Lucruri de stiut despre burtica pe perioada sarcinii, transformari de la marime pana la forma
Corpul unei femei insarcinate sufera mai multe transformari pe parcursul celor noua luni de sarcina. Insa, corpul unei femei se adapteaza, intr-un mod remarcabil, pentru a se acomoda cu sarcina. Unele dintre aceste modificari fizice sunt vizibile, cum ar fi burtica, aflata in continua crestere, si luarea in greutate, fapt care este inevitabil in timpul sarcinii. Cele mai multe dintre femei pun intre 9 si 12 kg, in timpul unei sarcini normale. Mai sunt si alte schimbari, care sunt binecunoscute de catre mamici, cum ar fi un uter marit, greturi matinale si dureri de spate.
Cu toate acestea, sunt cateva modificari corporale care pot fi neasteptate si care le iau prin surprindere pe multe dintre femeile insarcinate. O schimbare de acest gen este, spre exemplu, cresterea sanilor. Specialistii spun ca dimensiunea sanilor unei femei si marimea la sutien se pot schimba chiar si de mai multe ori, pe parcursul sarcinii, iar unele femei vad acest lucru ca fiind o schimbare binevenita. Insa, in acest articol, vom discuta despre cea mai uimitoare dintre transformarile, din timpul sarcinii, si anume cea legata de burtica.
Asadar, in timpul sarcinii, se inregistreaza o crestere generala, in greutate, lucru care se va observa la fata, solduri si sanii tai, care vor acumula mai multa grasime decat in mod normal. Mai mult decat atat, in mod inevitabil, vei avea o protuberanta destul de mare in zona burticii. Iar burtica ta se va mari, treptat, pe masura ce copilul creste. Desi incomod si inconfortabil, semnul cel mai vizibil al sarcinii, si anume cresterea burticii, este cel cu care toate mamicile se mandresc, in mod firesc, pentru ca acesta reprezinta insasi viata care se afla, in crestere, in interiorul sau.
Fiecare burtica este unica, in dimensiuni si forme
Marimea burticii poate provoca uneori diferite griji, in randul viitoarelor mamici, pentru ca multe femei se nelinistesc la gandul ca burtica lor este prea mare sau prea mica, sau ca, in general, nu fac ceea ce ar trebui, in sarcina, pentru ca burtica lor sa creasca suficient de mult. Este important sa cunosti si sa intelegi faptul ca burticile gravidelor vin in tot felul de forme si marimi si ca ele nu reprezinta, in final, si dimensiunea sau forma copilului. De fapt, forma si dimensiunea burticii tale sunt determinate de o serie de factori, printre care mentionam:
- Cat de multe kilograme ai luat in greutate;
- Inaltimea si postura ta;
- Dimensiunea bebelusului si a placentei;
- Puterea muschilor abdominali (cu cat sunt mai puternici, cu atat mai putin vizibila va fi burtica pentru un timp si cu atat mai subtire vei parea pe masura ce burtica ta va creste);
- Cat de mult lichid amniotic este inauntru;
- De pozitia copilului – spre finalul sarcinii;
- De numarul bebelusilor pe care ii astepti; bineinteles ca daca vei fi mamica de gemeni, si acest lucru va face o diferenta in ceea ce priveste marimea burticii tale.
Este un aspect variabil, insa spre finalul celei de-a 12-a saptamani este momentul cel mai probabil cand sarcina ta va fi vizibila, iar burtica ta va incepe sa se observe deoarece uterul va iesi in evidenta din zona pelvina si va incepe sa apara deasupra osului pubian. Cu toate acestea, nu trebuie sa te ingrijorezi si trebuie sa retii faptul ca femeile vor incepe sa arate acest lucru in momente diferite ale sarcinii – daca esti fericita posesoare a unui abdomen plat si foarte subtire, atunci ai mai multe sanse de a avea o burtica vizibila, mai tarziu in sarcina, fata de femeile care au avut, dinaintea sarcinii, cateva kilograme in plus.
Mit – “Forma burtii indica sexul copilului”
Cu siguranta, ai auzit nenumarate mituri despre sarcina, insa cele mai populare mituri sunt cele legate de forma burticii, care ar putea oferi un indiciu privind sexul viitorului tau bebelus. Astfel, in credinta populara circula informatia potrivit careia femeile care au burta “tuguiata” vor naste baiat, iar cele care au burta rotunda vor naste fata. Cum mai demult nu existau ecografe, oamenii cautau astfel de raspunsuri in folclor. Insa, acum nu mai exista loc de speculatii si de coincidente, iar potrivit specialistilor forma si pozitia burticii de gravida sunt determinate de tonusul muscular al bebelusului. Asadar, daca mai auzi asemenea remarci, legate de forma burticii tale si de sexul copilului, cel mai bine este sa le tratezi cu umor, dar sa nu le dai crezare acestor mituri.
Atingeri nedorite ale burticii
Un avertisment: Desi nu este un fapt general valabil, foarte multe dintre femei nu isi doresc ca burticile lor de gravide sa atraga tot felul de oameni (mai ales pe cei straini), care se arata dornici sa le atinga sau sa faca comentarii pe seama aspectului sau marimii burticii lor. In functie de starea de spirit a mamicii, acest lucru poate sa fie chiar unul dintre cei mai iritanti factori legati de sarcina.
Ce poti sa faci daca te numeri printre mamicile carora nu le place sa primeasca tot felul de comentarii sau atingeri pe burtica? Incearca sa respiri adanc, sa-ti pastrezi calmul si zambetul pe fata, atunci cand intri in contact cu tot felul de oameni curiosi. Ei au cele mai bune intentii si vor doar sa se bucure de miracolul vietii alaturi de tine – si nu realizeaza ca de fapt tu nu iti doresti deloc sa fii atinsa pe burtica. Daca nu te poti stapani, zambeste, fa un pas inapoi si spune-le pe un ton amabil dar ferm ca nu vrei sa fii atinsa pe burtica.
Ce schimbari fizice ai observat pe perioada sarcinii? Din ce saptamana de sarcina, a inceput sa fie vizibila burtica ta? Te-ai comparat cu alte femei gravide? Impartaseste-ne povestea ta!
Comentarii legate de Lucruri de stiut despre burtica pe perioada sarcinii, transformari de la marime pana la forma