Alimente interzise in timpul alaptarii
Recomandarile legate de alimente permise si alimente interzise in timpul alaptarii trebuie deseori personalizate pentru fiecare mamica si bebelus in parte.
Alimentele pe care le consumam in perioada alaptarii pot influenta starea de sanatate a organismului nostru si lactatia, dar si sanatatea bebelusului. Mamicile observa uneori ca atunci cand consuma un anumit aliment, bebelusul are diaree sau refuza sa fie alaptat, plange sau se agita mai mult decat de obicei.
Comportamentul bebelusului ne ajuta sa ne dam seama ce alimente nu trebuie sa mai mancam, insa efectele nu se vad de fiecare data in modul in care reactioneaza bebelusul. De aceea putem tine cont de indicatiile medicului sau de parerile specialistilor (Robert Rountree si Melissa Block in cartea "The New Breastfeeding Diet Plan") in domeniul nutritiei mamicilor care alapteaza.
Prin laptele matern se furnizeaza bebelusului toate vitaminele si mineralele necesare cresterii lui, de aceea o alimentatie nepotrivita duce la dezechilibre in organismul mamei. Copilul se bucura de o hrana bogata (laptele matern) dar carentele sunt suportate de mamica (mama se confrunta adeseori cu caderea parului, dureri de dinti sau carii, stari de ameteala, anemie, etc).
Alimente nerecomandate sau interzise pentru mamicile care alapteaza
Mezelurile si conservele contin glutamat de sodiu si alti aditivi care, desi nu sunt transmisi prin alaptare bebelusului, influenteaza negativ starea de sanatate a mamicii.
Prajituri, chipsuri, ciocolata sau alte alimente care contin cacao si ulei hidrogenat – provoaca agitatie, insomnie si, in anumite situatii, chiar pot provoca alergii bebelusului.
Prajelile sau mancaruri gatite cu ulei de floarea soarelui pot duce la arsuri gastrice si o stare de disconfort generala.
Soia inlocuieste in general cu succes carnea, dar are un potential mare din punct de vedere alergenic. Ideea conform careia carnea de porc consumata in cantitati mari afecteaza alaptarea sau scade lactatia este doar un mit. Carnea furnizeaza calorii organismului mamei. Dar daca nu consumi multa carne, soia si alte alimente vegetale constituie un bun inlocuitor.
Pestele poate contine mercur sau cantitati mari de substante toxice daca provine dintr-o sursa cu un grad ridicat de poluare, de aceea trebuie consumat cu mare atentie sau chiar interzis (mai ales pestele spada, pangasius, macroul). Medicii recomanda suplimente de vitamine pentru a satisface necesarul de omega 3 din organismul mamei. Ca alternativa poti opta pentru seminte, cereale, ulei de peste.
Alcoolul nu este permis iar bauturile carbogazoase nu sunt nici ele recomandate fiindca au un continut mare de zahar. De obicei, in timpul perioadelor de alaptare, observi o pofta mai mare pentru dulce, dar sucurile nu sunt cea mai sanatoasa alegere. Conceptia referitoare la berea care stimuleaza lactatia este doar un mit. Defapt, orice aport de lichide in organism duce la cresterea lactatiei, insa de preferat este sa bei doar apa daca vrei sa iti ajuti organismul sa se hidrateze eficient.
Cafeaua trebuie eliminata sau cel putin redusa la cateva inghitituri pe zi. Daca observi ca in zilele in care consumi cafea bebelusul este mai agitat, atunci renunta la ea. Ceaiul negru trebuie consumat cu moderatie.
Alte alimente care pot provoca agitatie, colici sau alergii
- fasolea
- broccoli (permis in cantitati mici, fiert si doar daca nu provoaca balonare bebelusului)
- varza
- conopida
- ciresele
- fructele citrice si sucurile din fructe
- porumbul
- castravetele
- produsele lactate (multi bebelusi au intoleranta la lapte iar alergenii din laptele de vaca se transmit intr-o oarecare masura si in laptele matern)
- ouale (pot determina alergii)
- usturoiul (laptele matern isi schimba gustul si bebelusul s-ar putea sa refuze temporar alaptarea)
- alimentele picante (adauga lamaie in loc de piper la mancare)
- ceapa
- alunele (pot duce la alergie pentru bebelus)
- prunele
- rosiile
- produsele fainoase
Alimentele de mai sus pot fi testate de fiecare mamica prin consum. Daca se observa reactii in starea generala a bebelusului atunci trebuie evitate, in caz contrar ele pot fi consumate fara probleme in cadrul unui meniu zilnic echilibrat.
Alimentele semipreparate care pot fi decongelate si gatite nu sunt recomandate fiindca acestea contin conservanti periculosi pentru organism.
Alimentele bogate in grasimi si lipsite de elemente nutritive afecteaza organismul mamei si nu il stimuleaza sa depoziteze necesarul de vitamine si energie pentru alaptare. Tinand cont ca laptele matern contine anticorpi extrem de necesari bebelusului tau, adopta o dieta corecta tocmai pentru a-i furniza si elementele nutritive de care are nevoie.
Eliminand din dieta ta alimentele nocive pentru tine, iti vei ajuta corpul sa revina la silueta dorita si sa aiba o stare de sanatate buna, dar vei reusi alaptarea bebelusului intr-un mod sanatos, natural, care sa iti ajute metabolismul.
Semne ca bebelusul are o alergie sau intoleranta la un aliment din dieta ta zilnica
- Se agita mai mult decat in mod obisnuit
- Bebelusul plange mai mult
- Este constipat sau are diaree
- Are gaze si are abdomenul balonat
- Are simptome specifice colicilor
- Iritatii dupa folosirea scutecului
- Eczema (bubite cu lichid la nivelul pielii)
- Transpira si ii curge nasucul
- Vomita des si scaunul contine sange
- Respira mai greu
Lista de mai sus contine cu siguranta multe din alimentele care compun dieta ta zilnica normala. Ea trebuie analizata si testata de fiecare mamica in parte fiindca bebelusii reactioneaza diferit. Daca observi ca un anumit aliment din lista este acceptat bine de bebelus, atunci nu trebuie sa il excluzi fara motiv din alimentatie. Daca observi insa reactii alergice sau disconfort, renunta sau consuma mai rar alimentul care provoaca reactiile nedorite.
Istoricul familiei conteaza. Daca ai in familie membri alergici la anumite alimente, atunci nu le consuma in timpul alaptarii bebelusului. Pe masura ce incepi diversificarea alimentatiei, vei putea testa daca bebelusul mosteneste la randul sau alergia respectiva.
Autor: Sfatul mamicilor
Comentarii legate de Alimente interzise in timpul alaptarii
Cred ca era mai simplu sa spuneti ce anume putem manca in perioada alaptarii
Alcoolul poate sa dauneze in timpul sarcinii. Fiti informate! http://www.desprealcool.ro/alcoolul-si-corpul-tau/sarcina/