Intepaturile de insecte
Din randul accidentelor cu care se pot confrunta cei mici nu putem exclude intepaturile de insecte, mai ales primavara si vara.
Cea mai buna solutie ar fi sa prevenim, dar nu intotdeauna putem tine lucrurile sub control. De aceea e bine sa stim care sunt semnele ca puiul nostru a avut de-a face cu o insecta si cum putem trata acasa problema.
In primul rand, cum ne dam seama ca cel mic a fost intepat de o insecta?
Locul intepaturii se inflameaza (datorita veninului ajuns in piele), apare senzatia de mancarime (numita prurit), se inroseste si se inflameaza - daca intepatura este in zonele cu tesuturi moi (pleoape, de exemplu), atunci umflatura este mai mare.
O prima masura pe care o puteti lua este sa spalati zona intepaturii cu apa rece si sa aplicati o compresa cu apa rece sau un unguent cu actiune antihistaminica. Si nu uitati de leacul babesc foarte eficient, de altfel: frecati zona cu sare ca sa stopati continuarea inflamarii. Eu insami am probat-o atunci cand am fost ciupita de albina si stiu sigur ca functioneaza!
Ca tot vorbim de albine, este foarte important cum scoatem acul din piele! Va fi nevoie sa folosim fie o penseta, fie un cutit, dar neaparat sa nu presam zona, pentru ca intotdeauna mai ramane putin venin in sacul aflat deja sub piele!
Mare atentie daca intepatura se produce in gura, inflamatia poate stopa caile respiratorii! E urgent sa ajungem la medic si pana ajungem, sa ii dam copilului sa suga un cub de gheata, acest lucru tine inflamatia sub control.
Cea mai grava consecinta a unei intepaturi de insecta este socul anafilactic. Acesta presupune: blocarea cailor respiratorii (ceea ce duce la o respiratie dificila), scaderea tensiunii arteriale, puls rapid, greata, varsaturi, diaree, ameteli, confuzie, vorbire incoerenta, umflarea buzelor, a limbii, urticarie, etc. Poate duce la moarte!
Ar fi bine ca parintii care descopera ca bebelusul sau copilul lor au avut soc anafilactic sa mearga la un medic alergolog, exista vaccinuri care pot diminua sau chiar elimina riscul de soc anafilactic. Si ar mai fi de luat in calcul asa-numitul kit antisoc, adica o injectie cu adrenalina pe care parintii il pot avea in casa sau lua in deplasari.
Mare grija cu ce animale intra in contact copilul tau! De preferat ar fi sa admire o insecta pe o floare si atat, sa nu ajunga sa o cunoasca mai indeaproape. Unui copil mai mare ii puteti explica riscurile, unuia mai mic nu, dar ii acordati maxima atentie cand sunteti la joaca afara!
Sanatate voua si puiutilor vostri!
Autor: Ana Naghi Ana este o mamica dedicata, un om cu suflet urias care impartaseste cu voi din experienta ei de mama. Ana spune despre ea: "Sunt o mamica fericita, iubesc si sunt iubita, incerc sa ma bucur cat mai mult de ceea ce viata imi ofera." |
Comentarii legate de Intepaturile de insecte