Traditii romanesti de Paste
Sfintele Pasti sau Pastele este sarbatoarea Invierii lui Hristos si reprezinta una dintre cele mai frumoase si mai importante sarbatori crestine. In acelasi timp, Sarbatoarea Invierii Domnului este un bun prilej de a aduce intreaga familie aproape si de a ne bucura impreuna de frumoasele obiceiuri traditionale de Pasti.
Vopsirea oualor rosii
Unul dintre cele mai raspandite obiceiuri crestine, de Paste, este incondeierea sau vopsirea oualor. Ouale incondeiate sunt un obicei stravechi al traditiei romanesti si reprezinta marturia credintelor si datinilor Pascale, fiind totodata si un element cultural spiritual specific romanesc.
In cultura populara, ouale se inrosesc in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Potrivit traditiei, ouale inrosite, in aceasta zi, nu se vor strica intreg anul. O alta credinta populara este cea legata de faptul ca daca ouale rosii sunt duse la biserica si sfintite, iar apoi ingropate intr-o gospodarie, aceasta va fi ferita de grindina.
Circula mai multe legende cu privire la originea obiceiului de a vopsi ouale rosii in cultura romaneasca. Cea mai cunoscuta dintre acestea vorbeste despre faptul ca Maica Domnului, care a venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat un cos cu oua langa cruce, iar acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus Hristos. Potrivit traditiei populare romanesti, oul rosu de Pasti simbolizeaza sangele Domnului si se spune despre acesta ca ar avea puteri miraculoase, de vindecare, fiind un purtator de sanatate, frumusete, spor si vigoare.
Simboluri pentru incondeierea si ciocnitul oualor
Daca pe vremuri nu se obisnuia vopsirea oualor in alte culori decat rosu, astazi, intalnim mai multe variante de culori pentru a vopsi ouale de Paste. Si in privinta acestor culori, intalnim o simbolistica aparte. Astfel, colorarea oualor in galben, verde sau albastru vesteste bucuria primaverii. Ouale colorate in negru simbolizeaza durerea si chinurile suferite de catre Hristos pe cruce. Ouale incondeiate sunt simbolul Mantuitorului, care a iesit din mormant si a inviat. De la o regiune la alta a tarii, incondeierea oualor poate sa difere atat prin culori, motive populare, cat si prin simbolistica. Cu toate acestea, cele mai utilizate motive folclorice sunt: spicul, frunza, soarele, luna si crucea.
Ciocnitul oualor este un obicei pascal foarte indragit atat de copii, cat si de adulti. Aceasta traditie reprezinta sacrificiul divinitatii primordiale si are loc dupa anumite reguli bine stabilitate. De regula, barbatul sau persoana mai in varsta, din familie, ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste “Hristos a înviat”, la care i se raspunde cu “Adevărat a înviat”.
Mielul de Pasti
Celebrarea mieilor de Pasti dateaza inca din secolul al VII-lea. Mai tarziu, mielul a devenit nelipsit de pe mesele de Pasti ale crestinilor. In Romania, multe dintre familii servesc la masa de Paste carne de miel preparata sub diverse forme. Indiferent ca este vorba despre friptura sau drob de miel, intreaga familie se bucura de carnea gustoasa. Avand in vedere simbolistica mielului, potrivit traditiei crestine, mielul este simbolul Mantuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.
Pasca
Alaturi de oua rosii, friptura de miel, pasca este un alt preparat care nu lipseste de pe masa familiilor crestine de Pasti. Pasca este de fapt un preparat dulce, care este obtinuit din aluat, branza de vaci, zahar vanilat si stafide si este o delicatesa foarte apreciata de catre copii. Aceasta este pregatita o data pe an de catre mame si bunici.
In ceea ce priveste simbolistica, trebuie sa cunoasteti faptul ca forma rotunda simbolizeaza scutecele lui Iisus. De asemenea, pe mijloc pasca are realizata o cruce din aluat, care aminteste de crucifierea lui Iisus, iar pe margini este impodobita cu impletituri realizate fiecare tot din aluat.
Afla cum poti face pasca fara aluat cu vanilie.
Lumina Sfanta de Inviere
Lumina Sfanta este simbolul Invierii Mantuitorului. Astfel, in noaptea de Inviere, credinciosii merg la biserica pentru a lua lumina. Crestinii Il asociaza pe Iisus cu lumina lumanarilor, acestea reprezentand “lumina Vesnica” sau „lumina Invierii”, cea care arata crestinilor drumul de la moarte la viata. Acestia trebuie sa aduca de acasa o lumanare, pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate parintele din altar. Cele mai multe familii pastreaza restul de lumanare tot anul si o aprind, in cursul anului, in cazul in care au un mare necaz sau trec prin situatii grele.
De asemenea, in Banat, dar si in Muntenia, potrivit traditiei, fetele tinere obisnuiesc sa pastreze in casa lumanarea aprinsa in noaptea de Inviere, pe care o vor aprinde apoi, pentru cateva momente, atunci cand are loc un eveniment fericit in familie. Se spune despre cei care pastreaza acest obicei ca vor avea parte de noroc in viata personala si de prosperitate.
Aveti o traditie preferata de Pasti? Care este aceasta si de ce se respecta la voi in familie? Dar copiii vostri au o traditie preferata?
Citeste si despre Obiceiuri de Paste specific romanesti
Comentarii legate de Traditii romanesti de Paste