Lichidele: reguli privind diversificarea
Daca este cunoscut faptul ca in primele sase luni de viata ale bebelusului, nevoile sale de hrana si de hidratare sunt pe deplin satisfacute de laptele matern, dupa varsta de 6 luni, lichidele, pe langa alte alimente solide nou introduse, sunt o parte importanta in etapa diversificarii. De aceea, iti prezentam cateva optiuni sanatoase in ceea ce priveste etapa diversificarii lichidelor.
Dupa 6 luni, laptele va fi, in continuare, o parte vitala a dietei copilasului tau. Dar, acum este momentul oportun sa incepi sa ii oferi copilului sucuri de fructe sau de legume, daca doresti acest lucru. Cel mai potrivit este sa ii oferi copilului aceste sucuri, intr-un pahar sau intr-o cana, numai la ora mesei, si, nu intr-o sticla, inainte de culcare.
Un aspect important este faptul ca atunci cand ii oferi copilului sucuri de fructe sau de legume, trebuie sa le diluezi folosind o parte de suc la 10 parti de apa. Un aport zilnic maxim pe care poti sa i-l oferi copilului este de 120 ml de suc.
Bauturile din fructe indulcite sau siropurile nu sunt recomandate pentru bebelusi sau pentru copiii foarte mici din cauza continutului lor ridicat de zaharuri si indulcitori care pot contribui astfel la aparitia cariilor dentare. De asemenea, aceste sucuri au o valoare nutritiva mica.
Mai ales, in primul an de viata al copilului tau, laptele (fie el matern, fie lapte de continuare) sau apa ar trebui sa fie singurele bauturi ale micutului. In ceea ce priveste introducerea sucurilor de fructe, vei respecta tabelul diversificarii.
Lichide recomandate pentru bebelusi
- Laptele matern este prioritar la orice varsta a bebelusului, insa in primele sase luni de viata este o sursa de hranire si de hidratare a bebelusului, vitala pentru dezvoltarea sa armonioasa;
- Sucul de morcovi. Morcovii sunt o sursa bogata de vitamina A, fosfor, magneziu, calciu, sodiu si fier. Cum prepari un suc de morcovi? Nimic mai simplu. Spala si curata bine morcovii, apoi incepe sa-i tai in bucati. Pune morcovii taiati intr-un storcator. Cu cat ramane mai putina pupla la final, cu atat mai eficienta a fost stoarcerea.
- Suc de pere sau mere. Aceasta bautura este recomandata bebelusilor de la varsta de 6 luni.Pe masura ce bebelusul creste se pot adauga si alte fructe respectand regula de 3 zile.
- Apa este cea mai buna sursa de hidratare pentru bebelusii de peste 6 luni. Pentru ca apa de la robinet contine nitrati care sunt substante nocive pentru organismul inca nedezvoltat al micutilor, recomandarea noastra este apa Humana, speciala pentru sugari. Aceasta este produsa pentru pregatirea alimentelor pentru sugari, contine o cantitate scazuta de saruri minerale, este saraca in sodiu pentru a proteja rinichii copilului si nu necesita fierbere, ci doar incalzire la temperatura dorita fiind comod si usor de utilizat de catre parinti.
- Laptele de continuare se ofera bebelusului de la varsta de 1 an. Laptele Junior Milk de la Humana nu contine gluten, este bogat in acizi omega 3 si in iod si asigura zilnic tot ceea ce are nevoie copilul.
- Apa de nuca de cocos. Aceasta bautura este aproape perfecta deoarece contine o multime de minerale cum ar fi potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor si complexul de vitamine B si C. Poti incepe prin a-i oferi copilului 2-3 lingurite si sa cresti treptat cantitatea. Asigura-te ca folosesti o nuca de cocos verde in locul celei care are o piele ce a devenit maro. Depreferat este sa adaugi acest optiune dupa ce bebelusul implineste un an.
- Suc de struguri. Strugurii sunt o sursa bogata de antioxidanti si de vitamine. Spala bine strugurii, zdrobeste o mana de struguri intr-un storcator sau intr-un blender, impreuna cu putina apa. Strecoara apoi sucul obtinut printr-o sita si ii poti da copilasului sa-l serveasca intr-un pahar. Nu este nevoie sa adaugi zahar pentru ca sucul de struguri este deja dulce.
- Suc cu pepene galben sau verde. Acest tip de suc este bogat in vitamina A, vitamina C si calciu. Pune ½ ceasca cu pepene galben taiat si curatat de seminte intr-un blender sau storcator. Trece sucul obtinut printr-o sita. Incepe prin a-i oferi bebelusului o cantitate mica de suc; Inainte de a-i oferi acest suc copilului consulta-te cu intai medicul pentru ca s-ar putea sa nu fie potrivit cu sistemul digestiv sensibil al copilului. O varsta potrivita la care bebelusul poate servi acest suc este cand acesta a implinit varsta de 1 an.
Cantitatile de lichide recomandate sunt urmatoarele:
- 0-6 luni: 100-190 ml / kg / zi
- 6-12 luni: 800-1000 ml / zi
- 1-2 ani: 1100-1200 ml /zi
- 2-3 ani: 1300 ml / zi
- 4-8 ani: 1600 ml / zi
- 9-13 ani: 2100 ml / zi pentru baieti si 1900 ml / zi pentru fete
- peste 14 ani: 2600 ml / zi pentru baieti si 2000 ml / zi pentru fete
Sfaturi utile cand alegi sursele de lichide pentru bebelus
- Intotdeauna alege fructe si legume proaspete. Alege produse de sezon in locul varietatii de produse ambulate si depozitate la rece;
- Spala, curata si decojeste bine fructele si legumele. Chiar daca bacteriile sunt ucise prin fierberea sau coacerea alimentelor, in cazul sucurilor sau shake-urilor din fructe sau legume acest proces de incalzire sau fierbere nu exista. De aceea, trebuie sa fii foarte precauta cu privire la igiena, siguranta alimentara si nivelul de prospetime ale alimentelor inainte de a le oferi bebelusului tau;
- Ofera treptat alimente sau fructe noi. Gradual, poti combina doua sau trei tipuri de fructe.Tine o evidenta a reactiei copilului in urma consumului fiecarui tip de suc de legume sau fructe. Daca bebelusul tau este alergic sau manifesta o intoleranta la vreun ingredient specific, scoate-l imediat din dieta;
- Multi medici sunt de parere ca este mai bine sa introduci intai sucul de legume si apoi cel de fructe pentru ca acesta din urma este mai dulce. Alege legume care pot fi amestecate cu fructe, cum ar fi mixul morcov-mere sau pere-morcovi pentru a adauga varietate;
- Pe cat posibil, ofera-i copilului doar sucuri preparate de tine acasa. Incearca sa eviti sa cumperi sucuri comerciale, gata ambalate, deoarece acestea au un continut foarte ridicat de zahar;
- Nu adauga sare, zahar sau miere sucurilor pentru ca sistemul digestiv al copilului tau nu este pregatit pentru ele. Lasa-l sa se bucure momentan de gustul natural al alimentelor;
- Cele mai potrivite pentru bebelusi sunt sucurile naturale si proaspete oferite la temperatura camerei. Cel mai bine este sa eviti sa-i oferi sucuri reci si shake-uri;
- Intotdeauna sa-i dai copilului sa serveasca sucul imediat dupa preparare. Daca lasi sucul sau shake-ul sa stea mai mult de 15-20 de minute, acest lucru ii va afecta aroma si va prinde un gust amar, in plus, poate oxida.
Citeste mai multe despre diversificarea la bebelusi
Comentarii legate de Lichidele: reguli privind diversificarea