Rolul acizilor grasi Omega 3 in alimentatia bebelusilor
Bebelusii au nevoie de o alimentatie sanatoasa din primele momente de viata. Daca in primele sase luni laptele matern indeplineste toate cerintele nutritive ale bebelusului, dupa aceasta varsta se incepe diversificarea alimentatiei.
Astfel, alimentele solide sau lichide trebuie sa asigure bebelusului aportul de vitamine si minerale necesare pentru o crestere normala. Mineralele sunt in primul rand raspunzatoare pentru cresterea oaselor si dintilor, vitaminele iau parte la formarea celulelor, hormonilor, iar acizii omega 3 contribuie esential la dezvoltarea sistemului nervos.
Ce sunt acizii grasi Omega-3?
Acizii grasi omega-3 sunt acizi esentiali pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin alimentatie. Ei se gasesc in anumite tipuri de peste (somon, ton) dar si in seminte si nuci. Acizii omega-3 au cel mai important rol in functionarea creierului si a sistemului nervos.
In plus, acesti acizi reduc riscul aparitiei problemelor cardiovasculare, diminuarea inflamatiilor, scaderea riscului de a apritie a deficitului de atentie sau hiperactivitate.
Cum sa asiguram aportul necesar de acizi grasi Omega-3?
In lunile de inceput al procesului de diversificare bebelusul nu primeste inca alimente bogate in acizi grasi, cu exceptia carnii de vita si a somonului (daca mamica le-a introdus in alimentatie pana la 1 an). Restul alimentelor (alune de padure, nucile, semintele de in) care ar putea sa ofere un continut ridicat de acizi grasi sunt introduse in meniul zilnic abia mai tarziu, cand bebelusul este mai mare de 1 an sau chiar 1 an si jumatate, fiindca pot provoca reactii alergice.
De aceea este important sa ii asiguram bebelusului necesarul de acizi grasi din laptele formula, fie ca vorbim de laptele de inceput Humana 2, de la 6 luni, fie ca vorbim de laptele de crestere Humana 3, de la 10 luni.
Dupa 12 luni, recomandam Humana Junior Drink si Junior Milch - formule de lapte imbunatatite cu acizi grasi Omega-3 dar si cu alte vitamine si minerale, ca de exemplu calciu si iod. Ele pot fi oferite bebelusului ca lapte de continuare sau ca inlocuitor pentru laptele de vaca, acesta din urma fiind controversat in randul mamicilor dar si a medicilor pediatri.
Un alt avantaj al formulelor Humana Junior este acela ca nu contin conservanti, coloranti sau gluten si au un aport important de vitamine si minerale necesare bebelusilor pentru o crestere sanatoasa. De exemplu, Junior Drink contine acizi grasi, calciu si iod, dar si vitamina C, vitamina B1, vitamina K, vitamina D3.
Acizii grasi au un beneficiu asupra bebelusului chiar din timpul sarcinii, iar pentru o vedere buna si scaderea riscului de aparitie a tulburarilor nervoase recomandam formule de lapte cu continut de acizi grasi, daca alaptarea nu poate fi realizata sau daca se doreste lapte formula pentru continuare.
O lipsa de acizi grasi din organism duce la stari de oboseala, stare de slabiciune, piele uscata, probleme caridace, depresie si circulatie sanguina deficitara. Daca recunosti aceste simptome in cazul bebelusului tau, iti recomandam sa cresti aportul de acizi grasi Omega-3.
Ai intrebari? Te asteptam sa comentezi mai jos sau sa adresezi direct intrebari mamicilor din forum!
Comentarii legate de Rolul acizilor grasi Omega 3 in alimentatia bebelusilor