Mindfulness in dieta ta: Cum sa iti controlezi senzatia de foame.
Mindfulness in dieta te ajuta sa intelegi mai bine cum sa iti controlezi senzatia de foame. Conceptul de mindfulness a devenit un concept tot mai cunoscut si cand vine vorba de mancare. A fi mai constienta de ceea ce mananci in timpul unei zile, dar si de nevoile tale sau de senzatia de foame, te va ajuta sa iti controlezi dieta si sa mananci atat cat ai nevoie.
Prin mindfulness poti invata sa recunosti mai usor cauzele variate ale senzatiei de foame si sa atingi senzatia de satietate mancand ceea ce este util si sanatos pentru organismul tau.
Multi dintre noi am uitat ce inseamna cu adevarat sa iti fie foame, sau mai bine zis, senzatia naturala a organismului ca are nevoie de hrana. Fiindca pe parcursul unei zile avem diverse momente in care simtim ca ne este foame, iata care sunt factorii ce declanseaza aceasta senzatie.
Factorii care declanseaza foamea
Foamea vizuala, adica foamea indusa de poze sau preparate culinare pe care le vezi si la care poftesti.
Foamea olfactiva, adica acea senzatie care iti este indusa cand treci pe langa un fast-food sau pe langa o brutarie. Mirosul de mancare poate declansa foamea, chiar daca organismul tau nu are nevoie de hrana in acel moment.
Foamea auditiva: Glandele salivare se activeaza atunci cand auzi sunete specifice prepararii mancarii.
Foame declansata de gust: Mancarea cu un gust foarte bun te determina nu doar sa consumi mai mult, dar si sa amesteci diverse tipuri de alimente, fara sa te gandesti la calorii si de efectele neplacute ale combinarii anumitor alimente.
Un stomac zgomotos: Atunci cand stomacul tau are nevoie de hrana, cu siguranta devine zgomotos. Insa aceste zgomote pot fi determinate si de miscarile musculare de la nivelul stomacului si intestinelor. Daca nu a trecut prea mult timp de la ultima masa, atunci cel mai probabil un stomac zgomotos nu arata faptul ca iti este foame.
Pofte declansate de carente: Atunci cand organismul tau are anumite carente, este posibil sa ai diverse pofte, dar si simptome precum iritabilitate, oboseala, migrene. Observand cu atentie toate semnele, vei putea sa iei decizii constiente privind mancarea de care ai nevoie pentru a ramane in forma si sanatoasa.
Gandim, deci ne este foame: Atunci cand muncesti intens si mintea ta este ocupata, consumi calorii. De multe ori insa, mancarea iti poate oferi un confort emotional in perioadele stresante sau solicitante, de aceea trebuie sa fii constienta de adevaratele motive ale senzatiei de foame.
Anularea senzatiei de satietate: Atunci cand mananci in fata unui ecran sau esti atenta la telefon, nu mai constientizezi faptul ca mananci iar satietatea intarzie sa apara. De aceea este important sa acorzi atentei meselor zilnice, sa fii constiente de ceea ce mananci, cat mananci si cum mananci.
Foamea indusa de emotii: De foarte multe ori, foamea este declansata de emotii, la fel si experientele culinare. Este foarte posibil sa asociem anumite alimente cu experiente din copilaria noastra sau sa resimtim efectul unor traume aparute cand eram mici. Mancarea poate sa ofere confort emotional sau sa genereze sentimente de vinovatie. Relatia cu mancarea este importanta daca vrei sa ramai in forma.
Cum iti controlezi senzatia de foame?
Cum sa iti dai seama daca esti perfect constienta de ceea ce mananci? Urmeaza sfaturile urmatoare:
- Fii constienta de momentul mesei. Atentia ta trebuie sa fie concentrata pe ceea ce mananci, asa ca evita lucrurile care iti distrag atentia (tv, telefon, alte persoane).
- Atentie cum mananci: Alege mancarea potrivita pentru organismul tau si fii constienta de modul in care mananci, cat de mult mesteci, cum combini alimentele si cand apare senzatia de satietate in timpul mesei. De multe ori, avem tendinta sa mancam desi simtim ca ne-am saturat, insa mancarea este tentanta.
- Satisfacerea poftelor vs supralimentatia: Fii constienta de momentele in care simti ca iti este pofta de un anumit element si incearca sa controlezi asta. Iar daca pofta a invins si ai cumparat o anumita mancare, consuma o cantitate suficienta de mancare, nu te supraalimenta. Este in regula sa iti satisfaci pofta cu o jumatate de gogoasa, insa nu trebuie sa mananci un castron intreg.
Daca analizezi mai atent ceea ce simti si modul in care organismul tau reactioneaza, vei ajunge sa gasesti mai usor echilibrul si sa faci alegerile bune pentru tine. Alege constient ceea ce mananci, cantitatea de mancare pe care o pui in farfurie (alege portii mai mici si observa daca iti mai este foame dupa ce ai terminat prima portie mica), modul in care consumi mancarea respectiva si efectele asupra organismului tau.
Cu cat esti mai constienta de modul in care te hranesti, cu atat mai usor va fi pentru tine sa iti controlezi greutatea sau sa slabesti. Prin mindfulness, poti sa iti controlezi senzatia de foame, sa o intelegi mai bine si sa actionezi inteligent si sanatos pentru tine!
Citeste si despre Cele trei etape ale unei diete
Comentarii legate de Mindfulness in dieta ta: Cum sa iti controlezi senzatia de foame.