Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 9-12 luni
Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 9-12 luni trebuie sa contina preparate simple si gustoase, sub forma de piureuri, bucatele mici si moi sau supe.
Bebelusul devine din ce in ce mai independent si isi arata preferintele pentru anumite alimente. Ca mamica esti preocupata de alimentatie si te intrebi ce poti sa-i pregatesti bebelusului tau, la aceasta varsta. Ce mancare este si gustoasa, dar si nutritiva pentru el?
Intai de toate, trebuie sa stii ca bebelusii au nevoie de acelasi tip de nutrient ca si adultii. De exemplu, ei ar trebui sa primeasca 5 portii de fructe si legume, in fiecare zi, chiar daca este evident ca vor primi cantitati mult mai mici (pentru bebelusii de peste 6 luni 1-2 linguri reprezinta o portie, iar pentru un bebelus in varsta de 1 an un sfert de cana este suficienta).
Fructele si legumele pot parea ca fiind dificil de introdus intr-un regim alimentar, insa ele sunt vitale nutritional.
Nutritionistii amintesc de principiul culorii sau a servi la masa alimente pe principiul “curcubeu”. Mai exact, pe parcursul unei zile, este bine sa-i oferi copilului alimente de culori diferite, cum ar fi verde (mazare, fasole verde, spanac, sparanghel, dovlecei), portocaliu (cartofi dulci, pepene galben), galben (suc de fructe, banana), si rosu (rosii fierte, ardei rosii).
Desi poate parea tentant sa consideri o ceasca de suc ca fiind o portie de fructe, in realitate sucul nu este la fel de hranitor precum il crezi, nu de multe ori contine adaos de zahar si zero fibre.
Specialistii atrag atentia ca sucul in niciun caz nu inlocuieste laptele matern sau laptele de continuare, iar copilul nu isi va obtine de aici proteinele de care are nevoie. Cel mai bine este sa te adresezi medicului pediatru care te va lamuri cu privire la ce cantitate de suc ar trebui sa serveasca bebelusul tau, daca este cazul.
La varsta de 9-12 luni, bebelusul tau a gasit probabil cateva alimente care sunt preferatele lui. Va fi dornic sa tina in manuta alimentele si sa le mestece si isi pierde interesul pentru piureuri si de a fi hranit cu lingurita.
Desi aceasta etapa alimentara poate fi un pic frustranta pentru tine, nu va dura la nesfarsit. Ofera-i bebelusului posibilitatea de a-si alege alimentele pe care vrea sa le manance si cat de mult vrea sa manance. Tu esti responsabila de hrana pe care i-o oferi, bebelusul este responsabil de cat mananca. Este important sa lasi copilul sa te ghideze, atat timp cat ii oferi un regim alimentar echilibrat in fructe, legume si proteine, copilul va obtine hrana nutritiva de care are nevoie.
Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 9 luni
Incepand de la varsta de 8-9 luni, poti experimenta sa-i oferi bebelusului noi combinatii aromate si condimente. Diversificarea la bebelusi la aceasta varsta inseamna sa ii oferi paste, legume sau fructe, toate ar trebui sa fie moi si fierte, eventual zdrobite cu o furculita si facute piure. Carnea si proteinele cum ar fi galbenusul de ou, la fel vor trebui sa fie fierte si facute piure sau taiate in bucati mici si moi.
Retine faptul ca bebelusul nu va avea molari decat in jurul varstei de 12-18 luni. Din aceasta cauza, alimentele trebuie sa fie usoare si moi pentru gingiile bebelusului.
Cum arata meniul unui bebelus de 9 luni?
In afara de laptele matern zilnic, iti prezentam cateva variante culinare sanatoase pentru bebelusul tau.
- Micul-dejun: ½ cana de cereale fortificate cu fier pentru bebelusi; 2-3 linguri de bucati taiate de piersica; 1 galbenus de ou (fiert tare);
- Pranz: ½ felie de paine; 2-3 linguri de legume fierte si moi; ¼ bucati mici de banana moale;
- Gustare: 28 g de cuburi de branza; ¼ cana de cereale uscate; o ceasca mica de apa;
- Cina: ¼ cana paste; 2-3 linguri de morcovi moi si fierti, 1-2 linguri de bucatele fierte de carne de pui
Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 10-12 luni
Bebelusii in varsta de 10 luni au un apetit variat. Astfel, in unele zile, te temi ca nu exista suficiente alimente in lume pentru a-i satisface foamea, in timp ce in alte zile te vei intreba daca va mai manca macar inca o inghititura.
Bebelusii cu varste cuprinse intre 10 si 12 luni dezvolta urmatoarele abilitati:
- Se hranesc singuri apucand cu degetele;
- Incearca sa se hraneasca singuri cu lingura;
- Incearca sa tina in mana cana in timp ce beau;
- Accepta 3-4 inghitituri din cana;
- Musca si mesteca mancare.
De aceea, textura alimentelor pe care le oferi bebelusilor trebuie sa fie:
- Moale;
- Taiata in bucati fine si mici;
- Se inmoaie sau se dizolva in gura. Exemple sunt alimentele uscate, cereale de ovaz, biscuiti nesarati.
Cate mese pe zi mananca bebelusul de 9-12 luni?
- De la 9 la 11 luni – Ofera-i bebelusului intre 2 si 3 mese pe zi si intre 1 si 2 gustari intre mese;
- La 12 luni – Ofera-i bebelusului 3 mese pe zi si 2 sau 3 gustari intre mese.
Citeste si despre Cum alegi desertul potrivit pentru bebelus
Cum arata meniul unui bebelus intre 10 si 12 luni?
- Dimineata imediat dupa trezire – Lapte matern si/sau lapte formula;
- Mic dejun: Lapte matern si/sau lapte de continuare; Cereale pentru sugari – 1-2 linguri de cereale; Fructe sau legume – 2 sau 3 bucati mici de fructe sau 4-6 linguri piure; Iaurt – aproximativ 2 linguri de iaurt.
- Pranz: Lapte matern si/sau lapte de continuare; Cereale pentru sugari sau paste, orez – 1-2 cuburi sau 2-4 linguri;Carne – 1-2 cuburi sau 2-4 linguri; Fructe sau legume – 2 sau 3 cuburi sau 4-6 linguri pe care le puteti amesteca impreuna cu cerealele (Orez amestecat cu mazare servit cu sos de pere);Iaurt sau Branzeturi;
*Un pranz care contine fructe, legume si o proteina, fara a mai oferi si cereale este o optiune. Un pranz de cereale cu fructe si legume, dar fara proteina este, de asemenea, o optiune.
- Gustare/Cina: Lapte matern si/sau lapte de continuare; Cereale (optional) – de exemplu paste sau orez – 1 sau 2 cuburi; Carne(optional) – 1 cub; Fructe si/sau legume – 2 sau 3 cuburi din fiecare sau amestecam bucatile impreuna (Tofu amestecat cu avocado servit cu sos de mere si afine);Lactate – iaurt sau branza (optional)
Citeste si despre Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 1-2 ani
Comentarii legate de Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 9-12 luni