat mai mult riscul de a se ineca, trebuie sa prepari alimentele pe care i le oferi bebelusului – ele trebuie fierte, coapte, taiate in bucati care sa poata fi luate cu mana dar nu prea mici incat sa fie inghitite intregi (de ex, bucati de marimea degetului tau). Se respecta tabelul diversificarii alimentelor si ordinea in care vor fi introduse in procesul de autodiversificare.
Fiecare masa se va desfasura in ritmul bebelusului, nu trebuie grabit si nici alimentat cu lingurita daca ai impresia ca nu a mancat suficient. In anumite momente va manca mai mult, la alte mese mai putin, dar asigura-te ca are de unde sa aleaga.
Alimentele tari trebuie gatite incat sa fie moi, de exemplu legume fierte si fructe coapte sau fierte. Alimentele mici (de ex cirese, alune) sunt interzise. Iaurtul sau grisul vor fi oferite in ligurita dar bebelusul este cel care va lua lingurita din mana ta si va manca.
Ce alimente sunt recomandate in autodiversificare?
Autodiversificarea poate sa inceapa cu alimente precum legume fierte (morcov, broccoli, cartof dulce), fructe (mar copt, banana cruda, pere coapte), cereale (orez fiert, gris, ovaz). Carnea va fi oferita foarte bine fiarta iar branza de casa va fi preparata din tablete de calciu. Evident se pastreaza mesele formate din lapte matern / lapte formula.
In cazul bebelusilor cu varsta de 6-8 luni se pot adauga in alimentatie: orz, hrisca, mei, paste, germeni de grau, caise, afine, pepene galben, prune, piersici, dovlecel, conopida, vinete, fasole verde, cipuerci, ceapa, cerne de pui /vita, galbenusuri de oua, peste, branza de vaca.
Pentru bebelusii cu varsta de 8-10 luni sunt recomandate si ciresele (fara samburi), smochinele, strugurii, kiwi, mango, nectarinele, papaya, mazarea. Dupa varsta de 10 luni pot fi introduse citricele, rosiile (cu atentie, provoaca aciditate), spanacul, porumbul, fructele de padure, oul intreg, orice tip de peste (inclusiv somon).
Daca te hotarasti sa alegi varianta autodiversificarii vei oferi bebelusului tau posibilitatea de a explora. El va descoperi fiecare aliment in parte, gustul, forma, textura, va invata sa manance singur inca de la inceput si va alege sa consume cat este necesar pentru a se satura. Intregul proces va fi astfel pe placul bebelusului tau!
Citeste si despre Deficienta de fier in cazul bebelusilor
Comentarii legate de Autodiversificarea