Conferința „Îngrijirea bebelușului în primul an de viață”, ghid util pentru proaspeții părinți
Social Moms a organizat joi, 21 aprilie, conferința „Îngrijirea bebelușului în primul an de viață”, eveniment susținut de Philips Combi 2în1 Purificator și Umidificator și de Pufies, la care au participat mai mult de 150 de viitori și proaspeți părinți. Invitații speciali, Prof. Dr. Florin Mihălțan – Președintele Societății Naționale de Pneumologie, Gabriela Maalouf – NLP trainer pentru părinți și copii și Dr. Irina Antonescu – Medic Pediatru, au atins aspecte esențiale în îngrijirea bebelușului pentru sănătatea fizică și emoțională a acestuia, în primul an de viață.
Prof. Dr. Florin Mihălțan, invitat din partea Philips, ne-a vorbit despre cât de importantă este calitatea aerului din casă și în special din camera bebelușului, având în vedere că 80-90% din timpul unei zile îl petrecem în mediu închis. Am aflat astfel că 2,7% dintre bolile respiratorii sunt determinate de poluarea casnică, printre factorii casnici care pot deveni poluanți fiind mucegaiul, fumul de țigări, încălzirea cu cherosen sau cărbune, produsele de îngrijire, precum și spray-urile și produsele de curățenie, dar și materialele de construcții, de tipul azbest sau plumb.
Poluarea interioară agravează bolile pulmonare cronice (bronșită cronică, astm), iar în cazul copiilor de până în 2 ani, 1 din 10 copii prezintă simptomatologie de tract respirator inferior (cel puțin 2 episoade pe an). “Se pare, totodată, că 10% dintre copiii de până în 2 ani pot avea boli respiratorii determinate de poluarea interioară, casnică”, a spus Prof. Dr. Florin Mihălțan. Un procent îngrijorător, însă soluții pentru evitarea acestor probleme există: aspirarea cu filtre Hepa, spălarea pe jos, menținerea unui nivel optim de umiditate, ventilarea zilnică a camerelor și eliminarea fumului de țigară din casă.
În plus, Philips recomandă folosirea unor purificatoare și umidificatoare eficiente, așa cum este Philips Combi 2 în 1 Purificator și Umidificator prezentat și testat în cadrul evenimentului care, așa cum sugerează și numele lui, purifică și umidifică aerul prin intermediul tehnologiei de purificare VitaShield IPS şi de umidificare NanoCloud. Gabriela Maalouf a abordat aspectul emoțional al îngrijirii bebelușului în primul an de viață, vorbind despre atașamentul parental. Am aflat despre cât de important este să îi ținem pe copii în brațe, la orice vârstă și, în special. în primul an de viață. „Copiii vor să îi ținem în brațe, înainte să ne batem capul cu grădinița la care îi ducem, ce jucării și haine să îi cumpărăm”, spune Gabriela Maalouf.
Gabriela le-a mai vorbit părinților despre atașamentul securizant pe care îl pot oferi prin contact vizual, prin tonul cald al vocii, prin îmbrățișări, limbaj corporal și expresia feței. Am aflat că plânsul este normal, fiiind un mijloc de comunicare pentru bebeluși și o formă de detensionare pentru copiii mici, provocarea fiecărui parinte constând în descifrarea mesajului pe care îl primește prin plâns de la copilul său. Si încă un detaliu ce este bine de reținut: „Nu există plâns de răsfăț, cel puțin nu în primul an de viață”.
Am mai aflat informații foarte interesante legate de somn, de proactivitatea emoțională a părinților, de calibrare și conectare, de dependență sănătoasă și interdependență și de convingeri limitatoare.
„Se spune că fiecare mamă e cea mai bună mamă pentru copilul ei, dar emoțional e posibil să nu fiu cel mai bun parinte, dacă nu sunt mai întâi cel mai bun om pentru mine, dacă nu sunt împăcat cu mine. Echilibrarea emoțională este cheia”, spune Gabriela Maalouf. Dr. Irina Antonescu, invitat special din partea desprecopii.com, a făcut, împreună cu părinții din sală, o scurtă incursiune în primul an de viață al bebelușului, vorbind despre camera bebelușului, despre ce este normal să se întâmple în această perioadă, despre băiță, febră, colici, schema nationala de vaccinare și dezvoltarea bebelușului.
Am aflat că pentru bebeluș este normal să sughită, să strănute, să doarmă mult, să aibă mai multe scaune pe zi, să plângă. Trebuie reținut că febra la copii înseamnă când are peste 38 de grade, că se recomandă ca temperatura să se verifice cu termometre digitate rectale, în special până la 3 ani, că până la 3 luni nu se dau antitermice decât la recomandarea medicului și că febra până la 1 luna este motiv de prezentare urgentă la medic.
Colicile, o problemă cu care se confruntă mulți dintre părinți, sunt cauzate de imaturitatea florei intestinale și apar în general între lunile 1 și 4. În crizele de colici, cel mai calm părinte liniștește copilul. Anxietatea se transmite, copilul simte că părintele este agitat și se agită și el și mai tare. În plus, bebelușul “reacționează foarte bine la zgomot. Uscătorul de păr face minuni. Bineînțeles, nu pus în fața copilului, ci undeva mai departe, dar în zonă ca să îl audă. La fel, plimbarea cu mașina”, a spus Dr. Irina Antonescu.
Conferința „Ingrijirea bebelusului in primul an de viata” a fost realizat cu sprijinul Philips Combi 2în1 Purificator și Umidificator și vine în susținerea campaniei de informare asupra importanței calității aerului din casă în sănătatea copiilor și, bineînțeles, a noastră. Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și desprecopii.com și a fost urmărită online de peste 7.500 de părinți, iar înregistrarea va fi disponibilă atât pe socialmoms.ro cât și în pagina dedicată evenimentul din desprecopii.com.
Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, ruxandraluca.ro, ralucaloteanu.ro, blogintandem.ro.
Comentarii legate de Conferința „Îngrijirea bebelușului în primul an de viață”, ghid util pentru proaspeții părinți