Hranirea bebelusului cu biberonul
Cea mai buna hrana pentru un nou-nascut este laptele de mama, e bine stiut acest lucru.
Dar se intampla din diverse motive - fizice sau psihice - ca mama sa nu reuseasca sa isi alapteze copilul.
Ce e de facut? Apelam la biberoane si la lapte formula adecvata varstei bebelusului, nicidecum la laptele de vaca! Laptele formula este singurul care se apropie de compozitia laptelui matern! Afla ce conteaza cel mai mult in alimentatia bebelusului cu biberonul.
Pregatirea biberonului este foarte simpla, desi marturisesc din experienta proprie ca la inceput parca mi se innodau mainile si credeam ca fetita mea va lesina de foame! Nu era nici pe departe asa, doar ca atunci cand puiul tau plange timpul se dilata!
Respecta cateva reguli simple inainte de a hrani bebelusul:
- spala-te pe maini inainte sa incepi sa pregatesti lapticul
- masoara mai intai cantitatea de apa plata
- adauga numarul de masuri de formula potrivit ambalajului, cu precizarea ca masura trebuie sa fie rasa, nici cu varf, nici mai goala!
- agita bine, astfel incat sa nu ramana acele "cocoloase" care inseamna lapte irosit, nu va ajunge la puiul tau.
Inainte de a-i da puiului sa pape, testeaza temperatura laptelui pe antebratul tau (cea mai corecta modalitate), nu te lua dupa temperatura biberonului!
E recomandat ca alaptatul sa se faca in liniste, iar bebelusul sa fie schimbat inainte, nu il mai deranja dupa, lasa-l sa isi faca siesta si sa eructeze! E posibil sa verse daca il deranjezi. In plus, conteaza mult ca bebelusul sa stea intr-o pozitie confortabila si sa se bucure la maxim de momentul mesei.
Am vazut de multe ori la mame o greseala majora: prepara , de exemplu, unui bebelus de nici o luna 250 ml de formula. La un moment dat, bebelusul se satura si soate tetina din gurita (da, asa iti dai seama ca s-a saturat!), insa mama parca nu se indura sa iroseasca atata lapte si il forteaza pe cel mic sa pape tot! NU! Voua ca adulti v-ar placea sa va puna cineva portie dubla si sa va forteze sa mancati tot?! Si apoi ne mai miram ca ora mesei devine o corvoada pentru cel mic…Niciodata nu mi-am fortat copilul sa manance cat am vrut eu, ci i-am respectat dorinta.
Pe de alta parte, nu trebuie nici sa incheiem masa fara ca cel mic sa se sature pe deplin! Cum iti dai seama? Simplu-desi laptele din biberon s-a terminat, el inca mai suge cu nesat.
Dupa ce s-a saturat, il tinem in pozitie verticala si asteptam cu rabdare sa eructeze! Asa il ajutam si sa treaca mai usor peste colici.
Important!
- nu pastra restul de lapte ramas de la un biberon
- e bine sa ai minim 3 biberoane si o perie de curatat pentru a inlatura orice rest de lapte
- sterilizeaza cat mai des biberoanele (la inceput fa-o zilnic)
- alege apa plata de calitate pentru biberoane
- foloseste tetine adecvate varstei copilului
Asigura-te ca ii oferi o alimentatie corecta celui mic pregatind un lapte de buna calitate! Nu face compromisuri cand vine vorba de sanatatea si bunastarea copilasului tau!
Autor: Ana Naghi Ana este o mamica dedicata, un om cu suflet urias care impartaseste cu voi din experienta ei de mama. Ana spune despre ea: "Sunt o mamica fericita, iubesc si sunt iubita, incerc sa ma bucur cat mai mult de ceea ce viata imi ofera." |
Comentarii legate de Hranirea bebelusului cu biberonul
Eu am ales biberoanele de sticla de la Chicco, Nature Glass de 150 ml, pentru a-mi hrani bebelusul. Si pot spune ca se impaca destul de bine cu el, desi nu este un fan al biberoanelor. Imi place faptul ca este ecologic si se poate dezinfecta usor cu o solutie dezinfectanta.
Interesant articol,multe lucruri inveti daca nu le stii
Intr-adevar e foarte importanta sterilizarea si sa ai mai multe biberoane de schimb. La inceput nu am stiut, dar am gasit un kit complet de alaptare de la Tommee Tippee, care m-a ajutat destul de mult. E bine sa fim cat mai informate inainte de a alapta. Eu am aflat tarziu unele lucruri, cum ar fi sa il schimb inainte de a-i da sa manance, pentru a nu-l deranja apoi. Era irascibil bebelusul si nu intelegeam de ce.