Esti o victima a violentei domestice? Cum recunosti semnele unei relatii abuzive?
Violenta in familie este un subiect sensibil. Daca pentru unii dintre noi termenul de “violenta domestica” reprezinta doar o lectura neplacuta dintr-un ziar, pentru multi devine descrierea crunta a realitatii pe care sunt nevoiti sa o traiasca zilnic. Si multe dintre persoanele care sunt victime ale violentei domestice aleg sa taca, sa ascunda si sa mascheze asa cum pot cosmarul prin care trec singuri. Unii o fac poate de rusine. Altii din teama de a nu inrautati si mai mult situatia. Altora li se pare ca nu exista nici o scapare si ca aceasta este crucea pe care sunt nevoiti sa o duca pana spre sfarsitul zilelor. Mai rau, unii se invinovatesc pe ei, lucru care le-a fost indus, de atatea ori, de catre agresorii lor.
Din pacate, in Romania, cazurile de violenta in familie nu sunt deloc putine. Studiile au dezvaluit faptul ca in tara noastra aproximativ 18% din populatia adulta este victima a violentei in familie. Mai mult decat atat, raportat la populatia feminina, o femeie din trei este victima violentei domestice. Insa avand in vedere ca 75% dintre cazurile de acest fel nu sunt raportate, situatia reala este mult mai ingrijoratoare de atat. Care sunt semnele abuzului si cum le poti recunoaste, cum sa-ti dai seama daca tu insati esti victima violentei domestice si mai ales ce poti face si unde poti sa ceri ajutor, toate aceste aspecte vor fi atinse, rand pe rand, in articolul de fata.
Ce este violenta în familie
Abuzul domestic sau abuzul intre soti, apare atunci cand o persoana incearca sa domine si sa controleze partenerul de viata. Iar abuzul domestic, care include si violenta fizica, este numit violenta domestica. Violenta in familie este definita in Legea 217/2003 modificata prin Legea 25/2012 ca: “orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de auto-aparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.”
Oricine poate cadea victima violentei in familie sau abuzului, insa problema consta in faptul ca aceste comportamente violente sunt adesea trecute cu vederea, scuzate si chiar negate de catre victime. Iar acest lucru este valabil mai ales in cazul abuzurilor psihologice. Insa observand si recunoscand semnele unei relatii abuzive, poti sa faci primul pas in a pune punct acestei legaturi bolnavicioase. Nimeni nu ar trebui sa traiasca cu frica alaturi de persoana pe care o iubeste.
In general, atunci cand oamenii se gandesc la violenta domestica, le vine imediat in minte imaginea unei femei maltratate fizic. Insa nu toate relatiile abuzive implica violenta fizica. Abuzul este de trei feluri: abuz emotional, fizic si sexual. Din pacate, abuzul emotional este adesea trecut cu vederea sau minimalizat de catre persoana care a fost abuzata.
Abuzul emotional
Scopul agresorului care abuzeaza emotional este de a-ti scadea stima de sine si dorinta de a fi o persoana independenta. Daca esti victima abuzului emotional, s-ar putea sa simti ca nu exista nicio cale de iesire din relatia ta sau ca fara partenerul tau abuziv nu mai ai nimic. Abuzul emotional include abuzul verbal, cum ar fi tipetele, jignirile, acuzarea si rusinea. Izolarea, intimidarea si comportamentul de a controla se incadreaza tot la abuzul emotional. In plus, agresorii care folosesc abuzul emotional sau psihologic, de multe ori, ameninta victima ca vor trece la violenta fizica si ca vor exista si altfel de repercusiuni, daca victimele nu procedeaza asa cum le cer ei. Ai putea fi tentata sa crezi ca abuzul fizic este mult mai rau decat abuzul emotional deoarece violenta fizica este cea care te trimite la spital si iti lasa cicatrici pe corp. Insa si cicatricile care raman in urma unui abuz emotional sunt la fel de reale, ba chiar mai profunde decat cele fizice.
Abuzul fizic
Abuzul fizic este cea mai intalnita forma din cadrul violentei domestice intre soti sau intre parteneri intimi. Abuzul fizic este utilizarea fortei fizice impotriva cuiva intr-un mod in care aduce atingerea sau punerea in pericol a acelei persoane. Agresiunea fizica este un delict, iar politia are puterea si autoritatea de a va proteja de un atac fizic.
Abuzul sexual
Abuzul sexual este o forma a abuzului fizic. Orice situatie in care esti obligat sa participi la o activitate sexuala nedorita, nesigura si degradanta este un abuz sexual. Chiar daca esti fortata de catre prietenul sau de catre sotul tau cu care, de regula, ai relatii sexuale consensuale, esti tot victima unui act de agresiune si violenta. Mai mult decat atat, persoanele ale caror parteneri le abuzeaza fizic si sexual se afla intr-un risc major de a fi ranite grav sau chiar ucise.
Recunoasterea semnelor de avertizare ale violentei domestice si ale abuzului
Agresorii recurg la tot felul de tactici pentru a abuza de victimele lor; ei folosesc frica, vina, rusinea, intimidarea pentru a va trage in jos si pentru a va manipula dupa bunul lor plac. Agresorul poate, de asemenea, sa ameninte, sa te raneasca pe tine sau pe cei dragi tie. Violenta sau abuzul in familie nu face discriminari. Ea apare in toate categoriile sociale, de varsta si de etnie. Desi femeile cad mai frecvent victime si barbatii sunt abuzati mai ales verbal si emotional, uneori chiar si fizic. Un comportament abuziv nu este niciodata acceptabil, fie ca vine din partea unui barbat, a unei femei, a unui adolescent sau din partea unei persoane mai in varsta. Iar tu meriti sa te simti apreciata, respectata si in conditii de siguranta. De aceea, daca te recunosti sau daca realizezi ca o cunostinta sau un prieten ar putea fi victima abuzului, incepe sa iei masuri si sa ceri ajutor.
O persoana care a fost abuzata poate sa:
- Para tematoare si anxioasa in a-si multumi partenerul de viata;
- Este de acord cu orice spune sau face partenerul lor;
- Da mereu raportul partenerului cu locul in care se afla si ce face acolo;
- Primeste frecvent apeluri telefonice de hartuire de la partener;
- Vorbeste despre temperamentul gelos si posesiv al partenerului de viata;
- Prezinta semne corporale de violenta fizica.
O persoana care a fost abuzata fizic poate:
- Sa aiba leziuni frecvente, dar sa invoce scuza ca a fost doar un “accident”;
- Sa lipseasca des de la munca, scoala sau evenimente sociale, fara explicatii;
- Sa poarte haine menite sa ascunda vanatai sau cicatrici ( de exemplu, poarta maneci lungi, vara, sau ochelari de soare in interior);
- Sa inceapa sa se izoleze.
Oamenii care sunt izolati de agresorii lor:
- Au restrictii in a-si vedea familia sau prietenii;
- Rareori ies in public fara a fi insotiti de catre parteneri;
- Au accesul limitat la bani, carduri de credit sau masina;
- Prezinta semne fizice ale abuzului.
Oamenii care sunt abuzati pot sa aiba:
- O stima de sine foarte scazuta, desi inainte erau cunoscuti ca fiind siguri si hotarati;
- Schimbari majore de personalitate (spre exemplu, dintr-o persoana activa, brusc a devenit o persoana retrasa);
- Stari depresive, anxioase si ganduri legate de suicid
Ce poti face daca esti o victima a abuzului ?
- Atunci cand esti agresat, cere ajutor Politiei, Directiei de Protectie a Copilului sau unui ONG care dispune de adapost, suna la Telefonul Copilului, la 116.111. Daca esti copil si esti victima abuzului in familie, poti sa ceri ajutorul unui adult, vecin, prieten de familie sau chiar dirigintelui tau;
- Obtine un ordin de protectie, in caz de urgenta, instanta poate emite ordinul de protectie in aceeasi zi in care depui cererea;
- Obtine sprijinul familiei si prietenilor;
- Gaseste un loc sigur;
- Obtine ajutor medical; uneori ceea ce tie ti se pare un lucru minor, poate fi o leziune grava;
- Daca esti gravida si ai fost lovita in stomac, anunta urgent medicul;
- Daca ai fost lovita la cap, cere asistenta medicala imediata daca oricare dintre aceste lucruri ti se intampla: pierderea memoriei, ameteala, probleme cu vederea, varsaturi, dureri de cap care nu inceteaza.
- Discuta deschis despre asta cu familia sau prietenii. Comunicarea a ceea ce simti si ti se intampla te va ajuta sa treci mai usor peste momentele dificile si sa gasesti solutii pentru a te vindeca emotional.
Comentarii legate de Esti o victima a violentei domestice? Cum recunosti semnele unei relatii abuzive?