Supa de legume - avantaje si sfaturi
Prima masa in alimentatia bebelusului la inceputul diversificarii o constituie supa de legume.
Mai intai se foloseste strecurata si inlocuieste apa cu care pregatim biberonul, apoi, treptat, devine o masa de sine statatoare.
Este foarte important cum o pregatim si ce ingrediente folosim!
Alimentatia sanatoasa trebuie incurajata inca de la o varsta frageda, asa cum ne obisnuim copilul la fel va proceda si ulterior, cand mai creste.
Ar trebui sa asiguram legume de buna calitate nutritiva, nu neaparat mari si aratoase ca cele din supermarket.
Avantajele supei de legume
Biberonul cu supa introdus catre luna a patra de viata a bebelusului are nenumarate avantaje:
- aduce un aport important de vitamine, saruri minerale si celuloza (elemente nutritive foarte importante in dezvoltarea bebelusului)
- are rol in reglarea tranzitului intestinal (in special la copiii hraniti la biberon, care au tendinta de a se constipa)
- este un aliment usor, pe care majoritatea copiilor il accepta fara probleme
Prima supa-cum trebuie introdusa?
Pentru a evita un potential refuz al bebelusului, incepeti prin a folosi mai intai doar supa strecurata, inlocuind apa de la biberon. Procedati asa cateva zile la rand, chiar o saptamana. Dupa ce copilul s-a obisnuit cu gustul, puteti ingrosa supa adaugand putine legume rase. Consistenta va creste treptat, pregatind-ul astfel pe copil pentru primul piure de legume.
Cum trebuie pregatita supa?
Folositi pe cat posibil legume proaspete, din piata. Asa cum precizam si mai sus, nu alegeti neaparat cele mai mari legume, nu sunt neaparat cele mai bune. Curatati legumele si le puneti la fiert taiate cubulete mici. Timpul de fierbere difera: circa 20 de minute la oala cu presiune si aproape o ora in oala normala. Incercati sa obisnuiti copilul sa manance fara a sara supa. Daca o faceti de la inceput s-ar putea sa nu o mai accepte fara sare.
Care sunt legumele cele mai indicate?
Se incepe cu cele clasice: cartoful si morcovul. Dupa aproximativ o luna, incepeti sa introduceti si alte legume, in functie si de sezon: fasole verde, dovlecel, sfecla, spanac, patrunjel, telina,etc. Foarte important: incercati inca de pe acum sa obisnuiti copilul cu legumele verzi in alimentatie, bogate in fier, pe care majoritatea le refuza mai tarziu!
Sfaturi pentru situatiile cand bebe refuza supa
- pentru cateva zile reveniti la laptele pregatit cu apa, scoateti supa de legume
- reintroduceti supa doar o lingurita - doua in apa de biberon
- verificati biberonul, este posibil sa nu curga prin tetina si bebelusul sa se enerveze, refuzand masa
- introduceti supa la masa de pranz, atunci sansa sa o accepte este maxima
- nu dati copilului decat supa pregatita in aceeasi zi, exista riscul sa nu ii mai placa gustul, pentru ca acesta se schimba
Comentarii legate de Supa de legume - avantaje si sfaturi
Bune sfaturi, trebuie incet sa se obisnuiasca ,nu repede, pentru ca poate face indigestie sau altele.