Dublu test in sarcina
Dublul test in sarcina este unul din testele medicale obligatorii recomandate pentru analiza dezvoltarii fatului si evolutiei sarcinii.
Ecografiile indica medicului dezvoltarea fatului si pozitia in uter, insa anumite malformatii nu pot fi detectate doar la ecograf ci prin teste speciale.
De aceea este nevoie de testul dublu in primul trimestru de sarcina, intre saptamana 11 si saptamana 14 de sarcina, test care include determinarea unor markeri serici PAPP-A si free beta-HCG si ulterior analiza valorilor obtinute in raport cu varsta gestationala a bebelusului si alti indicatori (lungimea cranio-caudala a fatului - CRL si marimea translucentei nucale) estimati pe baza ecografiei.
Ce presupune un dublu test (bitest)?
Testul nu implica riscuri, fiindca analiza se face pe baza sangelui extras din vena, fapt care nu influenteaza sarcina. Prelevarea sangelui se face dimineata, inainte ca mamica sa manance.
Acest tip de analiza nu stabileste un diagnostic ci este doar o metoda de a identifica riscul de aparitie a unei anomalii. Pe baza rezultatelor obtinute, medicul va decide daca sunt necesare analize suplimentare sau nu, de exemplu amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale.
Analiza sangelui matern este primul pas, fiindca sunt identificate valorile pentru proteina A plasmatica (PAPP-A) - o proteina care este produsa in cantitati mari in timpul sarcinii - si componenta beta libera pentru hormonul corionic gonadotropinic.
Translucenta nucala este grosimea spatiului de sub piele din zona cervicala a fatului, zona unde se acumuleaza lichid in perioada 10-14 saptamani de sarcina.
In urma masuratorilor si identificarii tuturor factorilor care stau la baza acestui test, se poate aprecia riscul de aparitie a unor anomalii.
Ce malformatii genetice poate indica un dublu test?
Un dublu test in sarcina identifica riscul de aparitie a unor anomalii genetice precum:
- sindromul Down (trisomia 21)
- trisomia 18
Atentie, acest test nu stabileste un diagnostic ci doar indica riscul de aparitie a unor defecte cromozomiale. Uneori, acest test are rezultate fals pozitive, adica indica un risc ridicat dar dupa o analiza de diagnostic se confirma ca bebelusul nu are probleme in dezvoltare.
Rata de detectie a sindromului Down doar prin analiza markerilor serici este de aproape 65%. Daca se iau in considerare si indicatorii legati de translucenta nucala si marimea CRL, rata de detectie ajunge la 85%.
Dublul test este o analiza obligatorie in timpul sarcinii si te poate ajuta sa stii din timp daca bebelusul tau va avea nevoie de atentie speciala.
Comentarii legate de Dublu test - screening trimestrul I de sarcina
Buna fetelor.Am făcut testul și am primit valorile de mai jos!Poate pana Răspunde pe mail dr mea ma ajuta cineva cu un răspuns!Multumesc PAPP-A (Proteina plasmatica asociata sarcinii)3.66 PAPP-A (MoM corectata) 0.89 Free Beta HCG 44.5 PAPP-A (MoM corectata)0.89 Free Beta HCG (MoM corectata)1.19
E bine de facut aceste teste pentru linistea parintilor, dar se vad si remedia unele probleme de sanatate,in timp.
Eu am facut testul si a iesit un risc foarte mic de a avea probleme. Doctorita mi-a zis ca nu este obligatoriu decat pentru mamicile care au peste 35 de ani (eu am 25). Dar am ales sa il fac ca sa fiu linistita ca totul e in regula.