Depresia afecteaza alaptarea?
Daca depresia poate afecta alaptarea sau nu este o ingrijorare care se refera la mai multe lucruri: starile depresive pot afecta lactatia? medicamentele pentru tratamentul depresiei pot afecta bebelusul alaptat? ce este mai bine sa faci daca trebuie sa alegi intre a trata depresia si a alapta bebelusul? Iata raspunsurile in articol!
- Pot alapta daca am depresia postnatala?
- Pot să iau medicamente antidepresive dacă alăptez?
- Cum pot antidepresivele să-mi afecteze bebeluşul?
- Ce medicamente pentru depresie sunt interzise atunci când alăptezi?
- Există alternative la utilizarea de medicamente în timpul alăptării?
- Ce pot face pentru ca alăptarea să fie mai uşoară?
- Tratarea depresiei sau alaptarea? Ce fac daca trebuie sa aleg?
Pot alapta daca am depresia postnatala?
Da, poti alapta daca ai depresie postnatala. Alăptarea rămâne cea mai bună opţiune pentru hrănirea bebeluşului tău, chiar dacă iei medicamente antidepresive pentru starea ta.
Alăptarea este bună pentru tine şi pentru bebeluşul tău. Laptele matern îi oferă bebeluşului tău toată nutriţia de care are nevoie pentru a se dezvolta, în primele 6 luni ale vieţii sale, putand sa previna infecţiile şi sindromul de moarte subită le nou-născuţi (SIDS). Alăptarea te ajută, de asemenea, să formezi o legătură strânsă cu bebeluşul tău.
Reversul este acela că alăptarea nu decurge întotdeauna fără probleme, mai ales în primele zile şi este posibil să te afli la un risc mai mare de depresie postpartum, dacă întâmpini greutăţi în alăptare.
Dacă ai probleme cu alăptarea, nu trebuie sa porti tot greul situatiei. Discută cu medicul tău sau cu un consultant in alaptare pentru a obţine sfatul şi sprijinul de care ai nevoie.
Depresia nu afecteaza lactatia, in sensul ca laptele matern indeplineste nevoile bebelusului, de aceea este indicat sa alaptezi la cerere.
Pot să iau medicamente antidepresive dacă alăptez?
Deşi cantităţi mici de medicamente antidepresive trec prin laptele matern, multe antidepresive sunt, în general, considerate sigure pentru bebeluşul tău. Cantitatea de medicament care ar putea ajunge la bebeluşul tău, prin laptele matern, este foarte mică (în general mult mai mică decât cantitatea care trece prin placentă în timpul sarcinii).
Mai multe cercetări au fost făcute în legătură cu medicamentele recomandate in cazul depresiei, unele dintre ele fiind considerate sigure. Desigur ca medicul este cel care decide daca riscurile depasesc beneficiile atunci cand prescrie un tratament. Mai mult decat atat, psihoterapia poate sa aiba rezultate foarte bune si trebuie luata in considerare.
Cum pot antidepresivele să-mi afecteze bebeluşul?
Unele studii sugerează că bebeluşii alăptaţi de mame care iau antidepresive ar putea fi un pic mai iritabili sau ar putea avea dificultăţi de hrănire sau de somn. Dar merită menţionat faptul că şi bebeluşii născuţi de mamele cu depresie netratată au, de asemenea, unele dintre aceste probleme.
Contactează-ţi medicul dacă eşti îngrijorată de faptul că modificările comportamentului bebeluşului tău sau obiceiurile sale de hrănire şi de somn pot fi cauzate de medicamentele pe care le iei. De obicei, acest comportament nu durează mult, dar medicul te poate linişti şi poate exclude alte probleme pe care le poate avea bebelusul (ex: salturile in dezvoltare).
Nu modifica planul de tratament şi nu întrerupe administrarea medicamentelor fără să discuţi mai întâi cu medicul tău. A nu lua medicamente pentru depresie, atunci când ai nevoie de ele, nu-ţi face bine nici ţie şi nici bebeluşului tău. Depresia netratată poate face mai dificilă îngrijirea bebeluşului şi stabilirea unei legături cu acesta, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii şi dezvoltării bebeluşului tău în viitor.
Cele mai sigure medicamente pentru tratamentul depresiei ar fi:
- Sertralina (risc foarte mic)
- Paroxetin (risc foarte mic)
- Citalopram (risc foarte mic)
- Excitalopram (risc foarte mic)
- Fluoxetine (risc mic)
Ce medicamente pentru depresie sunt interzise atunci când alăptezi?
Doxepin este un medicament interzis in cazul in care ai depresie si alaptezi. În plus faţă de doxepin, benzodiazepinele nu sunt considerate sigure de utilizat în timpul alăptării. Benzodiazepinele sunt utilizate pentru a trata anxietatea, o afecţiune comună la persoanele cu depresie.
Experţii sunt preocupaţi de faptul că benzodiazepinele pot interfera cu dezvoltarea creierului unui bebeluş. Bebeluşii expuşi la benzodiazepine, prin laptele matern, sunt cunoscuţi ca fiind foarte somnoroşi şi au simptome de sevraj atunci când medicaţia sau alăptarea se opreşte.
Dacă nu ai alta optiune medicala si este necesar sa folosesti benzodiazepine, este mai bine să nu alăptezi.
Există alternative la utilizarea de medicamente în timpul alăptării?
Dacă depresia ta este uşoară, alte opţiuni de tratament pot fi uneori eficiente pe cont propriu. De exemplu, terapiile de vorbire, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, sunt eficiente pentru gestionarea depresiei. Poate fi dificil să participi regulat la aceste întâlniri, atunci când ai un nou-născut, dar uneori doar câteva sesiuni pot face o diferenţă.
A lua lucrurile uşor, a mânca sănătos, a vorbi cu prietenii şi familia, dar şi a face exerciţii fizice, toate acestea pot, de asemenea, să te ajute.
Poţi fi tentată să încerci remedii pe bază de plante sau terapii complementare ca o alternativă la antidepresive dacă alăptezi, dar acestea sunt adesea nereglementate şi nu pot fi considerate sigure. De exemplu, sunătoarea poate provoca colici si somnolenţă bebelusului, deci nu este recomandată in perioada alăptării.
Ce pot face pentru ca alăptarea să fie mai uşoară?
Din cauza depresiei nu poţi să te bucuri de un somn bun, pe timpul nopţii, iar alăptarea îţi va întrerupe somnul – ceea ce îţi poate înrăutăţi depresia.
Încearcă să recuperezi somnul dormind in timpul zilei, ori de câte ori bebeluşul adoarme. Sau dacă ai un membru al familiei, o prietena sau o bona, atunci cineva poate avea grija de bebelusul tau pentru câteva ore, astfel încât să poţi dormi. Chiar dacă nu poţi dormi, momentele de liniste si relaxare pot fi suficiente pentru a te face să te simţi mai bine.
Aşează patul bebeluşului tău chiar lângă patul tău pentru a face mai uşoară sesiunea de alăptat din timpul nopţii, dar nu pune bebeluşul să doarmă în acelaşi pat cu tine. Medicamentul antidepresiv îţi poate provoca somnolenţă, ceea ce poate pune bebeluşul în pericol de sufocare. Daca iei medicamente antidepresive, asigura-te ca partenerul tau are grija ca bebelusul sa fie asezat in patutul lui, in cazul in care tu adormi langa el.
Partenerul tău se poate ocupa de bebeluş chiar si atunci cand ii este foame, pentru ca mulsul laptelui matern oferă partenerului tău posibilitatea de a hrăni bebeluşul şi ţie îţi oferă o pauză binemeritată.
Tratarea depresiei sau alaptarea? Ce fac daca trebuie sa aleg?
Nu te simţi vinovată dacă alegi să nu alăptezi şi nu te învinovăţi dacă alăptarea nu funcţionează. Bebeluşul tău va primi în continuare hrana de care are nevoie prin laptele de creştere şi va beneficia din plin de aceeaşi grijă şi atenţie în timp ce-l hrăneşti din sticlă.
Important este sa ai o stare fizica buna si echilibrul emotional pentru a avea grija de bebelus, iar depresia postnatala te poate afecta daca nu este identificata si tratata la timp. Nu trebuie sa alegi intre alaptat si tratarea depresiei, dar este mai bine sa fii o mama echilibrata emotional si care are grija de bebelusul ei in toate momentele zilei, decat o mama care se conecteaza cu bebelusul doar pentru alaptare insa, in rest, sufera din cauza depresiei.
Chiar daca bebelusul este hranit cu lapte de continuare, vei avea in continuare ocazia sa il tii in brate mai mereu, sa ii oferi atentie si afectiune.
Citeste si despre Alaptarea bebelusului
Comentarii legate de Depresia afecteaza alaptarea?