7 idei de activităţi pentru toată familia, perfecte pentru weekend (şi gratuite)
Nu trebuie sa omitem niciun moment de a petrece timpul împreună cu copiii. Vara avem energie pozitivă, chef de aventură şi bună dispoziţie. Aşa că putem sa profităm de soare, căldură şi curiozitatea celor mici pentru a face diverse activităţi împreună. Iar dacă ele nu implică vreun cost, atunci cu atât mai bine am putea sa le repetăm oricând avem chef.
Ideile sunt generale dar pot fi adaptate şi în funcţie de vârsta copiilor. Unele sunt perfecte pentru afară, altele sunt uşor de realizat şi în casă. Indiferent de ce alegeţi, cel mai important este să fiţi împreună, să lasaţi la o parte grijile şi alte preocupări şi să vă dedicaţi în totalitate copiilor.
Exploraţi natura
Cum să combini educaţia civică, joaca în natură şi dezvoltarea abilităţilor copiilor tăi? Propunându-le să ajutaţi natura să crească armonios. Unde? In curte, în spaţiile verzi din faţa blocului, în parcuri sau oriunde găsiţi un colţ verde. Copiii vor învăţa cum cresc plantele, cum pot fi ajutate cele care se veştejesc să îşi revină, de ce nu este indicat să aruncăm gunoaiele în natură, care este rolul gâzelor . Puteţi studia astfel trunchiurile de copaci, frunzele, florile sau fructele, muşchii sau ciupercile dar şi insectele care populează mediul. Copiii vor avea rolul micilor exploratori care ajută natura să crească frumos. Garantat se vor distra de minune.
Construiţi împreună
Copiiilor le place să construiască iar când sunt motivaţi de o poveste interesantă, o vor face cu perseverenţă. Gărgăriţa rătăcită, fluturaşul colorat, pisicuţa curajoasă....sunt doar câteva din personajele care ar avea nevoie de un culcuş moale şi primitor. Cum să puneţi în practică ideea? Improvizând. Lăsăţi copiii să găsească în mediul înconjurător lucrurile care îi vor ajuta să construiască o căsuţă pentru animăluţe sau insecte. Pietre, frunze, rădăcini, rămurele, pământ sau nisip sunt doar câteva din elementele care îi pot ajuta . O bună ocazie să inveţe, să interacţioneze cu natura şi să îşi dezvolte creativitatea.
Capsula timpului
Alegeţi câteva obiecte care vă amintesc momente frumoase petreute împreună şi îngropaţi-le în capsula timpului. Primii pantofiori, desene, fotografii, jucării, o hăinuţă specială, o scrisoare către viitor sau orice alte obiect îl consideraţi interesant în a fi descoperit peste 10, 15, 25 de ani. Puneţi totul într-o cutie de plastic sau metal care să poată fi sigilată, adăugaţi punguţe de silicat care să absoarbă umezeala şi puneţi totul la păstrare. Cutia poate fi îngropată în curte sau depozitată în beci, garaj sau podul casei. Va fi o experienţă superbă când o veţi deschide peste ani.
Melodia voastră
Ce poate fi mai distractiv decât să cântaţi împreună, şi nu orice cântec, ci melodia voastră, a familiei. Nu e nevoie de prea mult talent în a compune rime şi nici obilgatoriu să aveţi ureche muzicală. Melodia voastră, compusă de voi va fi evident superbă. Copiii vor contribui şi ei cu idei, cuvinte, sunete, prilej bun să îşi dezvolte imaginaţia şi spiritul de echipă.
Ghid turistic
Indiferent de oraşul unde locuiţi, sigur sunt câteva puncte de interes local care merită vizitate. Poţi fi ghid turistic pentru o zi şi să le prezinţi copiilor tăi atracţiile zonei. Nu uita să le tipăreşti harta locală şi să îi fotografiezi în locurile pe care le vizitaţi împreună. Cum îi ajută această activitate? Işi vor cunoaşte mai bine oraşul cu istoria sa, vor învăţa să se orienteze în spaţiu şi îşi vor îmbogăţi colecţia de fotografii.
Micul spion
Pentru a creşte puterea de concentrare şi a îmbunătăţi atenţia copilului, sunt recomandate jocurile de tip spion. Cum se desfăşoară aceste jocuri? Poţi începe tu: „Eu văd un obiect de culoare galbenă în stânga mea. Ce este?” Copilul va răspunde după ce priveşte în direcţia indicată. Sau: Ce are culoarea maro, multe braţe întinse spre cer şi face umbră? Copilul va deduce că este un copac pe care îl şi indică. Sau: Câte obiecte care miros frumos vezi în jur?
In funcţie de vârsta copiilor, provocările pot să fie mai grele sau mai uşoare. Este indicat şi schimbarea rolului, copilul să devină conducătorul jocului iar părinţii să răspundă la provocări.
Ora de gimnastică
Mişcarea este benefică oricând şi oriunde, aşadar o şedinţă de gimnastică în familie poate fi alegerea perfectă. Invaţă-i pe copii sa facă podul din picioare, roata sau alte mişcări de gimnastică. Intreaga familie se va simţi bine iar copiii vor fi încântaţi să îşi demonstreze talentul.
Tu cum îţi petreci weekend-ul? Ce activităţi recomanzi altor familii?
Comentarii legate de 7 idei de activităţi pentru toată familia, perfecte pentru weekend (şi gratuite)