4 obiective pe care le poti atinge anul acesta
Toţi ne propunem schimbǎri atunci când simţim cǎ ceea ce facem sau stilul nostru de viaţǎ nu ne mai reprezintǎ.
Fie cǎ e vorba de relaţia cu partenerul care nu creeazǎ tot mai multǎ dezamǎgire, de locul de muncǎ unde nu suntem apreciaţi aşa cum ne dorim sau de situaţia financiarǎ care pare sǎ devinǎ din ce ȋn ce mai dificilǎ, uneori e timpul sǎ facem o schimbare bunǎ ȋn viaţa noastrǎ.
Nimeni nu spune ca e uşor dar noi suntem cei care decidem dacǎ meritǎ sǎ avem un stil de viaţǎ mai bun, un viitor mai liniştit sau mai multe satisfacţii pe plan personal.
Dacǎ doreşti sǎ ȋţi schimbi viaţa sau sǎ aduci ȋmbunǎtǎţiri, iatǎ câteva idei!
Scrie o carte
Cum ȋncepi? In primul rând alege tema unei cǎrţi. Sigur ai o poveste pe care o poţi detalia, dar şi dezvolta aşa cum ȋţi imaginezi. Poate sǎ fie un roman despre o poveste de dragoste, o carte cu poveşti pentru copii sau poezii create de tine.
Alege acea modalitate care ţi se potriveşte cel mai bine. Dacǎ tu crezi cǎ ai talent ȋn a scrie romane poţi scrie o poveste amuzantǎ, ficţiune sau un roman poliţist, cel mai bine este sǎ ȋncerci.
Dupǎ ce ai ales ideea, scrie 1-2 pagini cu rezumatul romanului sau poveştilor pe care vrei sǎ le editezi. In acest mod vei avea imaginea de ansamblu. Tine cont cǎ cele mai bune poveşti au la bazǎ un conflict care trebuie rezolvat. Dupǎ ce editezi rezumatul scrie câteva pagini despre fiecare personaj dar şi natura relaţiilor dintre ele. In final, ȋncepe sǎ editezi povestea / romanul de la ȋnceput la final fǎrǎ sǎ faci corectǎri. Abia dupǎ ce vei reciti tot ce ai scris poţi sǎ faci schimbǎri.
Când consideri cǎ ai varianta finalǎ, ȋmparte foile ȋn formatul preferat de tine persoanelor care crezi cǎ ţi-ar putea oferi o criticǎ obiectivǎ. Dupǎ ce primeşti pǎrerile lor, aşteaptǎ mǎcar o sǎptǎmânǎ pânǎ sǎ decizi dacǎ urmezi sau nu sfaturile respective. Vei observa cǎ ȋn cele mai multe situaţii vei fi de acord cu critica adusǎ. Propune cartea unor edituri (prezentând primele 2-3 capitole ) şi o scrisoare de intenţie. In plus, poţi solicita pǎrerea unor critici autorizaţi care sǎ prezinte şi ei opinia despre carte editorilor. In final, poţi obţine venituri substanţiale chiar dacǎ eşti la ȋnceput . Dacǎ povestea ta este bunǎ şi apreciatǎ de critici, succesul tǎu este asigurat.
Schimbǎ lucrurile negative din relaţia ta
Nu existǎ relaţie perfectǎ decât dacǎ cei doi parteneri oferǎ totul pentru ca acea relaţie sǎ meargǎ. In cazul ȋn care lucrurile sunt ireversibile şi ai decis cǎ relaţia nu mai funcţioneazǎ, alege ceea ce este mai bine pentru tine.
Meriţi un partener care sǎ te respecte, sǎ te iubeascǎ şi sa fie alǎturi de tine „la bine şi la rǎu”. Deşi decizia de a te despǎrţi de soţul tǎu este extrem de grea, mai ales dacǎ ai copii, suferinţa este temporarǎ. Vei observa cǎ vei avea mai mult timp pentru tine, pentru pasiunile tale şi cine ştie, poate vei ȋntalni persoana potrivitǎ. Niciodatǎ nu e prea târziu sǎ ȋţi gǎseşti fericirea!
Dacǎ relaţia cu partenerul a devenit monotonǎ sau au intervenit neȋnţelegeri care ȋnsǎ crezi cǎ se pot rezolva, nu le lǎsa pe mâine. Rezolvǎ-le din timp astfel ȋncât sǎ nu aparǎ complicaţii. Comunicarea este cea mai bunǎ cale de a avea o relaţie solidǎ şi lipsitǎ de conflicte.
Scapǎ de datorii
Intr-o economie din ce ȋn ce mai problematicǎ, creşterea datoriilor pare inevitabilǎ. Totuşi, existǎ ȋntotdeauna o cale de a rezolva problemele privind datoriile.
De la restructurarea creditelor şi pânǎ la economisire, ȋntotdeauna putem gǎsi anumite soluţii care sǎ ne facǎ mai uşoarǎ povara.
Câteva moduri prin care poţi economisi bani sunt:
- Alege transportul ȋn comun ȋn loc sǎ mergi cu maşina la birou; vei salva banii daţi pe benzinǎ.
- Opteazǎ pentru mâncare la pachet ȋn locul prânzurilor la cantinǎ sau fast-food.
- Renunţǎ la fumat; vei avea o stare de sǎnǎtate bunǎ dar vei economisi şi foarte mulţi bani.
- Profitǎ de reduceri atunci când faci cumpǎrǎturi.
- Restructureazǎ creditul la bancǎ dacǎ plǎteşti prea mult; ȋn cazul unui refuz, sunt şi cǎi legale de a acţiona.
- Profitǎ de ofertele de economisire pe care le au bǎncile; vei ȋncasa bani din dobândǎ.
- Alege un abonament mai avantajos pentru telefonie sau alte facilitǎţi.
- Beneficiazǎ de asigurǎrile plǎtite atunci când suferi daune (de ex, pentru maşinǎ).
- Gǎteşte mai mult şi cumpǎrǎ mai puţin de la restaurante / fast-food.
- Vinde obiectele pe care nu le mai foloseşti şi vrei sǎ le arunci, inclusiv haine second hand.
- Renunţǎ la hainele de firmǎ dacǎ au preţuri exagerate; poţi gǎsi haine de calitate şi la producǎtori mai puţin cunoscuţi.
- Plǎteşte facturile la timp astfel ȋncat sǎ nu achiţi penalizǎri.
- Imprumutǎ obiecte pe care le foloseşti o singurǎ datǎ şi oferǎ obiecte cu ȋmprumut prietenilor; vei economisi bani şi când vei avea nevoie de ajutor vor fi oameni la care sǎ apelezi.
- Nu merge la cumpǎrǎturi de mâncare cu stomacul gol; vei fi tentatǎ sǎ cumperi mai mult. O listǎ este extrem de eficientǎ.
Schimbǎ lumea ȋn care trǎieşti
Se spune cǎ dacǎ vrei sǎ schimbi lumea ȋn care trǎieşti, schimbarea ȋncepe cu tine. Vrei o planetǎ mai curatǎ, atunci aruncǎ deşeurile selectiv, recicleazǎ, consumǎ mai puţin curent electric, nu polua mediul.
Poate cǎ sunt influenţe mici dar vei gândi mai pozitiv dacǎ vei face astfel de schimbǎri ȋn viaţa ta.
Cum poţi ȋmbunǎtǎţi mediul ȋn care trǎieşti?
- Nu consuma curent electric inutil. Inchide calculatorul noaptea sau alte becuri care consumǎ curent fǎrǎ sa fie nevoie.
- Tipǎreste doar documente extrem de necesare şi recicleazǎ hârtia pe care nu o foloseşti.
- Foloseşte cutii reciclabile pentru depozitare şi colecteazǎ selectiv obiectele din plastic.
- Cumpǎrǎ produse alimentare cât mai naturale pentru a descuraja producţia de chimicale.
- Doneazǎ sânge, obiecte sau bani (dacǎ ai posibilitatea) pentru a schimba şi viaţa celorlalţi ȋn bine.
Comentarii legate de 4 obiective pe care le poti atinge anul acesta