Constipatia la bebelusi - cauze, tratament
Constipatia la bebelusi este o problema destul de frecventa, care creeaza disconfort pentru bebelusi si ingrijoreaza deseori mamicile. In acest articol vei afla care sunt cauzele aparitiei constipatiei, cum sa iti dai seama daca bebelusul este constipat sau nu, dar si ce metode de tratament exista.
Cum imi dau seama daca bebelusul are constipatie sau nu?
In primul rand, trebuie sa observi care este rutina normala a bebelusului tau. Are scaune zilnice sau dupa fiecare alaptare? Are scaune la cateva zile distanta si consistente, ori nu are o rutina in acest sens? In al doilea rand, scaunele bebelusului depind foarte mult de ceea ce mananca sau bea, cat de activ este sau cat de repede digera mancarea.
Daca bebelusul a inceput diversificarea si bea lapte formula, mai mult ca sigur va avea un scaun zilnic. Daca bebelusul este alaptat, atunci nu exista un program standard, ci depinde de bebelus cat de des sau rar face caca. Nu este deloc iesit din comun ca anumiti copii alaptati sa aiba scaun o data la cateva zile; asta nu inseamna ca sunt constipati, ci ca laptele matern este digerat foarte bine si toate elementele nutritive sunt absorbite in corp. Rar copiii alaptati vor fi si constipati. Pe masura ce creste, te vei obisnui cu programul bebelusului tau.
Daca te ingrijorezi ca bebelusul este constipat, atunci trebuie sa observi urmatoarele lucruri:
- are o modificare in rutina privind eliminarea scaunului? au trecut cateva zile fara sa aiba scaun, desi in mod normal avea cel putin un scaun pe zi?
- se chinuie cand face caca, se screme mult si plange ori arata un disconfort evident
- scaunul este tare, uscat?
Din ce cauze este bebelusul meu constipat?
Sunt mai multe cauze ce pot duce la constipatia bebelusului:
- Mancarea solida poate duce la constipatie, mai ales daca prefera mancarea solida precum cerealele cu orez.
- Intarcarea copilului poate sa duca la constipatie, fiindca laptele matern hidrateaza, iar copiii nu sunt obisnuiti sa ceara suficienta apa dupa ce sunt intarcati.
- Laptele formula poate duce la constipatie; spre desosebire, bebelusii alaptati exclusiv nu se constipa. Laptele matern are necesarul de grasimi si proteine care hranesc bebelusul, dar asigura si consistenta moale a scaunului, chiar daca bebelusul face caca la cateva zile. Laptele formula contine insa proteine animale care pot cauza constipatia. Discuta cu medicul pediatru pentru a schimba formula de lapte daca cea pe care o folosesti acum nu este potrivita bebelusului tau. In ciuda ideii ca fierul din laptele formula cauzeaza constipatia, adevarul este ca proteinele sunt cele care o provoaca.
- Anumite boli sau afectiuni care creeaza probleme in functionarea normala a colonului. In aceasta situatie doar medicul poate sa stabileasca un diagnostic.
Care sunt simptomele constipatiei la bebelusi?
- Bebelusul arata semne ca este deshidratat (pielea mai uscata, buze uscate si lipicioase, fontanela adancita) si are scaune tari. Daca bebelusul devine deshidrat, organismul sau va absorbi mai multe lichide din mancarea pe care o consuma sau din lichidele pe care le bea, dar si din reziduurile din colon. Scaunul devine astfel uscat si tare, iar eliminarea fecalelor devine dificila si dureroasa.
- Bebelusul se screme mult pana face caca, isi strange picioarele si pare ca il doare burtica sau se tine de burtica atunci cand face caca.
- Scaunul este tare, uscat, compact.
Boli ale colonului sau alte afectiuni.
Constipatia la bebelusi poate sa apara in urma unor boli care afecteaza colonul sau din cauza altor afectiuni precum hipotiroidism, botulism, anumite alergii alimentare sau probleme legate de metabolism. Mai rar, constipatia este cauzata de malformatii genetice care pot determina probleme de functionare la nivelul colonului.
Daca nu crezi ca scaunul tare este cauzat de alimentatie, atunci cel mai bine este sa mergi cu bebelusul la un consult medical.
Tratament pentru constipatie la bebelusi si remedii naturiste
Miscarea si gimnastica
Miscarea este o buna recomandare pentru a determina bebelusul sa faca mai repede caca. Daca bebelusul tau este la varsta la care se catara sau merge de-a busilea, atunci incurajeaza-l sa se catere pe diverse perne sau sa mearga mai mult in timpul zilei. Miscarile care presupun statul pe vine, aplecarile si ridicarile, genuflexiunile sunt potrivite penru a stimula colonul sa elimine mai repede reziduurile. Daca bebelusul este mai mic, atunci poti sa te joci de-a bicicleta cu piciorusele lui.
Masajul burticii in sensul acelor de ceasornic
Masajul burticii este intotdeauna un tratament garantat, dar trebuie facut cu atentie. Masoara trei degete de la buric in jos, inspre partea stanga a burticii bebelusului. Atunci cand apesi cu varful degetelor vei simti o zona tare pe care o poti apasa usor timp de 2-3 minute. De asemenea poti masa burtica in sensul acelor de ceasornic, timp de cateva minute, fie peste bluza, fie folosind o crema delicata pentru pielea bebelusului sau ulei.
Sucul de prune (pere sau mere)
Sucul de prune ajuta la evacuarea scaunului, asa ca poti adauga putin suc de prune in laptele-formula sau ii poti da cu lingurita daca bebelusul a inceput deja perioada diversificarii alimentatiei. Sucul de mere sau cele de pere are un efect la fel de bun, daca bebelusul refuza sucul de prune. Atentie, sucul de prune nu trebuie sa fie un tratament permanent al constipatiei, ci un remediu potrivit pentru acele zile aparute ocazional in care bebelusul nu poate sa faca deloc caca. Cauzele constipatiei trebuie identificate, de aceea este nevoie de consult medical daca bebelusul este tot timpul constipat. In acest caz nu va ajuta sucul de prune, ci un tratament medical bazat pe investigatiile clinice.
Schimba laptele formula
Laptele formula este deseori cauza aparitiei constipatiei in cazul bebelusilor, de aceea iti recomandam sa schimbi formula daca observi ca bebelusul se constipa frecvent.
Alimentatia bogata in fibre
Daca bebelusul a ajuns la perioada diversificarii si este suficient de mare incat sa manance o varietate de legume si fructe, atunci ofera-i mai putin orez, banane si morcovi fierti si inlocuieste aceste alimente cu pere, prune, piersici sau mere.
Laxative sau supozitoare (doar cu recomandarea medicului)
Sunt si alte metode de a trata constipatia, iar daca remediile naturale nu ajuta, atunci se poate sa fie nevoie de un laxativ, dar acesta trebuie administrat doar cu recomandarea medicului.
Un supozitor cu glicerina este o recomandare frecventa in cazul constipatiei bebelusului, dar acesta nu trebuie sa fie un tratament frecvent, ci doar ocazional. Daca folosesti prea des supozitorul ca metoda de tratament pentru constipatie, bebelusul va incepe sa depinda de el pentru a face caca, asadar nu vei face decat sa inrautatesti situatia.
Daca scaunul bebelusului este foarte tare si observi chiar urme de sange sau in zona anusului se observa mici fisuri, poti aplica o solutie cu aloe vera in zona respectiva pentru a ajuta la vindecare. Spune-i medicului pediatru despre fisurile respective sau despre urmele de sange daca mergi la control cu bebelusul, fiindca aceasta informatie il va ajuta sa aleaga tratamentul.
Cand poate constipatia sa devina o urgenta medicala?
Constipatia poate sa fie tratata cu remediile prezentate mai sus, insa daca bebelusul are frecvent sange in scaun, incepe sa piarda in greutate sau refuza sa mai manance, atunci trebuie sa mergi urgent la medic. Daca bebelusul este mai mic de sase luni si a avut cateva zile fara scaun, arata ca are un disconfort major si refuza sa mai manance, atunci este nevoie de un control medical urgent.
Ce nu este recomandat sa faci daca bebelusul este constipat:
- Sa ii stimulezi defecatia introducand varful unui termometru in anus.
- Sa ii administrezi supozitor sau laxativ fara recomandarea unui medic
- Sa ii administrezi diverse ceaiuri cu efecte laxative, mai ales daca bebelusul are mai putin de 6 luni.
- Sa ii administrezi medicamente pentru adulti care au efecte laxative
- Sa ii introduci lichide cu seringa in anus.
Poate o parte din aceste remedii ti se par ciudate, dar ele au fost folosite in anumite situatii si sunt periculoase pentru bebelusi fiindca pot duce la reactii adverse sau pot provoca fisuri anale ori infectii.
Constipatia la bebelusi este o problema destul de frecventa si poate sa fie tratata cu usurinta. Sunt insa si cazuri cand constipatia este simptom al unor probleme mai serioase, caz in care medicul poate face recomandarile potrivite. Nu uita ca hidratarea si alimentele bogate in fibre sunt cele mai bune metode de prevenire a constipatiei bebelusului tau.
Comentarii legate de Constipatia la bebelusi