Cum sa iti recastigi increderea in tine si sa reincepi sa ai succes
A avea incredere in tine te ajuta sa-ti atingi obiectivele cu succes. Un om increzator in propriile forte va fi cel care va inregistra reusite atat pe plan personal, cat si pe plan profesional. Asta o stim cu totii. Insa exista anumite situatii in viata cand, din cauza experientelor prin care trecem, ajungem in cealalta extrema, adica a omului care-si pierde increderea in sine. Atunci parca totul este pe dos si gri, iar toate par ca ti se intampla doar tie. Indiferent daca ai fost concediat de la locul de munca, ai ratat examenul final, ai uitat complet textul discursului pe care urma sa-l tii, afacerea ta a intrat in faliment sau urmeaza sa treci printr-un divort, toate aceste evenimente au un impact negativ asupra starii tale de spirit.
Cu totii am trecut, cel putin o data, printr-un astfel de moment care ne-a facut sa fim mai vulnerabili. Atunci incepi sa ai indoieli mari in propriile capacitati incat parca nu mai esti in stare sa iei nicio decizie corecta in ceea ce te priveste. Esti constient ca trebuie sa faci cumva sa iesi rapid din aceasta stare de amorteala, insa nu ai nici cea mai vaga idee despre cum ar trebui sa procedezi. Ei bine, in cele ce urmeaza, vei putea citi 7 metode eficiente prin care vei reusi sa-ti recastigi treptat increderea in tine.
Invata sa te cunosti si sa te apreciezi.
Din cauza faptului ca iti lipseste increderea in tine, iti este probabil mereu la indemana sa te critici si sa te acuzi fara incetare. Esti un adevarat maestru cand vine vorba de a-ti cataloga greselile si esecurile, iar recunoasterea aspectelor pozitive si a calitatilor este un capitol tabu pentru tine. Relaxeaza-te, acest lucru este mult mai dificil de atins pentru majoritatea oamenilor.
Stima de sine este formata din ambii factori cognitivi, cum ar fi memoriile pozitive pe care le ai despre tine si despre comportamentul tau, si auto-evaluarea sau cat de pozitiv iti evaluezi atitudinile si comportamentele curente. De aceea, incepe sa faci o lista cu ceea ce iti place la tine – capacitatile si abilitatile pe care crezi ca le ai. Chiar te ajuta, cu adevarat, sa stai jos si sa scrii aceasta lista. Stabileste-ti un timp de 20-30 de minute pentru a o intocmi. Acest jurnal este o modalitate buna de a mentine, in permanenta, o conversatie deschisa cu tine despre cine esti si cine vrei sa devii. Auto-reflectia si auto-descoperirea te ajuta sa realizezi lucruri noi pe care nu le stiai despre tine. Gandeste-te, de asemenea, ce aspecte vrei sa imbunatatesti.
Gandeste-te la viata ta si la realizarile tale din trecut.
Datorita perioadei mai grele prin care treci, exista toate sansele ca tu sa nu-ti acorzi suficient credit pentru tot ce ai facut de-a lungul vietii tale. Acorda-ti suficient timp pentru a reflecta si pentru a privi la realizarile din trecut, atat cele mici, cat si cele mari, toate care te-au facut sa te simti mandru. Acest lucru te va ajuta sa-ti confirmi locul in lume si impactul pozitiv pe care il aduci in vietile oamenilor din jurul tau. O parte din constructia stimei de sine are o schema solida formata din amintiri pozitive despre realizarile tale din trecut si abilitati. Astfel, vei avea increderea ca vei face din nou lucruri uimitoare. Rasfoieste albume cu fotografii vechi si realizeaza un colaj al vietii tale si al realizarilor de pana acum.
Citeste si despre Increderea in tine
Concentreaza-te pe ganduri pozitive.
Decat sa ramai blocat in acea atmosfera bantuita de ganduri rele si negative, incearca, mai bine, sa te concentrezi pe gandurile pozitive, incurajatoare si constructive. Aminteste-ti si repeta-ti ca esti o persoana speciala, care merita sa primeasca dragoste si respect atat din partea celor din jur, cat si de la propria-ti persoana. Poti sa incerci urmatoarele strategii: sa faci declaratii pline de speranta (spre exemplu: “Chiar daca acest lucru va fi o provocare pentru mine, ma voi descurca.”), sa te concentrezi pe cuvantul “poate” si sa eviti expresia “ar trebui sa”, aceasta din urma transmite o presiune asupra ta, si fii propriul tau suport (de exemplu: “Poate prezentarea mea nu a fost perfecta, dar colegii mi-au adresat intrebari la finalul ei, ceea ce inseamna ca mi-am atins scopul.”)
Stabileste-ti propriile obiective si asteptari.
Scrie o lista cu toate acele lucruri pe care iti doresti sa le realizezi si modul in care vei putea sa-ti atingi aceste obiective. De exemplu, ofera-te voluntar in cadrul unui proiect, gaseste-ti un nou hobby sau petrece mai mult timp cu prietenii. Asigura-te ca obiectivele si asteptarile tale sunt realiste. Incepe cu pasi marunti pentru a evita sa suferi iar un soc care-ti va destabiliza increderea in sine. Spre exemplu, a decide la 35 de ani ca visul tau este sa joci hochei la nivel profesionist sau sa fii prim-balerina nu este un plan realist.
Indrazneste sa-ti asumi riscuri.
Aminteste-ti ca nu poti controla ceea ce gandeste sau simte altcineva. Te poti controla doar pe tine insuti. In loc sa-ti fie teama de aceasta incertitudine si de lipsa de control, incearca sa o accepti. Accepta ca lumea din jurul tau este un loc mare si nesigur si acorda-ti o sansa de a incerca un lucru nou. Vei fi surprins sa descoperi cat de des vei reusi daca ai o atitudine proactiva. Incepe o conversatie cu cineva in autobuz, incepe un curs de pictura sau de muzica, alege ceva care te va scoate putin din zona ta de confort. In acest fel, vei putea afla mai multe lucruri despre talentele si abilitatile cu care nu stiai ca esti inzestrat. Acest lucru va ajuta la cresterea increderii in sine.
Citeste si articolul Cum sa reusesti intr-o lume a barbatilor?
Ajuta pe cineva.
Cercetarile au demonstrat faptul ca persoanele care se ofera, in mod voluntar, sa ajute se simt mult mai fericiti si au o stima de sine mai mare fata de cei care nu fac acest lucru. Poate parea paradoxal, insa sentimentele de conectare sociala, de tip voluntariat, ne fac sa ne simtim mult mai pozitivi fata de noi insine. Si din fericire exista oportunitati nelimitate pentru a ajuta pe cineva. Ofera-te voluntar intr-un centru de copii sau la un adapost de animale.
Renunta la ideea de perfectiune.
Perfectiunea este doar o notiune artificial creata si proliferata de societate si de mass-media, iar in realitate aceasta face un mare deserviciu pentru majoritatea dintre noi sugerand ca perfectiunea poate fi atinsa si ca problema ar fi la noi. Nimeni nu este perfect. Niciodata nu vei avea o viata perfecta, un corp perfect, o familie perfecta sau o slujba perfecta. Nici tu, dar nici altcineva.
Concentreaza-te mai degraba pe efort decat pe dorinta de perfectiune. Daca nu incerci ceva pentru ca ti-e teama ca nu-ti va iesi perfect, atunci nu ai nicio sansa sa reusesti. Nu lasa ca presiunea de a fi perfect sa te traga in jos. Accepta faptul ca esti o fiinta umana si fiintele umane sunt fundamental imperfecte si supuse greselilor. De fapt, imperfectiunile noastre sunt cele care ne fac sa fim umani si ne permit sa crestem si sa devenim tot mai buni.
Comentarii legate de Cum sa iti recastigi increderea in tine si sa reincepi sa ai succes