Deficienta de fier in cazul bebelusilor

Fierul este printre cele mai importante minerale din organism, avand un rol deosebit in cresterea armonioasa si dezvoltarea copiilor. Aceste element ajuta la circulatia sangelui de la nivelul plamanilor la celule, de aceea este indispendsabil pentru organism.
O deficienta de fier afecteaza sanatatea copilului si se manifesta prin diverse simptome:
- Stare de oboseala aceenuata si chiar somnolenta
- Copilul pare ca nu are energie si nu se implica in activitati care ii solicita efortul
- Nu are pofta de mancare si refuza deseori sa manance
- Are pielea palida si deseori pot fi vazute cearcane
- Are stari frecvente de iritabilitate
- Are o imunitate slabita si sufera de infectii sau raceli frecvente
- Transpira abundent, are batai neregulate ale inimii, are dificultati in a respira
Lipsa fierului din organism duce deseori la impulsuri neobisnuite din partea copiilor, precum impulsul de a manca pamant sau gheata.
Cum asiguram cantitatea necesara de fier?
Fierul este esential pentru transportul oxigenului de la plamani catre celule si implicit toate celelalte organe. Ajuta de asemenea la transportul substantelor benefice pentru metabolism dar si pentru mentinerea imunitatii si crestere. Lipsa unei cantitati suficiente de fier afecteaza organismul unui bebelus in mai multe planuri si pune in pericol dezvoltarea normala dar si functionarea sistemului nervos.
Daca in primele luni de viata, fierul este in cantitate normala in organismul unui bebelus alaptat, dupa varsta de 6 luni are nevoie de un aport suplimentar din alimentatie. Tot la 6 luni este si momentul diversificarii alimentatiei, ceea ce inseamna ca este momentul perfect de a introduce alimente imbogatite cu fier.
Pentru a asigura insa o cantitate zilnica suficienta de fier, fapt ce nu se intampla in primele luni de diversificare, avem optiunea de a introduce in dieta bebelusului un lapte de continuare sau de crestere, imbunatatit cu fier. Nu se recomanda in cazul bebelusilor mai mici de 1 an consumul de lapte de vaca, fiindca acesta contine saruri si proteine care afecteaza sistemul digestiv al micutilor. In plus, cantitatea de fier din laptele de vaca nu este suficient pentru a asigura doza zilnica necesara si deseori, copiii hraniti cu lapte de vaca se imbolnavesc de anemie.
Sunt si alimente care contin fier si pot fi introduse in alimentatie zilnic. Printre ele se numara broccoli, fasolea rosie si lintea, galbenusul de ou, orezul brun, pestele (somon, ton), carnea de vita, ficatul de pui, prunele si smochinele.
Alaptarea este cea mai importanta si laptele matern este mereu prima optiune cand vine vorba de hrana bebelusului. Daca din diverse motive, mamicile nu pot alapta, atunci recomandam o formula de lapte praf special creata pentru bebelusi o data cu inceperea diversificarii alimentatiei.
Formulele de lapte Humana, cum ar fi laptele de inceput Humana 2 sau laptele de crestere Humana 3, au numeroase avantaje cum ar fi acela ca furnizeaza necesarul de vitamine si minerale, nu contine coloranti si conservanti si respecta cele mai inalte standarde de calitate. Printre cele mai importante vitamine se numara: vitamina C, vitamina E, vitamina A, vitamina B1, vitamina B6, acid folic, vitamina K1, vitamina D3, vitamina B12fier, magneziu, acizi grasi Omega 3.
In niciun caz nu oferiti lapte de vaca bebelusilor mai mici de 1 an. Chiar si dupa aceasta varsta mamicile prefera sa ofere bebelusilor lapte formula, fiind o alternativa sigura fata de laptele de vaca ce poate contine hormoni sau antibiotice.
Alegeti asadar un meniu zilnic echilibrat, bogat in vitamine si minerale, pentru a asigura sanatatea bebelusului si pentru a incuraja un regim alimentar sanatos.
Voi ati intampinat probleme legate de anemie in ceea ce priveste bebelusul vostru? Va asteptam cu sfaturi sau intrebari in sectiunea de comentarii sau pe forumul de mamici!
Comentarii legate de Deficienta de fier in cazul bebelusilor