Informatii despre sarcina pe care nimeni nu ti le spune
Sunt anumite informatii despre sarcina pe care nimeni nu ti le spune inainte sa ramai insarcinata. Sarcina are si efecte secundare mai putin placute dar pe care e necesar sa le cunosti ca sa fii pregatita. De la constipatie pana la pierderea libidoului si lapte care curge din sani, abordam cat mai multe subiecte despre simptome sarcina.
Sarcina este un moment uimitor pentru o femeie, sunt convinsa ca toate mamicile pe care le cunosti ti-au zis asta. Cate ti-au povestit insa si de momentele dificile sau jenante? Nu trebuie sa fii inhibata sa intrebi si sa discuti despre asta. Toate femeile suporta diverse "efecte secundare"; afla aici care sunt cele mai frecvente!
Iti curg sanii
Probabil stii deja ca iti curg sanii dupa ce nasti bebelusul. Nu trebuie sa te surprinda faptul ca acestia vor curge si inainte cu cateva saptamani, chiar luni, inainte de nastere. Defapt, din al doilea trimestru de sarcina, sanii produc un lichid galbui numit colostrum. Acesta contine proteine care ajuta la hranirea bebelusului si la protejarea lui de anticorpi.
Sunt si mamici carora nu le curg sanii, dar in general secretia de colostrum apare la femeile insarcinate si poate duce la momente jenante. Poarta in interiorul sutienului tampoane pentru sani de la farmacie si nu vei avea surprize daca mergi la serviciu sau te intalnesti cu alti oameni. In cazul in care observi ca secretia contine urme de sange, contacteaza medicul ginecolog.
Secretii vaginale abundente
Vei avea secretii vaginale abundente, un unul din acele simptome sarcina normal si des intalnit dar destul de deranjant pentru orice mamica. Cauza acestor scurgeri vaginale sunt modificarile hormonale si aportul de sange crescut in perioada sarcinii catre organele de reproducere. Pe intreaga perioada a sarcinii vei avea secretii vaginale asa ca pregateste-te sa iti cumperi absorbante de zi.
Daca scurgerile vaginale produc mancarime sau miros urat, contacteaza medicul ginecolog. E posibil sa ai o infectie vaginala care poate fi usor de tratat, mai ales daca este identificata din timp. Cea mai frecventa infectie este candidoza in sarcina si care se manifesta prin secretii branzoase, cu miros neplacut si care se trateaza cu antibiotice.
Constipatia in sarcina
Constipatia in timpul sarcinii este o consecinta a cresterii secretiei de progesteron care duce la o activitate mai incetinita a intestinului. Iti recomand sa faci miscare usoara, sa inoti sau sa te plimbi. Daca vei bea mai multe lichide si vei consuma legume si fructe sau alimente bogate in fibra, cu siguranta vei vedea ca te ajuta.
In cazul in care constipatia persista si nu vezi o imbunatatire nici daca pui in aplicare masurile de mai sus, discuta cu medicul tau sa iti prescrie un laxativ usor care poate fi luat in timpul sarcinii. Daca previi constipatia, atunci vei reusi sa reduci riscul de aparitie a hemoroizilor.
Urinarea frecventa in timpul sarcinii
Urinarea frecventa in sarcina este poate unul din cele mai enervante consecinte. Este cu atat mai dificil cu cat mamicile nu se pot tine fiindca progesteronul relaxeaza vasele de sange si in plus bebelusul apasa pe vezica urinara.
Poti evita urinarea frecventa facand exercitii ale pelvisului. Va fi nevoie sa faci destule exercitii dar rezultatele se vor vedea. Incordeaza-ti pelvisul timp de 10 secunde apoi relaxeaza-l, cam de 10 ori in continuu si repeta acest proces de mai multe ori pe zi. Evident, absorbantele vor fi de ajutor!
Ingrosarea venelor in sarcina
In jur de 30% din femei au vene ingrosate in perioada sarcinii. Circulatia sangvina se intensifica si pot sa apara varice la picioare, mai ales ca ele fac efortul de a sustine toata greutatea corpului. O recomandare buna pentru tine este sa porti pantaloni stramti pe picior pe care sa ii imbraci dimineata, cand venele nu sunt foarte umflate.
Sunt mamici care sufera de ingrosarea venelor in zona vulvelor sau care au mari probleme cu hemoroizii. Daca si tu ai astfel de neplaceri, evita sa stai mult timp jos, fa o baie calduta sau urmeaza sfaturile de mai sus legate de constipatie. Evita sa stai in picioare ore intregi, nu sta picior peste picior cand stai pe scaun si tine picioarele ridicate cat de des poti (daca esti la birou, le poti sprijini de un scaun mai mic sau chiar de un suport special pentru picioare).
Apetit sexual scazut - simptom in sarcina
Sunt destule mamici care se plang de un apetit sexual scazut in sarcina. Daca nu ai complicatii legate de sarcina poti face sex cu partenerul in siguranta. Sunt mamici care se simt foarte excitate in timpul sarcinii si vor sa faca sex des pe cand alte femei raman fara libidou.
Uneori chiar tatii se tem sa faca sex din dorinta de a nu afecta bebelusul in vreun fel sau pentru ca simt nevoia sa te protejeze. Discuta cu partenerul tau despre sex si libdou si gasiti impreuna solutia cea mai buna pentru amandoi; uneori masajul erotic poate sa inlocuiasca penetrarea si sa confere aceleasi senzatii de satisfactie (mai ales ca organismul tau este mult mai sensibil la atingeri, asa ca profita de moment!).
Picioare si glezne umflate
Cresterea in greutate si accelerarea circulatiei, dar si faptul ca o mare parte din calciul prezent in organismul tau este absorbit de bebelus, determina dureri ale gleznelor si picioarelor.
Acumularea de lichid in organism este normala in timpul sarcinii, insa devine o problema daca stai mult in picioare sau prea mult pe scaun. De aceea, trebuie sa alternezi momentele in care stai jos cu cele in care faci miscare sau te plimbi.
Daca serviciul tau este de asa natura incat majoritatea timpului stai pe scaun, sprijina picioarele de un suport ridicat sau ridica-te macar 10 minute la fiecare ora pentru putina miscare. Daca in schimb esti nevoita sa stai mereu in picioare, profita de momentele de pauza pentru te odihni, poarta incaltaminte cat mai comoda si stai cu picioarele usor indoite pentru a ajusta centrul de greutate.
Comentarii legate de Informatii despre sarcina pe care nimeni nu ti le spune