Cum si cand ii poti oferi sucuri de fructe bebelusului tau?
Multe mamici se intreaba daca este in regula sa-i ofere bebelusului sucuri din fructe, in ce cantitati si cand pot fi ele introduse in alimentatie? Raspunsul corect depinde de varsta bebelusului tau.
Laptele matern sau laptele formula este tot ceea ce copilul tau are nevoie pentru a bea in primele sase luni de viata, de aceea se recomanda alaptarea bebelusului in mod exclusiv. Sucurile de fructe intra in aceeasi categorie cu alimentele solide. Pana la varsta de 6 luni (cu rare exceptii) bebelusii nu au nevoie decat de laptele matern.
Cand este bine sa introduci sucuri de fructe in alimentatia bebelusului?
Odata ce ai inceput sa introduci alimentele solide in dieta copilului, poti sa-i oferi sucuri de fructe sau legume, la ora mesei, desi cu siguranta nu are nevoie. Apa este intotdeauna cea mai buna alegere ca o bautura in plus, alaturi de laptele obisnuit al copilului.
Este indicat sa astepti ca bebelusul tau sa implineasca varsta de 6 luni pentru a-i putea oferi sucuri de fructe. Chiar si atunci, multi pediatri nu recomanda parintilor sa le ofere prea des sucuri deoarece se adauga calorii suplimentare insa fara o nutritie echilibrata gasita in laptele formula si in laptele matern. In acelasi timp, consumul de suc poate contribui la excesul de greutate si la degradarea dintilor si aparitia cariilor sau poate chiar provoca diaree la sugari si copii mici.
Atunci cand ii oferi copilasului tau suc, urmeaza aceste sfaturi:
- Serveste doar suc din fructe 100% natural, in niciun caz sucuri sau amestecuri de bauturi sub forma de praf (acestea contin indulcitori);
- Limiteaza cantitatea de suc, nu mai mult de 120-170 ml pe zi;
- Ofera-i copilului sa bea dintr-o ceasca/cana, si nu intr-o sticla.
Cele mai bune fructe pentru bebelusi si recomandate de catre medici sunt:
- Merele
- Perele
- Bananele
- Avocado
- Prunele
- Caisele
- Piersicile si nectarinele
- Pepenele
- Strugurii
- Citricele
In continuare, va vom prezenta un ghid care sa va ajute in oferirea sucului de fructe bebelusului in functie de varsta pe care o are.
Sucuri de fructe pentru bebelusii sub 6 luni?
Bebelusii cu varsta sub 6 luni nu ar trebui sa primeasca suc. Potrivit Organizatie Mondiale a sanatatii: “Nu exista nici o indicatie nutritionala care sa spuna sa hranesti un bebelus sub varsta de 6 luni cu suc. Oferind suc inaintea introducerii alimentelor solide in dieta ar putea duce la inlocuirea laptelui matern sau formula cu sucul. Academia Americana de Pediatrie noteaza in Sectiunea destinata alaptarii: “In primele 6 luni, chiar si in clima calda, apa si sucul sunt inutile pentru copiii alaptati si pot introduce contaminanti sau alergeni.”
Diversificarea la bebelusi se recomanda sa inceapa dupa primele 6 luni de viata, iar primele alimente introduse sa fie legumele.
Sucuri de fructe pentru bebelusii de peste 6 luni
- Unele autoritati nu recomanda sucul pentru bebelusii sub 12 luni;
- Consumul de suc, precum cel de apa, poate interfera cu alaptarea deoarece copilul nu va mai simti nevoia de a fi alaptat;
- Sucul ar trebui introdus la fel ca orice alt produs alimentar nou. Spre exemplu, sosul de mere si sucul de mere ar trebui sa fie introduse separat;
- Ofera-i sucul dintr-o ceasca, mai degraba, decat prin sticla. Oferindu-i sucul alaturi de mese va ajuta la reducerea riscului de aparitia cariilor dentare;
- Se dilueaza sucul (o parte suc adaugata la 10 parti de apa);
- Daca ii oferi suc, limiteaza consumul copilului la nu mai mult de 85-110 ml pe zi, astfel incat copilul sa nu simta satietate si sa aiba, in continuare, apetit pentru alte alimente.
Academia Americana de Pediatrie recomanda ca “ bebelusilor mai mici de 6 luni nu ar trebui sa li se ofere spre consum suc, copilasilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 6 ani nu ar trebui sa primeasca mai mult de 110-170 ml pe zi, iar copiilor mai mari de 7 ani pot primi maxim 340 ml de suc proaspat zilnic”.
Recomandari privind oferirea sucurilor de fructe bebelusilor
Daca totusi decizi sa-i oferi bebelusului un suc de fructe ca o “bautura” asteapta pana ce acesta implineste varsta de 8 luni si doar dupa consultul pediatrului. Intotdeauna, dilueaza orice suc pe care i-l oferi bebelusului sau copilului mic. Recomandarea este diluarea a 25% suc cu 75% apa.
Trebuie sa acorzi o atentie deosebita la combinarea diferitelor fructe in suc. Spre exemplu, pentru bebelusii de pana in 9 luni, fiecare aliment trebuie introdus treptat si in mod separat pentru a testa toleranta.
Iata cateva combinatii permise intre fructe atunci cand prepari sucuri din fructe:
- Acide doar cu acide sau cu semiacide (pere, mere, ananas, mandarine, portocale, zmeura, lamaie, prune, gutui, cirese, mango, piersici, struguri, capsuni);
- Dulci doar cu dulci (banane, smochine, curmale, stafide, papaya);
- Uscate doar cu uscate;
- Necombinate cu nici un alt aliment: pepene galben si verde.
Apa, o alternativa sanatoasa a sucurilor
Asadar nu exista niciun avantaj in a-i da suc copilului in loc de fructe intregi. De fapt, sucului de fructe ii lipsesc fibre importante pe care fructul intreg le contine. Daca credeti ca bebelusului ii este “sete” si si-ar dori o bautura, mai bine, incercati cu apa.
O alternativa mai sanatoasa, dar si mai ieftina, este sa-i oferi copilului apa. Spre exemplu, apa Humana este special produsa pentru pregatirea alimentelor pentru sugari (formule de lapte, ceaiuri si cereale) sau pentru administrare ca atare. Contine o cantitate scazuta de minerale si este saraca in sodiu pentru a proteja rinichii copilului. Fiind ambalata in conditii sterile, cutia se inchide etans dupa fiecare utilizare. Asadar, oferirea copilului de apa ca o prima bautura in loc de suc este o metoda sanatoasa pe termen lung.
Citeste si despre Idei si sfaturi de a servi legumele bebelusului
Comentarii legate de Cum si cand ii poti oferi sucuri de fructe bebelusului tau?