Cum recunosti daca un copil are ADHD?
ADHD ( Deficit de atentie / tulburare hiperkinetica, sau in engleza, Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o afectiune intalnita la copii si adolescenti.
ADHD este mai degraba o tulburare de comportament, nu o boala in sine, fiindca un copil cu ADHD manifesta o deficienta de concentrare si este extrem de activ.
Deficienta de concentrare poate fi tratata si daca tulburarea este ignorata poate avea consecinte nefericite asupra adolescentului sau adultului de mai tarziu.
Ce trebuie sa stim despre ADHD?
Deficitul de atentie apare in copilarie, uneori insa simptomele dispar odata cu varsta. Totusi, in mai mult de jumatate din cazuri, adultii au probleme in comportament si mai tarziu.
Cazurile de ADHD sunt mai frecvente la baieti decat la fete in cazul carora diagnosticul este un pic mai dificil de stabilit.
ADHD este o afectiune tratata prin medicamentatie si/sau terapie. In cazul in care parintii confunda aceasta afectiune cu un simplu comportament de copil rebel, neascultator, risca sa ii agraveze comportamentul antisocial. ADHD-ul netratat duce adesea la delincventa juvenila.
Medicamentele fara efecte secundare pe termen lung sunt cele non-stimulante si sunt disponibile si in Romania. Exista si tratament cu stimulante dar acestea afecteaza cresterea in inaltime si greutatea si sunt interzise in multe tari.
Terapia are o importanta foarte mare si beneficiile se vad mai ales pe termen lung. Pentru a stabili un plan de terapie bun penru copilul tau, specialistul ales trebuie sa ii verifice comportamentul in diverse medii (acasa, la scoala, atunci cand interactioneaza cu alti adulti, cand se joaca impreuna cu alti copii, etc).
Cum recunosc afectiunea in cazul copilului meu?
Din pacate, sunt putine mamici care observa un comportament neadecvat al copilului dar incearca sa afle daca sufera de ADHD. Parintii se invinovatesc de cele mai multe ori, fiindca simt ca nu au oferit o educatie corecta copilului si isi rasfrang in plus nemultumirea tot asupra lui, agravandu-i comportamentul antisocial.
Sunt cateva metode prin care poti sa identifici daca prichindelul tau are aceasta tulburare de comportament.
In primul rand, se observa trei tipuri de simptome: cele legate de lipsa de atentie si concentrare, simptome de hiperactivitate (energie iesita din comun), impulsivitatea (pana la momentul in care face actiuni riscante doar stimulat de moment).
Analizeaza comportamentul copilului tau si verifica daca are simptomele urmatoare:
- nu este atent la detalii
- se joaca foarte putin cu un sigur obiect si este greu sa se concentreze cand se joaca un anumit joc cu alti copii, isi pierde imediat rabdarea
- pare sa nu fie atent cand cineva ii vorbeste, ignorand chiar si cuvintele parintilor
- pare sa uite mereu, inclusiv unde si-a lasat jucariile sau legat de ce are de facut
- alearga si se catara chiar si atunci cand nu are voie
- se agita tot timpul, nu rezista mult stand pe scaun si are energie inepuizabila
- nu isi asteapta randul si deranjeaza mereu alte persoane
- creeaza impresia unui copil obraznic, neascultator, care pare mereu pus pe sotii
- se enerveaza repede si poate raspunde chiar agresiv la anumite actiuni
- este atras catre activitati riscante (fumat, droguri, fuga de acasa, plecarea de la ore scolare)
Aceste simptome nu duc la diagnostic dar iti pot oferi cateva indicii pentru a merge cu copilul la medic specializat. In urma unor teste speciale, medicul va stabili daca un copil are sau nu ADHD.
Comportamentul fata de un copil cu ADHD ii va influenta si lui recuperarea. O atitudine dura, agresivitate verbala sau fizica, pedepse numeroase si stare de tensiune in familie ii vor accentua starile de furie si impulsivitate, copilul devenind tot mai nefericit si neascultator.
Relatia cu profesorii este la fel de importanta si din pacate, in sistemul romanesc, nu multi profesori reactioneaza bine atunci cand au in clasa un copil cu ADHD. Notele proaste la invatatura sau chiar la purtare, pedepsele profesorilor sau chiar decizii de a il da afara din clasa sau de a il pedepsi pentru "obraznicie" sunt alti factori care afecteaza copilul.
Relatia cu parintii altor copii care invata impreuna cu copilul tau poate fi la fel de tensionata, fiindca orele sunt perturbate de copilul cu ADHD sau copiii tind sa il marginalizeze, atragand in schimb razbunarea lui (apar batai, certuri, pedepse aplicate copiilor care il resping).
Comentarii legate de Cum recunosti daca un copil are ADHD?
Buna ziua Am un băiețel care in septembrie împlineste 9 ani si vreau sa va spun ca nu ma inteleg de nici o culoare cu el este foarte activ nu are stare de loc nici la scoala nu sta o secunda cuminte nu vrea sa scrie nu vrea sa citească are note proaste, imi răspunde sfatuitima si pe mine ce este de facut? Unde sa merg cu el ca nu mai stiu încotro sa ma duc sunt disperata
Buna ! Am un copilas in varsta de 21 luni si sunt peste 80% sigura ca suferă de ADHD. De cand era nou nascut n-a fost deloc un copil calm, a mers repede la doar 10luni, alearga si se suie peste tot, se plictiseste repede la orice activitate, nu prea ascultă, cand i se zice NU face urat si vine sa lovească, am incercat sa folosim mai multe metode cu el, fie am fost mai răi fie mai buni si înțelegători, degeaba, el tot la fel e.. suntem foaaarte epuizati, oriunde mergem nu putem sta nici 2minute jos, inca nu vorbeste decat pana-n 10 cuvinte, imita cateva animale dar apoi uita cum fac ele.. Si nu mai stiu ce sa ne mai facem, e ffoooarteee greeuuu sa ai un asemenea copil, noi care doream sa avem minim 2. Multumesc de sfat.