Ziua mondială pentru conştientizarea epilepsiei - Purple Day
26 martie a fost declarata Ziua mondială a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută sub denumirea de Purple Day.
In toata lumea sunt organizate zeci de evenimente cu scopul de a creşte gradul de informare în privinţa bolii, risipind astfel miturile asociate epilepsiei si facand cunoscute detalii despre manifestarea epilepsiei. Culoarea acestei zile este mov si oamenii din intreaga lume pot manifesta solidaritatea purtând un obiect de această culoare, haine mov sau folosind iluminatul colorat.
Scopul acestei zile este aceea de a ii face pe cei care sufera de epilepsie sa vorbeasca despre momentele prin care trec si sa ii ajute si pe ceilalti sa treaca mai usor peste crizele asociate bolii. Prima manifestare in acest sens a fost initiata de Cassidy Megan din Canada, in 2008, cand avea doar 9 ani. Curand, alte asociatii dedicate bolnavilor de epilepsie s-au alaturat demersului si au inceput sa fie organizate tot mai multe evenimente pentru sustinerea celor care sufera de epilepsie, dar si pentru informarea populatiei asupra efectelor si manifestarii acestei boli.
Se estimează că 50 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu epilepsie, ceea ce inseamna ca, la nivel mondial, 1 din 100 de oameni suferă din cauza acestei afecţiuni.
Din punct de vedere al cercetarilor medicale, se fac eforturi constante pentru a identifica tratamente inovatoare si solutii de sprijin pentru cei afectati. Este necesara o educare mai buna a pacientilor si familiei, dar si a populatiei care poate intelege mai bine simptomele bolii, ajutand persoanele cu epilepsie atunci cand trec printr-o criza.
În Bucureşti, precum şi în alte oraşe din ţară, Ziua internaţională a luptei împotriva epilepsiei este marcată în fiecare an prin iluminarea instituţiilor publice în culoarea mov. Societatea Româna Împotriva Epilepsiei (SRIE) organizeaza diverse evenimente prin care vor sa aduca in opinia publica informatii legate de aceasta boala care afecteaza 180.000 de persoane din Romania. La nivel mondial, 70% dintre pacienţii cu epilepsie pot fi trataţi cu medicamente accesibile din punct de vedere ale costurilor şi pot avea o viaţă normală şi doar 30% prezintă forme rezistente. Cu toate acestea, marea problemă rămâne diagnosticarea pacienţilor cu epilepsie şi tratarea necorespunzătoare.
Epilepsia este o tulburare neurologică incurabilă, care apare fie la vârste foarte mici, fie înaintate, iar, în aproape 50% din cazuri, cauzele afecţiunii nu sunt identificate. Se manifestă prin crize bruşte şi imprevizibile, de câteva secunde sau minute, in care persoana isi pierde constienta ori sau poate avea spasme musculare. Sunt diverse manifestari ale epilepsiei si cateva tipuri de convulsii, de aceea unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele pot fi dramatice.
Citeste si despre Copiii cu tulburare de opozitie
Comentarii legate de Ziua mondială pentru conştientizarea epilepsiei - Purple Day