Probleme cu vezica biliara in timpul sarcinii şi dupa nastere
Anumite probleme cu vezica biliara in sarcina pot sa afecteze dezvoltarea bebelusului sau sa puna in pericol sarcina. Afla totul despre ce probleme pot sa apara in acest articol.
Ce este vezica biliara?
Vezica biliara este un organ mic, în formă de sac, care se află chiar sub ficat. Scopul său este de a stoca bila, o substanţă care ajută la digerarea grăsimilor. Pe măsură ce alimentele intră în intestinul subţire, din stomac, vezicula biliară primeşte un semnal pentru a începe contractarea şi eliberarea bilei în intestin.
Bila este compusă din apă, săruri biliare şi colesterol, dar și alte substanțe. Dacă bila conţine prea mult colesterol şi insuficiente săruri sau dacă vezica biliară nu se “descarcă”, în mod corespunzător, vezicula biliară poate forma depuneri, cunoscute sub denumirea de pietre sau calculi biliari.
Termenul "boala vezicii biliare" acoperă inflamaţia, infecţia, pietrele şi blocarea vezicii biliare.
- Ce este colica biliară?
- Cum afectează sarcina vezica biliară?
- Exista riscul de a dezvolta boala vezicii biliare in timpul sarcinii?
- Boala vezicii biliare îmi va afecta bebeluşul?
- Cum se tratează boala vezicii biliare în timpul sarcinii?
- Pot dezvolta probleme ale vezicii biliare după nastere?
Ce este colica biliara?
Colica biliara este rezultatul unei blocări ale canalelor vezicii biliare. Dacă bila nu poate ieşi din vezica biliară, poate din cauza unui calcul biliar, acest fapt poate duce la inflamaţie sau infecţie. Şi din moment ce bila nu intră în intestinul subţire, grăsimea din dietă nu se descompune, în timpul digestiei, şi asta poate provoca dureri la nivelul abdomenului superior şi spate, precum şi greaţă sau vărsături.
Colica biliară creează o durere ascuţită, în partea superioară a abdomenului, care apare la o oră sau chiar două ore, după o masă, cu un conţinut ridicat de grăsimi. (In cazul in care cina este cea mai grea masă, este mai probabil ca durerea să apară noaptea.) Durerea persistă de la câteva minute până la câteva ore.
Unii oameni au, de asemenea, durere între lamele umărului sau sub umărul drept. În plus faţă de durere şi greaţă, colica biliară poate provoca gaze, balonare abdominală, transpiraţii, frisoane sau febră.
Cum afectează sarcina vezica biliară?
Hormonii de sarcina, în special progesteronul, cauzează relaxarea ţesutului muscular, în întregul corp, ceea ce afectează şi vezicula biliară. Eliberarea bilei încetineşte şi bila care nu se eliberează poate duce la dezvoltarea de calculi biliari. Femeile însărcinate, care au deja calculi biliari, prezintă un risc mai mare ca aceste pietre să blocheze eliberarea bilei.
Problema în detectarea începutului bolii vezicii biliare, în timpul sarcinii, este că simptomele pot fi confundate cu greaţa de dimineaţă. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă dincolo de primul trimestru, sau dacă tu sau medicul tău suspectaţi probleme legate de vezica biliară, medicul îţi va recomanda probabil ultrasunete. Ecografia este cea mai eficientă modalitate de a diagnostica problemele vezicii biliare.
Desigur, dacă ai avut anterior probleme cu vezica biliară, informează medicul, astfel încât acesta să te poată monitoriza, în timpul sarcinii şi să prevină agravarea bolii.
Exista riscul de a dezvolta boala vezicii biliare in timpul sarcinii?
Femeile sunt mult mai susceptibile de a dezvolta boala vezicii biliare decât bărbaţii. Ai o probabilitate mai mare de a dezvolta boala vezicii biliare, dacă ai un istoric familial al bolii, eşti supraponderală (chiar dacă doar moderat) sau ai o dietă bogată în grăsimi sau colesterol ridicat.
Afecţiunea vezicii biliare a fost cunoscută ca o afecţiune a femeilor mai în vârstă. Dar cu un procent din ce în ce mai mare al obezităţii, în rândul femeilor tinere, tot mai multe femei tinere sunt diagnosticate cu boala vezicii biliare.
Simptomele bolii vezicii biliare sunt mai frecvente în al treilea trimestru sau după naştere, dar cei cu un risc crescut pot dezvolta simptome mai devreme în timpul sarcinii.
Boala vezicii biliare îmi va afecta bebeluşul?
Calculii biliare sau pietrele nu au un efect direct asupra bebeluşului. Cu toate acestea, copilul tău ar putea fi afectat de consecinţele bolii. De exemplu, dacă dezvolţi o infecţie, inflamaţie, sau greaţă şi vărsături, aceste condiţii îţi pot împiedica practic capacitatea de a te hrăni şi de a-i transmite copilului, în curs de dezvoltare, nutrienții necesari dezvoltării.
Cum se tratează boala vezicii biliare în timpul sarcinii?
În general, în timpul sarcinii, scopul tratamentului este de a reduce simptomele şi complicaţiile. După naștere se poate trata și boala.
Primul pas în tratarea unei vezici biliare inflamate este de a-ţi schimba regimul alimentar şi de a consuma mai puţine alimente grase. Aceasta înseamnă că vezica biliară va trebui să lucreze mai puţin. Pentru multe femei doar acest pas poate fi suficient pentru ameliorarea simptomelor. Exerciţiile regulate pot fi, de asemenea, de ajutor.
Dacă medicul îţi prescrie un medicament pentru o problemă a vezicii biliare, dar nu obţii o ameliorare adecvată, acesta va evalua efectele bolii şi riscurile unei intervenţii chirurgicale. Având în vedere riscurile, orice intervenţie chirurgicală în timpul sarcinii este, în general, evitată. Dar dacă inflamaţia este severă, dacă există o infecţie sau colică este acută, poate fi necesară o operaţie pentru a preveni complicaţiile mai grave.
Dacă ai nevoie de o intervenţie chirurgicală a vezicii biliare, aceasta se va face probabil laparoscopic. Chirurgul face două incizii abdominale mici, inserând instrumente chirurgicale şi un laparoscop. Laparoscopul are o cameră mică care transmite o imagine a organelor pe un monitor video.
Vezica biliară poate fi apoi îndepărtată fără a fi necesară crearea unei incizii mari. Asta înseamnă mai puţină durere şi o recuperare mai uşoară.
Pot sa apara probleme cu vezica biliara după naştere?
Nu este neobişnuit ca simptomele bolii vezicii biliare să apară după două şi până la patru luni de la naştere. Asta se poate datora faptului că hormonii de sarcină au agravat problema în cele nouă luni.
Probleme cu vezica biliara pot apărea, de asemenea, de la pierderea rapidă în greutate după naştere. Atunci când arzi rapid grăsime, colesterolul suplimentar se acumulează în bilă, ceea ce poate duce la calculi biliari.
Pentru a reduce riscul de apariţie a calculilor biliari, după sarcină, consumă o dietă bogată în fibre, care include o mulţime de fructe, legume şi cereale integrale. Încearcă să îţi menţii pierderea în greutate postpartum la maximum 2 kilograme pe săptămână, facand exerciţii fizice usoare.
Dacă ai avut o boală veziculară biliară, care a fost controlată, în timpul sarcinii, dar nu a fost necesară o intervenţie chirurgicală, este important să ai o evaluare ulterioară. Simptomele pot apărea în perioada postpartum sau mai târziu în viaţă, deci mergi la un control medical atunci când nu ai dureri.
Citeste si articolele din categoria Analize in sarcina.
Comentarii legate de Problemele vezicii biliare în timpul sarcinii şi după naștere