O alimentatie sanatoasa asigura o dezvoltare armonioasa
E bine stiut faptul ca o alimentatie corespunzatoare e importanta in dezvoltarea fizica, dar si psihica. Insa in cazul copiilor primii 3 ani sunt esentiali. De aceea, mai mult ca oricand, venirea pe lume a puiului nostru ar trebui sa ne determine si pe noi insine sa ne schimbam regimul alimentar. Pana la urma, noi suntem primele modele ale copilului,nu? Nu ii poti cere lui sa manance fructe si legume atunci cand pe tine te vede mancand chipsuri si hamburgeri…
In primele 6 luni de viata ale copilului laptele este alimentul de baza, de preferat cel al mamei. Avantajele laptelui matern sunt bine cunoscute, as vrea sa le punctez pe scurt: este mai usor de digerat de catre organismul copilului, intareste imunitatea, asigura elementele necesare organismului bebelusului (carbohidrati, lipide, proteine). Daca mama nu poate alapta, e de preferat o formula de lapte adecvata varstei copilului, nicidecum lapte de vaca, acesta pe langa faptul ca e greu de digerat, nici nu asigura o proportie suficienta din elementele de care va spuneam.
Eu am inceput diversificarea cu fetita mea la 4 luni si jumatate cu suc de mere, apoi si de morcov. E bine sa incepeti diversificarea cand copilul da semne ca este pregatit, nu doar din capriciul mamei. Aveti grija cu ce incepeti si neaparat observati reactiile copilului la respectivul aliment. Se continua cu supe, apoi treptat se trece la piureuri (dupa 5 luni).
Alimentatia copilului trebuie riguros controlata, nu in sensul ca bifam pe vreo lista ce a mancat, nu! Dar sa ne asiguram ca ii oferim copilului alimente cat mai variate, ca sa acoperim o paleta cat mai larga de elemente nutritive necesare. Concret, cele mai importante alimente pentru copil (bineinteles, tinand cont de varsta lui) sunt urmatoarele:
- laptele (matern sau formula)
- lactate (iaurt, branzica de casa)
- fructe
- legume
- cereale
- ou (mai intai galbenus, de la 7-8 luni si abia dupa un an si albusul)
- ficatul de pasare (dupa 6 luni)
- carne de pui si peste (de la 8 luni)
E de preferat sa adaugam foarte putina sare pentru ca rinichii copiilor nu functioneaza la maxim, iar zaharul (glucidele) ar fi bine sa il oferim din fructe.
Dintre legume cele mai populare si acceptate de majoritatea copiilor sunt: morcovul, cartoful, dovlecelul, sfecla, spanacul, iar dintre fructe: marul, banana, piersica, citricele in general.
Alimentatia diversificata are rolul de a asigura nutrientii necesari dezvoltarii organismului copilului, de aceea carentele unora sau altora afecteaza echilibrul. Gandeste-te ca meniul corect ajuta si la dezvoltarea normala a creierului celui mic, nu doar a corpului. Noi ca mame suntem datoare sa ne asiguram ca ii oferim ce e mai bun copilului nostru!
Autor: Ana Naghi Ana spune despre ea: "Sunt o mamica fericita, iubesc si sunt iubita, incerc sa ma bucur cat mai mult de ceea ce viata imi ofera." |
Comentarii legate de O alimentatie sanatoasa asigura o dezvoltare armonioasa