Copilului ii este frica de ...
Atunci cand copilului ii este frica de intuneric, doctori, baloane sau bau-bau, noi, mamicile, suntem cele care ii ajutam sa depasesca teama si sa nu transforme totul intr-o adevarata fobie.
Copiii au comportamente diferite in functie de personalitate si la o anumita varsta este chiar o evolutie normala. Pe cand unora le este teama sa ramana singuri sau sa se apropie de o pisica, altora le este frica de baita pe cap sau sa de frizer.
Fricile sunt o etapa in cresterea copilului si dezvoltarea lui emotionala. De obicei sentimentul de teama apare mai ales atunci cand copilul trece la o noua etapa in viata lui: incepe sa mearga, spune primele cuvinte, doarme singur in camera, etc.
Toate momentele in care el invata sa devina independent au ca efect si aparitia temerilor, mai mari sau mai mici, depinde de fiecare copil si imaginatia lui.
Desi este linistitor pentru noi sa stim ca frica este normala in evolutia copilului nostru, totusi este dureros sa il vedem terifiat de o vizita la medic sau de balaurii din dulap.
Cele mai comune frici si cum iti poti ajuta copilul sa le infrunte
Monstri, balauri sau bau-bau
Prescolarii fac greu diferenta dintre realitate si fantezie, de aceea cred ca monstri sunt adevarati si se ascund pe sub pat sau prin toaleta. La varsta prescolara, copiii dorm deja singuri in camera lor si acest lucru le poate provoca anxietate.
Cum sa il ajuti? Nu ii spune ca ai bagheta magica si il faci pe bau-bau sa dispara dar nici nu il trata ca pe un adult, zicand ca "e o prostie, nu exista monstri".
Sfatul nostru: Spune-i ca nu are de ce sa fie speriat fiindca tu ai cautat si in dulap, si sub pat si in toaleta si nu exista niciun balaur. Daca este nevoie, mergeti impreuna sa verificati toate locurile unde crede copilul ca se ascund personajele imaginare. Spune-i copilului ca nu exista monstri, ca sunt doar in desene sau povesti si ca in acea casa sunt doar parintii lui care il iubesc.
Doctori sau injectie
E normal sa ii fie teama unui copil de doctor sau stomatolog. Va fi asezat pe un scaun rece, un strain ii va invada spatiul apropiat, va fi atins cu obiecte reci, metalice si nici macar nu stie ce i se va intampla. Privind din ochii unui copil, sunt sigura ca si tie ti-ar fi teama de medici.
Cum sa il linistesti? In primul rand prezinta-i doctorul ca pe un prieten care vrea sa verifice daca este sanatos. Atunci cand stii ca urmeaza un control medical, joaca-te din timp acasa de-a doctorul si pacientul, astfel incat copilul sa stie ce il asteapta. In plus, la consult explica-i fiecare pas inainte sa se intample, de ex, "doctorul se va uita pe rand la dintisorii tai sa vada daca sunt toti albi si frumosi". Recompenseaza-l mereu cu o activitate distractiva pentru copil ( o plimbare in parc, un cantecel vesel sau un joculet in doi).
Frica de intuneric
Frica de intuneric este normala mai ales cand copilul aude anumite zgomote si nu stie de unde apar ( sa recunoastem, si noua ne este frica uneori de ne bate inima la foc automat, dar cei mici..). Copiii isi imagineaza oameni rai sau personaje din desene care umbla pe langa ei.
Cum sa ii invingi teama? Cea mai usora, eficienta si inteligenta solutie este sa lasi o lumina difuza aprinsa - o veioza cu un bec de veghe, un bec in alta camera dar care sa lumineze si inspre camera copilui, beculete sau chiar abtibilduri de perete fosforescente. Explica-i ca ai cautat prin toata casa in intuneric si nu exista nimic de care sa ii fie teama.
Tunete si fulgere
Un zgomot puternic, aparut din senin va speria copilul, mai ales daca nu intelege inca termeni precum viteza luminii, fenomene meteorologice si furtuna. Copiii aud stiri, au acces la filme, televizor, de aceea este normal sa aiba temeri legate de lumea reala.
Ce poti face? In primul rand explica-i pe intelesul lui ca orice furtuna aduce fulgere pe cer si ciocniri zgomotoase de norisori. In al doilea rand, ramaneti impreuna si transformati intamplarea in ceva distractiv: eventual numarati cate secunde sunt intre tunete sau cate fulgere se vad pe cer...
Teama de animale
Teama copilului de un animal este normala, pana la urma nu cred ca ti-ai dori sa se apropie cu usurinta de orice animal care ar putea sa muste. Cainii pot fi imprevizibili, se agita, latra, alearga in continuu.
Cum il ajuti? Oricat de naturala ar fi aceasta frica, totusi copilul tau nu trebuie sa o transforme intr-o fobie. Nu trebuie niciodata sa insisti sa atinga un animal daca ii este teama de el. Lasa-l sa fie pregatit si sa se simta confortabil, nu terifiat. Daca ii spui ca nu i se intampla nimic daca pune mana, nu il vei ajuta sa scape de frica!
Tine cont de modul in care abordezi un catel, niciodata fata in fata ci mai degraba mergand in forma literei C pana ajungi in paralel cu el. Abia atunci poti sa incerci prezentarea si sa iti lasi copilul sa il mangaie (daca stapanul il controleaza si copilul tau isi doreste asta).
Clovni sau persoane costumate
Desi exista conceptia ca persoanele costumate, clovnii sau Mos Craciun sunt indragite de copii, adevarul este ca acestora e normal sa le fie teama. Mastile nu au nicio expresie de obicei si copiii nu pot recunoaste daca sunt prietenosi sau periculosi. In plus, clovnii sau mascotele scot sunete ciudate si se misca mult, fapt si mai terifiant.
Cum iti poti ajuta copilul? Gandeste-te la sentimentele lui si nicidecum la ce va spune lumea daca plange cand il vede pe Scobby Doo in holul de la cinema. Mergi cu el intr-o zona mai departata, explica-i ce se intampla si spune-i ca trebuie sa aiba incredere in tine, dar ca el decide ce vrea sa faca - sa stea sau sa plece.
Speram ca aceste exemple te vor ajuta sa tratezi mai usor fricile copilului si sa gasesti cele mai bune metode de a il proteja. Vorbeste-i, arata-i ca trebuie sa aiba incredere in tine si ajuta-l sa isi depaseasca temerile. Nu uita ca ele sunt normale pana la 6-7 ani.
Comentarii legate de Copilului ii este frica de ...
Frica este un sentiment normal,fiecare se teme de ceva,de cineva ,dar copilului daca ii explici,il faci sa capete incredere in tine,in el insusi il faci sa-si invinga acest sentiment,interesant articol.