6 semne ca ai ales medicul potrivit pentru tine si copil
Cum recunosti un medic bun? Daca nu te-ai gandit prea mult la acest aspect, nu esti singura. Sunt si alte mamici care au ales medicul recomandat de prietene sau rude, fara sa isi puna insa alte intrebari. Recomandarea unui medic poate sa fie o idee buna, dar parerea altei mamici este subiectiva.
Daca ai avut o experienta buna cu medicul respectiv, il vei recomanda mai departe, daca insa ai avut o experienta care te-a dezamagit, vei avertiza si alte mamici in privinta acelui doctor, insa asta nu inseamna ca medicul respectiv nu ar putea sa fie cel mai potrivit pentru mamica respectiva.
Iata insa alte 6 semne ca ai ales medicul potrivit, chiar daca acesta a fost deja recomandat sau nu de catre prietenele tale.
Medicul are o atitudine grijulie, sincera si empatica
O atitudine prietenoasa si profesionista nu este totul, este important sa gasesti un medic in care sa ai incredere si cu care sa te simti confortabil. In cazul medicului pediatru, copilul este cel care trebuie sa se simta confortabil.
La prima vedere, grija si empatia pot parea mai putin importante decat acreditarile medicale de varf sau reputatia foarte buna. Dar un medic caruia ii pasa cu adevarat de starea ta de sanatate si a copilului tau va acorda mai multa atentie simptomelor si va continua sa investigheze daca un anumit tratament nu functioneaza.
O atitudine calda si atenta poate face o mare diferenta cand treci prin situatii dificile - cum ar fi o sarcina cu anumite complicatii, o nastere dificila sau un copil cu probleme de sanatate.
Medicul copilului tau ar trebui sa stie cateva metode de a calma un copil mic, de a distrage atentia unui prescolar sau de a vorbi cu un copil mai mare. Medicii pediatri buni si medicii de familie stiu cum sa le vorbeasca celor mici si sa-i linisteasca, explicandu-le procedurile intr-un mod adecvat varstei. Atunci cand ai incredere in medicul tau, cu siguranta vei fi inetersata sa ii respecti recomandarile si sa urmezi tratamentul.
O atitudine deschisa si receptiva
Un medic bun este dispus sa asculte si iti ofera timpul necesar pentru a-ti raspunde la intrebari si preocupari.
Ascultarea nu este doar o chestiune de curtoazie. Iti doresti ca medicul tau sa fie bun in diagnosticarea bolii, iar pentru a face acest lucru trebuie sa asculte cu atentie ceea ce ai de spus. Daca esti gravida, este important sa gasesti un medic care sa ia in calcul si dorintele tale privind nasterea sau perioada sarcinii, dar sa stie deopotriva sa iti prezinte situatia atunci cand asteptarile tale nu pot fi indeplinite.
Atunci cand alegi medicul pediatru, cu atat mai important este sa vezi daca medicul iti impartaseste optiunile privind hranirea, somnul, vaccinurile etc.
Citeste si despre 10 metode de a învăţa copiii să se spele pe mâini
Medicul are nu doar cunostinte medicale, dar si capacitatea de a le impartasi
Un doctor bun nu raspunde doar la problema imediata de sanatate care a adus pacientul la usa, ci ia in considerare istoricul tau medical si gaseste o cale de imbunatatire. Pentru a face acest lucru, medicul tau trebuie sa fie informat despre cele mai recente cercetari medicale in domeniul sau.
Cunostintele medicale nu sunt insa suficiente. Medicii buni sunt capabili si dispusi sa comunice aceasta cunoastere in limba pe care o poti intelegi si tu ca pacient, nu in termeni de specialitate.
Medicul tau ginecolog sau medicul pediatru ar trebui sa stie sa comunice informatii importante, inclusiv sfaturi privind nutritia, masuri preventive pe care le poti lua, pentru a va mentine sanatosi tu si familia ta. Medicul obstetrician trebuie sa se asigure ca intelegi pasii pentru o sarcina sanatoasa, precum si sfaturile practice cum ar fi cum sa recunosti semnele unui travaliu si simptomele sarcinii care pot semnala o problema.
Daca devii parinte pentru prima data, medicul copilului tau va fi o sursa esentiala de informatii despre alaptare, hranire, introducerea alimentelor solide, vaccinuri, etape de dezvoltare, dar si multe altele.
Parintii nu stiu neaparat ce intrebari sa puna, asa ca este important ca medicul sa stie sa anticipeze anumite lucruri si sa le explice. Astfel, un medic bun va stii sa ofere informatii in avans cu privire la problemele de sanatate care ar putea sa apara.
Medicul are o buna reputatie (pacienti si medici)
Medicul tau ar trebui sa aiba o reputatie buna, in randul pacientilor dar si in domeniul medical. Daca alegi un medic, verifica ce spun pacientii despre el, dar verifica si detaliile privind pregatirea sa medicala. Vei gasi cu siguranta suficiente detalii in mediul online. Nu alege sau respinge un medic pe baza catorva recenzii, ci doar daca vei constata la modul general ca parerile sunt pozitive sau negative.
Cand vine vorba despre specialisti, este o idee buna sa intrebi medicul de familie, sau orice alti medici pe care ii cunosti, pentru recomandari.
Citeste si despre 9 solutii pentru postura corecta a copilului
Medicul trebuie sa fie disponibil, usor de gasit
Un medic bun are un program de munca regulat si iti poate comunica detaliile privind disponibilitatea lui in timpul liber sau in weekenduri. Acest lucru este important daca esti gravida sau ai un bebelus. Atunci cand apar anumite urgente medicale, vei avea nevoie de un medic care sa raspunda la telefon si sa te indrume.
Atentie daca medicul tau profeseaza in mediul privat ori doar la un spital de stat, fiindca este posibil sa nu il gasesti foarte usor ori sa vrei sa te asiste la nastere si acest lucru sa nu fie posibil.
Medicul are respect pentru timpul tau
Cand ai in vedere un medic pentru bebelusul tau sau un medic obstetrician , intreaba cat timp, in medie, trebuie sa astepte pacientii atunci cand vin pentru o programare. Retine ca a avea un medic care iti respecta timpul nu inseamna ca nu va trebui sa astepti niciodata.
Evident ca medicul va avea urgente si se va ocupa de ele cu prioritate, dar daca astepti mereu sa te consulte sau anuleaza des programarile, atunci ar fi mai bine sa cauti un medic care sa fie disponibil.
Afla la ce spitale lucreaza medicul tau
Asigura-te ca stii la ce spitale lucreaza medicul tau. Vei dori un spital la care sa ai acces in mod facil si cu o buna reputatie, din moment ce acela este locul unde vei da nastere bebelusului tau sau unde trebuie sa fii internata. Evita medicii care lucreaza doar la spitale cu o reputatie proasta.
Daca nasti bebelusul in prezenta medicului care te-a urmarit toata sarcina, intreaba mamele despre experienta lor cu travaliul si asistentele de neonatologie.
Ai un medic bun? Trateaza-l cu respect, multumeste-i pentru timpul acordat si atentia pe care o demonstreaza si respecta-i viata personala. Nu il deranja decat in caz de urgenta si doar daca ti-a comunicat ca poti face acest lucru.
Citeste si despre 10 metode de a învăţa copiii să se spele pe mâini
Comentarii legate de 6 semne ca ai ales medicul potrivit pentru tine si copil