Bebelusul are nevoie de hrana noaptea?
Bebelusul are nevoie de hrana noaptea? Este o intrebare la care iti vom raspunde in acest articol.
Somnul bebelusului este unul din aspectele care nasc cele mai multe preocupari din partea parintilor. Trezitul noaptea pentru alaptare sau biberon este un obicei deseori intalnit si pe care mamicile ar vrea sa il schimbe.
In primele saptamani de viata este normal sa alaptam bebelusul des, chiar si de cateva ori pe noapte, dar dupa 3-4 luni un bebelus ar putea sa doarma 8-9 ore fara pauza de alaptare. Totusi sunt bebelusi, mai ales cei alaptati, care se trezesc si dupa varsta de 1 an de cateva ori pe noapte pentru a fi alaptati. De asemenea, bebelusii hraniti cu biberonul pot avea si ei aceasta obisnuinta.
Pana la 6 luni bebelusii ar trebui sa aiba un somn de noapte neintrerupt, ceea ce inseamna ca se odihnesc suficient de bine. Intreruperea somnului pentru alaptare sau biberon poate avea efecte negative precum:
- Stare de oboseala in timpul zilei, fiindca somnul este intrerupt in timpul noptii
- Laptele praf nu este digerat foarte bine in timpul somnului cand toate functiile sunt incetinite
- Exista un risc crescut al aparitiei cariilor (caria de biberon)
- Stare de agitatie, disconfort in timpul noptii
Bebelusul nu are asadar nevoie de hrana noaptea. El poate sa ceara lapte din obisnuinta, pentru confort emotional sau pentru a putea adormi la loc cu usurinta. Mamicile pot gasi astfel solutii pentru a ii asigura un somn linistitor in timpul noptii.
Noi recomandam urmatoarele metode de a ajuta bebelusul sa doarma toata noaptea fara sa ceara biberon.
- Asigurarea unei mese consistente seara, cu o ora inainte de somn. Cerealele precum hrisca, orezul, ovazul - asigurand o satietate ridicata si deci lipsa nevoii unui biberon pe parcursul noptii.
- Daca bebelusul se trezeste, este posibil sa ii fie sete, de aceea recomandam sa ii fie oferita apa. Humana are in gama de produse o apa special conceputa pentru cei mici. Ofera-i apa si tine-l in brate pana adoarme la loc. In cateva zile se va obisnui sa nu mai ceara lapte.
- Daca bebelusul se trezeste pentru ca a visat urat sau a suferit un disconfort, ofera-i suport emotional. Il poti tine in brate, legana, mangaia pentru a ii conferi o stare de liniste. Rareori, dupa sase luni, bebelusul plange noaptea de foame. In majoritatea cazurilor trezirea lui are alt motiv, chiar si hranirea necorespunzatoare in timpul zilei.
In concluzie, bebelusul nu are nevoie de hrana in timpul noptii, ci de un somn neintrerupt, cat mai linistit si odihnitor. Diversificarea la bebelusi trebuie sa tina cont de varsta acestuia, iar pe masura ce bebelusul creste si mananca tot mai multe alimente in timpul zilei, nu mai are nevoie de mancare si in timpul noptii.
Citeste si despre Rolul acizilor grasi Omega 3 in alimentatia bebelusilor
Comentarii legate de Bebelusul are nevoie de hrana noaptea?