Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 6-8 luni
Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 6-8 luni este mai degraa o perioada de obinsuita cu alimentele solide, fiindca laptele matern satisface in continuare aproape toate nevoile nutritionale ale copilului tau.
Daca alaptarea bebelusului pana la 6 luni este exclusiva, momentul in care bebelusul tau a implinit varsta de 6 luni marcheza si inceputul perioadei in care poti sa-i introduci alimente solide in alimentatie. Pentru a-ti veni in ajutor, iti prezentam etapele diversificarii pentru bebelusi cu varste cuprinse intre 6 si 8 luni.
Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 6 luni
Pentru bebelusii in varsta de 6 luni, laptele matern ramane principala sursa de hrana. Cu toate acestea, copilasul tau este fericit si nerabdator sa incerce noi gusturi si texturi.
In ceea ce priveste fructele, poti sa ii oferi micutului tau mere, pere sau banane foarte coapte. Acestea sunt tolerate de stomacul sensibil al copilului tau. Cand vorbim de legume, poti sa-i adaugi la masa cartof, morcov, dovlecel sau pastarnac. Poti incepe sa-i oferi 1 sau 2 lingurite de piure de legume, apoi sa cresti treptat cantitatea pentru ca la finalul lunii sa ajungi la echivalentul a 4-5 linguri, adica aproximativ 100 grame pe zi.
O alternativa sanatoasa la indemana mamicilor, mai ales cand nu sunt acasa, este piureul la borcan. In aceasta etapa, poti sa-i oferi bebelusului piureul cu fructe si cereale integrale de la Humana pentru ca este gustos si satios si asigura necesarul zilnic de energie si substante nutritive.
Deocamdata va fi NU pentru:
- Cereale, paste, paine;
- Carne, peste sau oua;
- Sare, zahar sau alte condimente.
- Citrice si nuci, alune, alti alergeni
- Lactate de capra, vaca, etc.
Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 7 luni
Diversificarea la bebelusi cu varsta de 7 luni inseamna o mica parte de alimente solide, important ramanand tot laptele matern. Cu toate acestea, ii poti oferi copilasului tau branza dulce de casa. Pe lista fructelor regasim merele, perele, bananele, piersicile, strugurii, stafidele si merisoarele. In ceea ce priveste legumele, ii poti oferi cartof, morcov, dovlecel, pastarnac, radacina de patrunjel, ardei, mazare, conopida si sfecla.
De acum, poti sa adaugi si alte alimente noi:
- Orez, mei;
- Pui, curcan;
- ¼ galbenus de ou fiert tare (max 2 oua/saptamana);
- Poti folosi ulei de masline, chimen, busuioc, oregano.
Pentru ca mancarea pregatita acasa altereaza daca nu este transportata in mod corespunzator, recomandarea noastra sunt piureurile la borcan atunci cand esti pe drum. Noj am ales piureurile de la Humana ca fiind cea mai buna optiune. Acum ca bebelusul tau poate consuma si carne, poti sa-i oferi 4 lingurite dintr-un piure delicios cu morcovi, cartofi si pui.
Citeste si despre Lichidele: reguli privind diversificarea
Diversificarea hranei pentru bebelusii de 8 luni
In aceasta etapa, alimentatia copilului devine din ce in ce mai variata: carne, peste sau produse lactate. Tot acum, bebelusul a implinit varsta optima pentru a-i introduce cereale precum grau sau ovaz.
Lactatele pentru bebelusii in varsta de 8 luni pot cuprinde, in continuare, laptele matern, branza dulce de casa, dar si iaurt. Lista fructelor s-a marit acum si cuprinde: mere, pere, banane, piersici, struguri, stafide, merisor, prune, pepene si caise. Legumele sunt si ele variate, ii poti oferi micutului: cartof, morcov, dovlecel, pastarnac, ardei, mazare, conopida, sfecla, ceapa, usturoi, broccoli, linte si telina.
Alte alimente care pot fi consumate sunt:
- Orez, mei, gris, hrisca, ovaz si grau;
- Pui, curcan;
- ¼ galbenus de ou fiert tare ( max 2 oua/saptamana);
- Poti folosi la pregatirea mancarurilor: ulei de masline, chimen, busuioc, oregano, rozmarin, marar, patrunjel, susan.
Atentie! Ai grija sa nu ii dai copilului prea multe produse lactate! O portie pe zi este suficient, in afara de laptele matern sau laptele formula pe care i-l oferi zilnic. De asemenea, consumul de carne, peste si oua trebuie sa fie moderat deoarece formula de lapte sau laptele matern acopera deja necesarul de proteine si fier al copilului tau.
Asadar, poti incepe cu 2 lingurite de peste sau de carne amestecate cu piureul de legume si este de ajuns. Vei creste treptat cantitatile pe masura ce copilul creste.
Respecta "regula celor 4 zile" atunci cand incepi diversificarea alimentatiei
Aceasta regula ar putea sa nu fie necesara, insa vei vedea ca este o idee buna. La ce se refera regula celor 4 zile? Ei bine, atunci cand hranesti un bebelus de 6-8 luni, este important sa iti amintesti aceasta regula. Pentru ca abia acum introduci alimentele solide in alimentatia bebelusului tau, incepe cu un singur tip de mancare, iar daca doresti sa-i introduci un nou aliment, fa-o la un interval de 3-4 zile distanta. Acest obicei te va ajuta sa verifici existenta unor posibile alergii alimentare. Regula de asteptare a celor 4 zile te va ajuta, de asemenea, sa excluzi acele alimente care-i pot provoca dureri de burtica bebelusului tau.
Sa ai in vedere si faptul ca o alergie sau o durere de burtica nu este acelasi lucru cu o intoleranta la un aliment. Pur si simplu, sistemul digestiv al copilului tau nu este pregatit pentru acel aliment acum. De aceea, este indicat sa consulti intotdeauna medicul daca banuiesti ca bebelusul se confrunta cu o reactie alergica la orice tip de mancare.
Cum decurge diversificarea alimentatiei la bebelusul tau? Impartaseste-ne si noua din experienta ta de mamica.
Citeste si despre Cinci combinatii gustoase pentru mic-dejunul bebelusilor
Comentarii legate de Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 6-8 luni