Meniul unui bebelus la inceputul diversificarii

Meniul unui bebelus la inceputul diversificarii este un pas dificil pentru orice mamica.
Uneori bebe nu este pregatit pentru alta hrana decat laptic, dar daca cel mic are intre 4-6 luni, putem incepe treptat diversificarea.
Ne propunem sa venim in ajutorul mamicilor de bebelusi, in vederea stabilirii unui meniu pentru cel mic.
Trebuie tinut cont de faptul ca exista diferente de la un copil la altul care tin de greutatea copilului, apetitul lui si de problemele specifice de sanatate.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un bebelus trebuie sa manance exclusiv lapte matern pana la varsta de 6 luni. Din diverse motive, bebelusii ajung sa fie hraniti si cu lapte formula sau mamica renunta la alaptat. Chiar daca primeste lapte formula, un bebelus nu trebuie sa primeasca alt tip de mancare pana la 4 luni.
Meniul bebelusului la 4 luni
Un bebelus atat de mic are nevoie de hrana frecventa in timpul zilei. Bebelusii alaptati la cerere primesc de mai mult de 6 ori intr-o zi lapte matern, iar noaptea se trezesc sa fie alaptati in special spre dimineata.
Daca decizi sa incepi diversificarea, asteapta pana la varsta de 5-6 luni, doar daca medicul tau nu recomanda altceva. La 4 luni, bebelusul nu este inca pregatit pentru hrana solida.
Meniul bebelusului dupa 6 luni
Dupa varsta de 5-6 luni, poti introduce hrana solida la masa de pranz.
Tine cont de urmatoarele recomandari:
- prima masa solida va fi masa de pranz (nu dimineata, fiindca atunci bebelusul este infometat si nu va avea rabdare sa exploreze mancarea, dar nici seara cand este deja obosit)
- primele mese pot fi constituite din piure de legume (morcov sau dovlecel)
- respectati regula celor 3 zile atunci cand introduceti un aliment nou; mai precis, oferiti un aliment, la masa de pranz, timp de 4 zile, apoi introduceti un alt aliment tot pentru 3 zile si observati daca bebelusul are anumite reactii care indica o intoleranta sau alergie alimentara (se irita dupa scaun, are pete pe corp, are scaune dese si moi, are dureri de burtica)
- bebelusul trebuie lasat sa exploreze mancarea, chiar daca se murdareste; in acest fel va fi mai curios si interesat sa guste
- 2-3 lingurite mici de mancare sunt suficiente la inceputul diversificarii; nu te astepta ca bebelusul sa accepte un castronel intreg de mancare (abia dupa 8 luni poti spune ca bebelusul a mancat un castronel mic)
- laptele este inca suficient de hranitor si hidratant, dar poti introduce si cateva lingurite de apa / zi sau poti oferi o sticla speciala pentru bebelusi care sa contina apa si sa fie la indemana bebelusului
Idei de meniu de pranz pentru bebelusi la inceputul diversificarii
- piure de morcov gatit la aburi (3 zile)
- piure de dovlecel gatit la aburi (3 zile)
- piure de morcov gatit la aburi cu mar copt (3 zile)
- piure de morcov, mar si dovlecel gatite la abur(3 zile)
- piure de morcov, dovlecel, mar si para gatite la aburi (3 zile)
- piure de morcov, dovlecel, mar, para si banane (3 zile)
Va recomandam sa va consultati si cu medicul pediatru si sa adaptati meniul la nevoile copilului dumneavoastra. Nu uitati: ceea ce functioneaza la un copil poate sa nu functioneze la altul.Fiecare bebelus are preferinte alimentare diferite, mananca o cantitate diferita de mancare si are un ritm diferit de a se hrani.
Va recomandam si tabel cu alimentatia bebelusului pana la 2 ani?
Comentarii legate de Meniul unui bebelus la inceputul diversificarii
am o fetita de 4luni jumate si vreau sa incep diversificarea............este alaptata cu cu biberonu...........imi puteti recomanda niste retete??????????????va multumesc
sal
nu-i adevarat dela 4luni poti saii da-i pireuri de legume doar sa stii sa le prepari
Ceea ce este scris in acest articol nu mi se pare deloc meniul unui bebelus la inceputul diversificarii (4-6luni ) .Se incepe cu cateva lingurite de suc de fructe,apoi piure de fructe,dupa care cel de legume ,carne ...s.a.m.d . Spanac(si tot ce tine de frunza verde) in nici un caz pana la 1 an ,la fel si in cazul pestelui si oului care se da de la 9 luni (12 luni sau chiar mai mult in cazul alergiilor) . Totusi,sa nu ne grabim ...toate se fac treptat , vor avea timp o viata intreaga sa manance de toate !
La 6 luni vrem si noi sa incepem diversificarea. Folositor articolul, iar vasta depinde de la copil la copil.
Diversificarea de regula incepe la varsta intre 4 si 6 luni pentru copiii alimentati cu lapte formula si dupa 6 luni pentru cei ce se hranesc la san. In schimb Alina are dreptate pestele se introduce mai tarziu (dupa carnea de pasare si vitel).