Juniorii s-au lansat in afaceri
Juniorii s-au lansat in afaceri sambata cu indrumarea prietenilor nostri de la NextSteve.
Proiectul lor ne-a atras atentia si am participat cu entuziasm si curiozitate, fiindca doream sa aflam cat de multe stiu copiii despre afaceri, cat de multe notiuni noi vor invata si cum se vor descurca in competitia finala.
Proiectul a fost dedicat copiilor cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani si la eveniment s-au inscris 14 copii. Sub indrumarea Alinei Burlacu, prima parte a zilei a constat intr-un exercitiu fizic pentru dezmortire, o poezie vesela pe care copiii au retinut-o imediat.
Despre ei, micii antreprenori
Cuminti pe scaun, la inceput timizi dar curiosi, astepta prima activitate - intrebarile Alinei legate de venituri, profit, cheltuieli. Treptat, copiii incep sa isi dezvaluie personalitatea si cunostintele, ne impresioneaza cu termenii pe care deja ii stapanesc - Uniunea Europeana, lire sterline, moneda Euro, investitii, TVA - dar mai ales cu atitudinea dezinvolta.
Alexandra Daniela ne lamureste deja ce inseamna profitul, cu o incredere care ar dezarma si cel mai bun competitor. Atenti si curiosi, isi noteaza deja in caiete primele notiuni pe care le-au clarificat.
Exercitiul de cunoastere, cel al ghemului magic pe care copiii il arunca de la unul la celalat, infasurand ata pe deget, ne-a ajutat si pe noi sa ii descoperim. Scopul era sa isi puna unul altuia intrebari. Gratian ne lasa deja cu gura cascata, intreband cat se poate de serios " Ce este mai greu? Un kilogram de pere sau un kilogram de caramizi?". Nici Mihnea nu se lasa mai prejos: "Cat fac 80 + 100?" adaugand la final, dupa ce primeste raspunsul, "Da, este corect".
Urmeaza prezentarile, fiecare copil trebuie sa spuna cateva cuvinte despre el in timp ce infasoara la loc ghemul. Iustin, cu o atitudine serioasa si multa diplomatie, ne spuna ca "Pana acum, am vizitat 5 tari diferite". Maria este mandra de cainele ei caruia ii pronunta numele cu toate dragostea. Anisia ii incanta deja pe ceilalti copii cu prezentarea ei: "Am 26 de pisici, imi place sa gatesc si sunt finalista la emisiunea Te pui cu blondele". Evident, cele 26 de pisici nu prea ies la numaratoare, Gratian intreband curios cum se pot naste toate odata? Anisia ne lamureste - "sunt mai multe generatii".
Urmeaza exercitiul in care copiii trebuie sa aleaga in ce mod ar organiza ei o petrecere. Se formeaza trei echipe si se aleg dintr-un plic optiunile privind felul intai de mancare, activitatea si compozitia tortului. Ilinca pronunta inca de dimineata cuvantul pizza, un fel pe care il aleg toate echipele la petrecerea lor virtuala. Toti aleg sa mearga la plaja iar tortul care predomina este cel care contine ciocolata si alune. Moment distractiv si un bun prilej pentru copiii sa se cunoasca si sa negocieze alegerile la nivel de echipa. Alexandra preia initiativa si ne spune ca lucrurile s-au decis rapid in echipa ei - zambetul sincer si ochii superbi ascund o inteligenta de invidiat.
Activitatea urmatoare ne uimeste cu adevarat! Copiii trebuie sa identifice materialele din care este compusa o papusa handmade - lingura de lemn, hartie creponata, carioci - si preturile pentru fiecare material, apoi sa ofere un pret pentru mana de lucru si sa calculeze profitul. " Se merita investitia?" intreaba Alina la final.
Isabella ne lasa fara cuvinte: " Da, se merita. Pentru ca noi nu am consumat tot materialul cumparat cu o singura papusa. Putem sa mai facem alta din ce ne-a ramas si cu banii stransi, mai cumparam materiale." Un antreprenor in devenire, am spune noi, fapt dovedit si in competitia finala.
Alexandra Daniela pune insa punctul pe.. TVA! "Trebuie sa calculam 24% TVA daca vrem sa fie corect calculat profitul." ne spune ea, cu o privire dulce si un zambet de milioane.
Cum castiga ei banutii? Vorbesc pe rand despre faptul ca primesc bani daca isi fac temele, daca ii fac masaj lui tati, de sarbatori, dupa ce au spalat vasele sau au ajutat la gatit, dar si daca iau note bune. Ce fac cu banii? Ilinca ii pastreaza pentru ca isi doreste un telefon performant, Miruna isi cumpara de ei haine iar Alexandru se bucura nespus cand vin sarbatorile si poate strange sume mai mari.
Jocul turnurilor de pahare le arata copiilor diferenta intre munca in echipa si cea pe cont propriu. Gratian si Isabella aleg sa construiasca singuri in aceasta etapa, dar la final cad de comun acord ca cel mai bine isi unesc turnurile.
In sfarsit, etapa mult asteptata de copii, isi face aparitia: echipele sunt trase la sorti, primesc plicurile cu banutii pe care ii vor cheltui pentru a cumpara materie prima si pleaca insotiti de coordonatori spre magazin. Se intorc victoriosi si isi instaleaza micile restaurante in holul spatios al mall-ului.
Agitatia incepe, parintii se strang incantati si isi incurajeaza copiii, admirandu-le spiritul si determinarea. Incepe competitia - prezentarea produselor, reclama scrisa, promovarea lor! Clientii se lasa greu convinsi dar au de ales intre Clatite gustoase cu ciocolata si bomboane, Limonada si Mojito fara alcool, Sandvisuri la reducere si Prajiturele din budinca si biscuite.
Anda prepara cu indemanare clatitele si priveste spre clientii doritori. Loredana este prima care ia atitudine si porneste spre scara rulanta cu doua deseturi apetisante si multa incredere in ea. Va fi o femeie de afaceri orientata spre nevoile clientilor, are deja spiritul in sange. Doria participa activ la vanzare si promovare, ajutand-o pe Anisia cu cateva idei salvatoare.
Ofertele sunt extrem de generoase - de la 2 lei limonada la 4 lei o clatita. Si dupa cum se vede, nici noi nu am rezistat. Dupa o iscusita negociere cu Gratian, ne cumparam un super sandvis.
Clientii cumpara, copiii alearga si striga ofertele speciale, timpul trece si prima echipa anunta deja ca a epuizat toata marfa! Nu mai sunt clatite? Privim cu pofta la cei care au apucat sa le guste. Echipa nr 4 sare in sus de bucurie. Dar ingeniozitatea lor nu se termina aici, celelalte echipe incep sa vanda zaharul ramas dupa preparare, in speranta ca vor reusi sa mai creasca veniturile pe final de competitie. Reusesc.
Urmeaza desemnarea castigatorilor! Ne strangem toti la "sediu", copiii isi numara banii si calculeaza profitul. Echipa nr 4 este castigatoare cu un profit de 47,5 lei, suma pe care NextSteve.ro o dubleaza sub forma de premiu. Echipa 2 si 3 obtin un profit apropiat - 4.5 si 4 lei, iar Echipa 1 ne anunta ca au o pierdere de 3 lei dar au castigat experienta.
Ziua se incheie, copiii zambesc, nu sunt obositi si mai vor. Parintii privesc cu mandrie si isi felicita copiii, ii admira si ii incurajeaza dar mai ales le transmit in continuare spiritul de invingator: "Nu ai pierdut, te-ai pregatit pentru viitor."
Multumim NextSteve.ro pentru invitatie si la cat mai multe evenimente de succes, multumim parinti ca aveti copii exceptionali, multumim copii ca ne-ati oferit o adevarata lectie de antreprenoriat si va dorim multa bafta in afaceri!
Comentarii legate de Juniorii s-au lansat in afaceri