5 lucruri la care să renunți când ai aflat că ești gravidă
Acum, că ai aflat deja că vei avea un copil, este mai important ca oricând să ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională.
Poți să crești șansele unei sarcini sănătoase și lipsite de probleme și să ai un bebeluș sănătos dacă urmezi câteva sfaturi utile în timpul sarcinii.
Iată care sunt 5 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să te asiguri că scazi riscurile ca bebelușul să aibă probleme în dezvoltarea sa.
- Spune nu alcoolului
- Renunță la fumat
- Renunță la cofeină
- Scapă de factorii nocivi din mediul în care locuiești sau muncești
- Renunță la alimentele care îți pot afecta sănătatea
Spune nu alcoolului
Alcoolul ajunge în sângele tău, iar prin placenta ajunge și la bebeluș. Fiindcă sângele circulă prin organismul bebelușului aflat în plină dezvoltare, alcoolul poate avea consecințe neplăcute asupra evoluției lui în burtică.
Consumul zilnic de alcool poate duce la afectarea dezvoltării psihice a bebelușului sau la malformații congenitale. Alcoolul crește riscul apariției avortului spontan, un motiv în plus să renunți la consumul de băuturi alcoolice.
Renunță la fumat
Fumatul crește riscul unei sarcini cu probleme precum implantarea ovulului în partea de jos a uterului. In plus poate cauza pierderea sarcinii, naștere prematură și malformații ale bebelușului.
Fumatul crește riscul ca bebelușul să sufere de astm sau alte probleme pulmonare, ori să aibă malformații ale inimii.
Nu este niciodată târziu să renunți la fumat, așa că solicită ajutor de specialitate dacă nu poți renunța singură. Deși organismul tău trece prin perioada de sevraj, totuși este mai bine să renunți la fumat decât să scazi numărul țigărilor, fiindcă efectele nocive ale fumatului se pot observa și mai târziu în viața bebelușului (de exemplu, fumatul crește riscul de apariție a astmului).
Dacă nu fumezi, dar ai în familie persoane care fumează, explică riscurile asupra dezvoltării bebelușului și stabilește regula ca ele să fumeze afară.
Citește despre fumatul în timpul sarcinii și riscurile pe care le implică.
Renunță la cofeină
Cofeina trebuie limitată la 200mg/ zi, adică o cantitate pe care o poți avea într-o cafea. Un consum ridicat de cofeină crește riscul de avort spontan, de aceea se recomandă limitarea consumului de cofeină.
In plus, cafeaua nu are valori nutriționale și scade absorbția în organism a fierului, un element extrem de important pentru sănătatea unei gravide. Cofeina accentuează arsurile stomacale și este stimulant, motiv pentru care vei risca să nu te mai odihnești bine.
Poți limita așadar consumul de cofeină sau poți alege cafeaua decofeinizată. Atenție la băuturile care conțin cofeină, dar și alte produse precum ceaiurile, ciocolata, înghețata, sucurile, energizantele.
Așadar, cel mai bine este să renunți la cofeină măcar pe toată perioada sarcinii și alăptării.
Citește mai multe despre consumul de cofeină în timpul sarcinii și efectele sale.
Scapă de factorii nocivi din mediul în care locuiești sau muncești
Anumite locuri de muncă pot fi periculoase pentru gravide, nu doar din cauza factorilor de mediu, ci și din cauza uzurii psihice. Dacă lucrezi cu substanțe chimice sau metale grele, în zone cu radiații sau diverși agenți biologici, trebuie să anunți angajatorul cât mai repede. Acesta este obligat să îți găsească o alte activitate temporară care să nu implice riscuri asupra sarcinii sau să accepte concediul prelungit.
Anumite produse de curățenie, pesticidele, diluanții și vopselurile, apa contaminată și alte substanțe cu care intrăm in contact acasă pot afecta creșterea bebelușului, de aceea este necesară o atenție sporită la mediul în care locuim sau muncim.
Renunță la alimentele care îți pot afecta sănătatea
Chiar dacă ai impresia că trebuie să mănânci pentru doi, corpul tău are nevoie de 300 de calorii/ zi în plus. Ai grijă să incluzi în dieta ta zilnică proteine, fiindcă ai nevoie de 70 de grame/ zi de proteine care pot să provină din carne slabă, bine pregătită pe foc.
Evită carnea în sânge, produsele lactate nepasteurizate, sucurile carbogazoase și conservele, preparatele de tip fast-food sau mâncarea pregătită în oraș care poate fi alterată. Atenție și la peștele oceanic, fiindcă acesta poate conține mari cantități de mercur sau alte substanțe din mediul contaminat. Recomandăm să renunți la consumul de pește oceanic în perioada sarcinii.
Citește despre mai multe despre Reguli de baza in alimentatie pentru perioada sarcinii
Comentarii legate de 5 lucruri la care să renunți când ai aflat că ești gravidă