13 lucruri pe care trebuie sa le stii despre nou-nascuti
In acest articol, vom afla multe lucuri inedite despre nou-nascuti si vom discuta cateva mituri despre dezvoltarea copiilor. Dupa ce vei termina de citit acest articol, vei fi si mai fascinata de bebelusul tau.
In primele zile de la venirea bebelusului vei descoperi un alt univers plin cu experiente noi, pe care atat tu cat si bebelusul le veti aprecia.
Daca esti o mama cu mai multi copii, atunci vei stii deja sau vei afla ca fiecare dintre copii se dezvolta si se comporta diferit.
Un bebelus este o fiinta pe care o cari inauntrul tau pentru noua luni, in brate timp de trei ani si in inima ta pana mori – Mary Mason.
Cele mai inedite lucruri despre nou-nascuti
1. Formarea cartilajului
Nou-nascutii au un cartilaj care se va transforma in rotula genunchiului. Acest tesut conector ferm si flexibil este foarte important atunci cand copilul invata sa se miste, incepand cu varsta de 6 luni. Mersul de-a busilea nu este dureros pentru bebelusi, tocmai pentru ca rotula genunchiului nu este osoasa si nu ii incomodeaza.
2. Vedere cu contrast ridicat
Nou-nascutii pot sa vada clar la o distanta de 15 – 20 cm de fata lor. Imaginile pe care le vad cel mai bine sunt cele cu un contrast ridicat de alb si negru. Celulele specializate din ochi inca nu sunt suficient de dezvoltate pentru a distinge culorile.
3. Greutatea la nastere
Bebelusii baietei cantaresc mai mult decat fetitele la nastere. Greutatea medie la nastere a unui baietel este intre 2,49 kg si 4,28 kg iar a fetitelor este intre 2,38 kg si 4,19 kg.
4. Numarul de oase
Nou-nascutii nu au scheletul dezvoltat complet. La nastere, bebelusii au 300 de oase. In timp, unele dintre aceste oase vor fuziona pentru a forma structuri mai complexe. Pana la varsta maturitatii, ramanem cu 206 oase in corp.
5. Simtul gustului
Un nou nascut are peste 10.000 de papile gustative pe limba. Acest numar este mult mai mare decat la un adult. Papilele gustative in plus vor disparea pana la varsta maturitatii.
6. Rutina somnului
In total, un nou nascut trebuie sa doarma intre 15 si 17 ore intr-o zi. Spre deosebire de adulti, bebelusii dorm pe perioade mai mici de timp. Reprizele de somn vor dura intre 2 si 4 ore in primele saptamani de viata ale bebelusului. Mai tarziu, somnul se va regla.
7. Bataile inimii
Inca un lucru foarte interesant despre nou-nascuti pe care parintii il afla la nastere este ca inima bebelusului bate mai repede. Inima unui bebelus bate cu o frecventa cuprinsa intre 130 si 160 de batai pe minut. Adica aproape de doua ori mai rapid decat inima unui adult.
8. Simtul auzului
Bebelusii se nasc cu un simt al auzului destul de bine dezvoltat. Ei pot identifica imediat de unde se aude un sunet sau o voce. Aceasta abilitate se activeaza in creierul lor in primele 10 minute de viata.
9. Respiratia si inghititul
Spre deosebire de un adult, exista doua actiuni foarte importante pe care bebelusii le pot face in acelasi timp si care ii ajuta sa se hraneasca: respiratul si inghititul. Aceasta abilitate dispare in jurul varstei de 7 luni.
10. Culoarea si textura parului
Parul cu care se naste bebelusul poate fi diferit in culoare si textura fata de parul pe care il va avea mai tarziu, cand va creste mai mare. Parul poate cadea in primele saptamani din viata bebelusului si va creste la loc pe parcursul primului an. Culoarea, grosimea si textura acestuia poate varia.
11. Reflexele
Reflexele sunt raspunsuri automate ale corpului la stimulii externi. Nou-nascutii au multe reflexe. Un bebelus se naste cu un set de 70 de reflexe primitive, care vor disparea pe masura ce cresc.
12. Explorarea lumii inconjuratoare
Micutii exploreaza imprejurimile folosindu-se de simtul atingerii. Cea mai sensibila parte a corpului lor este gura. De aceea au tendinta sa bage lucrurile in gura.
13. Culoarea ochilor
Multi bebelusi se nasc cu ochii albastri, dar mai tarziu culoarea se va schimba. Acest lucru este cauzat de melanina, pigmentul care da culoarea ochilor si care se va dezvolta mai tarziu. Culoarea finala a ochilor unui bebelus va aparea pe la varsta de 6 luni.
Acestea sunt doar cateva despre curiozitatile legate de nou-nascuti. Bucurati-va de aceasta perioada a bebelusului vostru si asigurati-va cu nu ratati niciunul din aceste mici detalii.
Citeste si despre Contactul piele pe piele dintre nou-nascut si mama
Comentarii legate de 13 lucruri pe care trebuie sa le stii despre nou-nascuti