Prietena ta este o victima a violentei in familie? Afla cum o poti ajuta

Este adevarat ca este imposibil sa stim cu certitudine ce se intampla intr-o familie, in spatele usilor inchise, insa exista unele semne si simptome de abuz emotional si de violenta domestica pe care le poti recunoaste (vezi articolul Esti o victima a violentei domestice? Cum recunosti semnele unei relatii abuzive?). Asadar, daca ai fost martorul unor astfel de semne, trebuie sa le iei foarte in serios.
De aceea, daca suspectezi faptul ca un prieten sau chiar un membru al familiei tale se afla intr-o relatie abuziva, a vorbi cu victima este un lucru necesar, dar totodata dificil. Cu toate acestea, trebuie sa iti gasesti puterea de a-i vorbi pentru ca lucrul cel mai important pe care il poti face este sa o asiguri ca are sprijinul tau si ca nu ramane singura dupa ce paraseste relatia respectiva. Insa un alt aspect important de retinut este faptul ca nu-ti poti “salva” cunostinta de la o relatie abuziva. Desi este foarte greu sa vezi pe cineva de care iti pasa ca este ranit, doar persoana ranita este cea care trebuie sa decida, in primul rand, ca trebuie sa se ajute si sa ceara ajutor. Ca prietena o poti, in schimb, sprijini si o poti ajuta sa gaseasca acea cale de a fi in siguranta.
Un prim pas este sa vorbesti cu persoana despre care suspectezi ca este victima violentei domestice sau a abuzului. Iata cateva modalitati usoare care sa te ajute sa incepi o conversatie:
- Ofera-i suportul tau fara a o judeca si fara a o critica. Exista multe motive pentru care victima ramane alaturi de agresorul ei, in relatiile abuzive. Si la fel de multe motive pentru care victima poate parasi si poate reveni la relatia abuziva. Aminteste-i faptul ca nu este vina ei si ca nu este singura. Respecta-i deciziile, chiar si atunci cand nu esti de acord cu ele. Nu critica si nu o fa sa se simta vinovata. Ea are nevoie de ajutorul tau, si nu de criticile tale.
Poti sa-i spui:
- Nu este vina ta ca te trateaza asa.
- Stiu ca este dificil sa discuti, dar te rog sa iei in considerare faptul ca poti, oricand, discuta orice cu mine.
- Tu nu esti singura. Imi pasa de tine si sunt aici pentru tine, indiferent de ce se intampla.
- Tu nu esti responsabila pentru comportamentul lui.
- Indiferent de ce ai facut, nu meriti asta.
- Nu iti fie teama sa-i marturisesti faptul ca esti ingrijorat de siguranta ei. Ajuta-ti prietena sau un membru al familiei sale sa recunoasca abuzul si faptul ca ea este intr-o situatie foarte dificila si periculoasa.
- Vad ce se intampla intre tine si partenerul tau si vreau sa te ajut.
- Nu meriti sa fii tratata in acest fel. Sotii si partenerii de viata nu spun si nu fac asemenea lucruri.
- Modul in care el te trateaza este gresit. Barbatii nu ar trebui sa atinga sau sa ameninte femeile pe care le iubesc.
- Sunt ingrijorat pentru tine si ma tem ca data viitoare te va rani mult mai grav.
- Promite-mi ca daca vei simti nevoia sa vorbesti cu cineva, vei veni la mine.
Ce sa faci si ce sa nu faci daca prietena ta este intr-o relatie abuziva
Este in regula sa:
- Intrebi daca este ceva in neregula;
- Iti exprimi ingrijorarea;
- Asculti si sa intelegi;
- Oferi ajutorul;
- Sprijini deciziile victimei.
Nu este in regula sa:
- Astepti sa vina victima la tine;
- Judeci sau sa invinovatesti;
- Pui presiune pe victima;
- Oferi sfaturi;
- Impui anumite conditii si obligatii pentru sprijinul tau.
In concluzie, daca banuiesti ca o persoana draga tie este victima abuzului sau a violentei domestice, nu ezita sa vorbesti cu acea persoana, chiar daca ai impresia ca nu ar dori sa discute despre asa ceva. Sa ai mereu in minte faptul ca ingrijorarea ta ii arata persoanei in cauza ca esti interesat de siguranta ei si ca ii poti salva astfel chiar viata. Poti sa discuti in privat cu persoana respectiva si sa-i dezvalui ingrijorarea ta. Subliniaza lucrurile pe care le-ai observat si care te fac sa fii ingrijorata cu privire la siguranta ei. Spune-i posibilei victime ca esti acolo pentru ea oricand este pregatita sa-ti vorbeasca. Asigur-o ca tot ce veti vorbi va ramane doar intre voi doua si adu-i aminte ca o vei ajuta in orice fel posibil.
Aminteste-ti faptul ca agresorii sunt foarte abili in a-si controla si manipula victimele. De aceea, persoanele care au fost abuzate emotional sau fizic sunt adesea deprimate, speriate, confuze si cuprinse de o nejustificata stare de rusine. Ele au nevoie de a scapa din relatia abuziva si adesea sunt izolate de agresorul lor, care le tine departe de familie si de prieteni. Prin avertizarea lor si prin oferirea de sprijin, le puteti ajuta sa scape dintr-o situatie violenta, sa iasa din relatia abuziva si sa inceapa procesul vindecarii.
Comentarii legate de Prietena ta este o victima a violentei in familie? Afla cum o poti ajuta