Consumul de cofeina trebuie limitat in timpul sarcinii
Consumul de cofeina din timpul sarcinii este un subiect foarte dezbatut in randul mamicilor. Cu toate ca multe gravide aleg sa renunte complet la consumul unor produse ce contin cofeina, cadrele medicale le recomanda mamicilor, mai degraba, o limitare a consumului de cofeina pe durata sarcinii. Potrivit ultimelor studii, cofeina nu are un efect nociv asupra sarcinii sau asupra bebelusului din pantece, cata vreme este consumata, zilnic, in cantitati moderate.
Dar cat de mult este prea mult atunci cand vorbim despre consumul de cofeina? Daca esti insarcinata, potrivit Food Standards Agency (FSA) ar trebui sa limitezi cantitatea de cofeina consumata pe zi la 200 de miligrame, ceea ce inseamna echivalentul a doua cani de cafea instant pe zi.
Despre limitarea consumului de cofeina pe durata sarcinii
Nu se impune sa renunti complet la cofeina, in timpul sarcinii, insa trebuie sa incerci sa limitezi, pe cat de mult posibil, consumul de cofeina la o cantitate de 200 mg pe zi. Alte alternative sanatoase pentru cafea sunt, in schimb, ceaiul si cafeaua decofeinizata, sucul de fructe si apa. De asemenea, trebuie sa limitezi cantitatea de bauturi energizante deoarece si acestea contin o cantitate mare de cofeina. Cu toate acestea, daca vei depasi, ocazional, limita recomandata de specialisti, nu trebuie sa te ingrijorezi deoarece riscurile sunt destul de mici.
Cat de multa cofeina contin anumite alimente?
Cofeina se gaseste, in mod natural, in multe alimente, cum ar fi cafeaua, ceaiul si ciocolata. De asemenea, se adauga cofeina si in unele bauturi racoritoare sau energizante, dar si in unele medicamente sau remedii de combatere a racelii si a gripei. Este indicat sa citesti, de fiecare data, eticheta produselor.
Tabel al alimentelor si bauturilor care contin cofeina
- 1 cana de cafea instant: 100 mg cofeina;
- 1 cana de cafea proaspat macinata sau filtrata: 140 mg;
- 1 cana de ceai: 75 mg;
- 1 doza de Cola: 33 mg;
- 1 caffé latte or cappuccino: 75 mg – 150 mg;
- 1 espresso- 64 – 75 mg;
- 1 doza de bautura energizanta: pana la 80 mg;
- 1 baton de 50 g de ciocolata simpla: 50 mg;
- 1 baton de 50 g de ciocolata cu lapte: 25 mg;
- 2 capsule de remediu puternic pentru raceala si gripa: 50 mg.
Asadar, intr-o singura zi, vei atinge limita de 200mg de cofeina, daca vei consuma:
- Doua cani de ceai si o doza de cola;
- 1 cana de cafea instant si o doza de bautura energizanta.
De ce este riscant sa consumi cofeina pe durata sarcinii?
Cum se justifica limitarea consumului de cofeina in timpul sarcinii? Specialistii ne atentioneaza ca un consum ridicat pe cofeina aduce posibile riscuri care afecteaza sarcina. Nivelurile ridicate de cofeina, din timpul sarcinii, pot influenta evolutia bebelusilor, printr-o greutate mica avuta la nastere, ceea ce inseamna un copil mai vulnerabil si poate creste riscul de a avea probleme de sanatate, mai tarziu, in viata. Mai mult decat atat, exista unele dovezi care leaga un consum foarte mare de cofeina de provocarea unui avort spontan.
Iata declaratia unei mamici cu privire la consumul de cofeina:
“Cand am fost insarcinata cu prima mea fiica, am renuntat complet la cofeina. Insa, in timpul celei de-a doua sarcini, am revenit la obiceiurile mele obisnuite, de a consuma doua sau chiar pana la patru cesti de cafea, pe parcursul unei zile. Acum ma intreb daca acesta este motivul pentru care a doua fiica are un somn atat de agitat spre deosebire de sora ei mai mare.” Isla
Un lucru este sigur! Te vei simti mai bine daca nu vei consuma o cantitate mare de cofeina. Ea este un stimulent, ceea ce inseamna cresterea ritmului batailor inimii si dureri de cap. In plus, iti poate crea o stare de nervozitate si poate cauza insomnie. Mai mult decat atat, cofeina poate contribui la arsurile la stomac, prin stimularea secretiei de acid gastric si la deshidratare. Este de dorit sa te bucuri de o sarcina linistita, fara a te confrunta cu aceste neplaceri cauzate de consumul de cofeina.
Tu ai consumat cofeina pe durata sarcinii? Ce le recomanzi celorlalte mamici?
Comentarii legate de Consumul de cofeina trebuie limitat in timpul sarcinii