6 sfaturi pentru a te lasa de fumat
Despre fumat se discuta intotdeauna cand se prezinta efectele negative asupra sanatatii. Totusi, foarte putini vin cu solutii care sa te ajute sa te lasi de fumat. Primul pas si cel mai important in a renunta la fumat este sa iti doresti acest lucru.
Fie ca e vorba de propria dorinta sau de o necesitate - vrei sa ramai insarcinata, ai probleme de sanatate, medicul ti-a interzis din cauza altor afectiuni - renuntarea la fumat nu este usoara. Multi fumatori afirma ca sunt dependenti de gest mai mult decat de nicotina. Insa perioada de sevraj se resimte si fizic, nu doar la nivelul psihicului sau reflexelor.
Sunt doua metode de a renunta la fumat: brusc si treptat. In ipoteza in care vrei sa renunti brusc, ai nevoie de multa determinare si autocontrol. In celalat caz poti sa renunti gradual la numarul de tigari fumate intr-o zi. Iata totusi cateva sfaturi utile daca adopti a doua metoda.
Sase sfaturi care te vor ajuta sa renunti la fumat
Stabileste un plan de fumat - cate tigari vei fuma pe zi timp de mai multe saptamani, pana la momentul in care renunti definitiv. De exemplu, daca fumezi doua pachete de tigari pe zi - in medie cam 40 de tigari - si iti propui sa renunti la cate 5 tigari pe zi in fiecare saptamana, atunci vei renunta complet la fumat in 9 saptamani. Nu trisa; foloseste un calendar pentru a tine evidenta saptamanilor si numarului de tigari.
Anunta familia si prietenii ca doresti sa te lasi de fumat si ca ai nevoie de sustinere. In plus, este bine sa ii avertizezi ca vei avea stari de nervozitate pe masura ce nicotina este eliminata din organism si ca trebuie sa te accepte asa cum esti.
Cumpara tigarile si programeaza-le pe ore in fiecare zi. Daca ti-ai propus sa fumezi 5 tigari la serviciu, lasa diferenta de tigari acasa. In acest mod, tentatia sa fumezi mai mult decat ti-ai propus dispare.
Pregateste-te pentru starea de sevraj si efectele ei: schimbari de stare, pofte, foame, stari depresive, lipsa concentrarii. Aceste simptome incep sa apara dupa 1-2 zle de la ultima tigare dar uneori se manifesta chiar si dupa cateva ore. Aceste simptome nu iti afecteaza sanatatea dar daca ai dificultati in a te controla, poti incerca exercitii, guma de mestecat sau plasturi speciali.
Schimba-ti modul de viata in ceea ce priveste viata sociala. Alege restaurante unde nu se fumeaza sau eventual in aer liber daca ai multi prieteni care fumeaza. In cele mai multe cazuri, faptul ca esti langa oameni care fumeaza, te poate readuce la vechiul obicei. Aminteste-ti ca nu trebuie sa renunti definitiv la viata sociala, ci doar sa eviti spatiile in care se fumeaza o scurta perioada de timp, pana ca perioada de sevraj trece.
Consulta un medic de specialitate daca nu reusesti sa te autocontrolezi. Exista multiple medicamente care pot fi utile pentru tine si care nu au efecte secundare neplacute.
Daca iti doresti cu adevarat sa renunti la fumat cu siguranta vei reusi. Primul pas este sa vrei!
Erai fumatoare dar ai gasit o solutie perfecta sa renunti? Impartaseste secretul tau si altor mamici.
Comentarii legate de 6 sfaturi pentru a te lasa de fumat
Produsele pentru eliminarea tigarilor nu sunt atat de multe pe piata, dar cel mai mult conteaza sa alegi un produs care e cat de cat eficient si care poate ajuta la asa ceva.
Eu iau Nicorix acum ca sa fumez mai putin. Sincer desi il iau de cateva zile fumez tot la fel. O sa duc tratamentul la sfarsit pentru ca e prematur sa ma pronunt.