Ce învăță copiii din tradițiile de Crăciun?
Crăciunul este un moment magic, mai ales pentru cei mici, din atât de multe motive: sunt alături de cei dragi o perioada mai mare de timp decât în restul anului, primesc daruri pe care și le doresc, gustă mâncăruri tradiționale deosebite și gustoase și au ocazia să experimenteze atât de multe tradiții.
În plus, există nenumărate idei de activități cu tematică de Crăciun pentru cei mici care le dezvoltă creativitatea și le satisface nevoia de joacă.
Iată tradițiile care îi pot învâța pe copii să fie mai buni, creativi și să aibă amintiri frumoase din copilărie.
Împodobirea bradului
Copiii sunt entuziasmați să participe la împodobirea bradului și să îl decoreze așa cum își imaginează ei. Incurajează-ți copilul să aleagă singur ghirlandele, globulețele și orice decorațiuni crede că se potrivesc în brăduț. Chiar dacă modul în care le aranjează nu va corespunde în totalitate așteptărilor tale, acordă-i încredere și lasă-l să se bucure de reușită. Va avea o stimă de sine mai mare, va fi motivat să aibă grijă de bradul împodobit și își va aminti cu drag de serile în care decora bradul alături de cei dragi, iar brăduțul arăta exact așa cum visa.
În anumite regiuni ale țării, bradul este împodobit cu dulciuri și prăjiturele, iar în cele mai multe case pe Moș Crăciun îl așteaptă un cadou din partea familiei. Copiii pot fi încurajați să pregătească Moșului o mică surpriză: o felicitare de mulțumire, o decorație specială sau chiar o mică prăjiturică pregătită împreună cu cei dragi. Această tradiție îi învață pe copii că și atunci când dăruiesc cuiva un cadou vor avea o stare de mulțumire și fericire, nu doar când primesc.
Colindele
Colindele românești sunt diverse și captivante pentru cei mici, iar ocazia sărbătorilor ne oferă șansa să le arătăm o lume nouă din care au de învățat:
- Spectacolele muzicale sunt ocazia bună să descopere artiști pe care nu i-au mai văzut sau stiluri muzicale deosebite care să îi inspire
- Versurile colindelor ne dau ocazia să vorbim despre nașterea lui Hristos și despre istorie
- Învățarea colindelor le dezvoltă memoria și urechea muzicală.
Scrisoarea pentru Moș Crăciun
In afară de magia momentului, copiii își vor dezvolta creativitatea scriind o scrisoare lui Moș Crăciun, pe care o pot decora sau colora așa cum își imaginează ei. Cei care au învâțat deja literele, vor putea să scrie singuri mesajul lor pentru Moș Crăciun. In plus, încurajați copiii să pregătească și ei o mică supriză pentru Moșul cel darnic, fie că este o felicitare 3D handmade cu bradul de craciun sau o prăjiturică pregătită special.
Trimiterea scisorii prin poștă este o misiune frumoasă care îi învață pe cei mici să ducă proiectul până la capăt. Un gest frumos și inedit este ca Moș Crăciun să îi lase alături de cadou și o scrisoare în care să îi vorbească despre lucrurile bune pe care știe că cel mic le-a făcut.
Cadourile de sub brad
Copiii sunt încântați să descopere cadourile sub bradul împodobit și să se bucure alături de toată familia. Acum este momentul în care părinții păstrează misterul și le povestesc celor mici despre Moș Crăciun, sania trasă de reni și sacii plini de cadouri. Sunt însă și părinți care decid să spună copiilor adevărul, anume că Moș Crăciun este fiecare din noi și că legenda lui ne inspiră să dăruim. Indiferent ce decizie luați, în a spune sau nu adevărul despre Moș Crăciun, magia sărbătorilor de iarnă rămâne oricum în amintirile celor mici.
Starea de entuziasm, buna dispoziție și timpul petrecut alături de cei dragi transformă orice Crăciun într-un moment magic pentru cei mici. Putem să folosim această ocazie pentru a le arăta ceva nou, pentru a-i învăța mai multe despre istorie și tradițiile românești și pentru a le creea momente memorabile.
Comentarii legate de Ce învăță copiii din tradițiile de Crăciun?