5 lucruri pe care sa NU i le spui prietenei care a suferit un avort spontan
Atunci cand o persoana draga noua trece prin suferinta pierderii unui copil, fiecare dintre noi duce o adevarata batalie. Pur si simplu, nu ne gasim cuvintele potrivite pentru a-i alina suferinta. Vrem doar sa ii oferim dragostea si suportul nostru.
Singurul lucru pe care trebuie sa-l retinem in legatura cu prietena care a suferit un avort spontan este ca ea intr-adevar trece prin pierderea unui copil. Asa ca iubeste-o. Ascult-o. Ofera-i sprijinul tau. Daca poti sa faci aceste lucruri pentru ea, realmente o ajuti sa treaca mai usor peste aceasta experienta dureroasa.
In continuare, va prezentam care sunt 5 dintre cele mai nepotrivite lucruri, pe care nicio femeie, care a suferit un avort spontan, nu ar trebui sa le auda din partea apropiatilor sau a cunoscutilor sai.
1. Este mai bine ca s-a intamplat acum
Niciodata nu poti spune asa ceva. Stiu ca oamenii incearca sa sprijine prin faptul ca isi imagineaza ca pierderea ar fi fost mult mai dureroasa daca sarcina era mai avansata, dar adevarul este ca fiecare mamica, din momentul in care afla ca este insarcinata, isi imagineaza deja copilul prin fiecare etapa a vietii sale. Mamele au presimtiri cu privire la sexul bebelusului si se gandesc chiar si la un prenume. Chiar daca pierderea ar fi avut loc a doua zi dupa ce mamica a aflat ca este insarcinata, tot ar fi fost prea devreme pentru ea.
In schimb, intreaba-ti prietena sau persoana draga despre bebelusul pe care il astepta. Poate ca nu s-a gandit prea mult, sau, dimpotriva, isi doreste ca oamenii sa stie cat de uimitor ar fi fost bebelusul lor.
2. Nu a fost momentul
Acest enunt nu ajuta absolut deloc persoana care a suferit un avort spontan. Tot ce reusesti sa faci, spunand aceste lucruri, este sa pui in discutie chestiuni legate de soarta sau religie. Persoana care sufera nu vrea decat sa planga si sa se gandeasca la toate acele lucruri pe care nu va mai putea sa i le spuna copilasului pierdut.
Daca o faci sa se gandeasca la adevaruri universale sau la un plan maret deja facut, nu o determini decat sa simta amaraciune si furie in legatura cu pierderea sarcinii si a bebelusului, pe care nu a mai ajuns sa-l aiba.
Adevarul este ca fiecare persoana, in doliu, trebuie sa treaca prin cele cinci etape ale durerii. Ce poti sa faci in schimb? Sa fii alaturi de persoana iubita, in orice stadiu de durere, pe care il parcurge. Daca ea este suparata, fii si tu suparat. Daca are nevoie de ascultare, asculta-i durerea. In cele din urma, ea va ajunge la o stare de acceptare si iti va fi recunoscatoare pentru ca ai ajutat-o sa treaca prin aceste etape.
3. Nu a fost menit sa fie
Acestea sunt alte vorbe care ranesc si care dor. Niciodata nu-i spune unui parinte indurerat, care a pierdut un copil, ca nu a fost menit sa fie. Nu! A-i spune unei femei, care a suferit o pierdere spontana a sarcinii, ca acel copil nu a fost menit sa fie pe aceasta lume, ii rapeste orice vis, speranta, plan, si chiar si acel putin timp pe care l-a avut cu acel copil. Daca o femeie a pierdut o sarcina si este suparata inseamna ca, in mintea ei, acel copil era deja parte din viata ei si era viu in mintea ei. In schimb, spune-i cele mai simple si mai sincere cuvinte. “Imi pare rau pentru pierderea ta”. Intr-adevar, este de ajuns sa-i spui doar atat.
4. Si, ai de gand sa continui sa incerci?
Iata un alt exemplu de “Asa, nu”. Pierderea unui copil este o experienta teribila pentru un parinte. Inainte de a incepe macar sa se gandeasca la a incerca din nou si a avea o sarcina viitoare sau de a adopta un copil, femeile care au suferit un avort spontan, trebuie sa se refaca dupa pierderea copilului lor. Un copil pentru care si-ar fi dat si viata pentru ca el sau ea sa traiasca. “Vei continua sa incerci?” nu este o intrebare potrivita.
In schimb, intreaba-ti prietena sau persoana iubita daca exista ceva ce ar dori sa faca in memoria copilului pierdut. Las-o sa conduca aceasta discutie.
5. Cand te vei intoarce la serviciu?
Chiar si persoanele cu cele mai bune intentii, din jur, pot adresa aceasta intrebare. In general, sefii sunt intelegatori si le ofera femeilor, care trec printr-o pierdere, sa-si aloce cat timp au nevoie, dar pentru ca pierderea sarcinii nu este o boala, unii oameni uita ca doliul cere timp. Odata cu pierderea bebelusului, mama simte ca si cum o partea din ea a murit. In schimb, intreab-o daca are nevoie de ajutor financiar in aceasta perioada trista. Exista facturi care trebuie platite sau cheltuieli suplimentare care trebuie efectuate. Ce poti face pentru a le sprijini in aceasta perioada indurerata? Nu ezita sa intrebi acest lucru.
Daca efectiv nu-ti dai seama ce sa spui, atunci mai bine nu-i spune nimic. Stai cu ea. Tine-o de mana, daca-ti permite. Imbratiseaz-o, atunci cand ti-o cere. A fi acolo pentru cineva, care a suferit un avort, inseamna mai mult decat cuvintele o pot exprima.
Comentarii legate de 5 lucruri pe care sa nu i le spui prietenei care a suferit un avort spontan