Cum aleg crema de protectie solara?
Toate vrem sa ne bronzam fara suferinta, nu-i asa? Produsele pentru protectia solara ne apara impotriva arsurilor, fara sa impiedice insa bronzarea pielii.
Cele mai multe dintre noi alegem crema pentru protectie in functie de marca insa nu tinem intotdeauna cont si de factorul de protectie solara - FPS sau de elementele componente.
Factori importanti in alegerea cremei de protectie
Indicatorul FPS, in functie de valorile sale, arata cat de protejate suntem de radiatiile soarelui si cat de mult putem sa stam in soare.
Conteaza nu doar timpul de expunere ci si cat de puternice sunt razele solare, astfel ca o perioada de o ora dimineata - intre 8 si 9, echivaleaza cu 10-15 minute in intervalul orar 14-15.
Tipul de piele are un rol la fel de important atunci cand vrem sa ne ferim de radiatii. Daca pielea este deschisa la culoare, este nevoie de o crema cu un factor de protectie cat mai ridicat. De asemenea, daca pielea este imbatranita sau afectata de acnee, iritatii sau este plina de alunite, trebuie sa te gandesti la o masura de protectie cat mai buna.
Atunci cand alegi crema de protectie trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte.
Pigmentul pielii
Pielea alba nu se bronzeaza si este cea mai predispusa la arsuri solare, chiar si 5 minute de expunere directa la soare avand consecinte neplacute.
Pielea deschisa (dar nu alba) se bronzeaza usor si nu este afectata de arsuri decat dupa 20-30 de minute de expunere la razele soarelui.
Pielea inchisa (maslinie) se bronzeaza puternic si rezista arsurilor pana la o ora fara protectie.
Indicatorul FPS
Un FPS intre 5 si 30 ofera o protectie slaba spre medie si nu te protejeaza intr-o masura ridicata impotriva radiatiilor.
FPS intre 30 si 50 iti confera o protectie mai mare, dar trebuie sa tii cont si de tipul de piele.
Cea mai puternica protectie o vei obtine folosind o crema cu un factor de protectie solara de peste 50, insa totul depinde tot de pigmentare si timpul petrecut in soare.
Elementele continute de crema de protectie
Desi cancerul de piele a atins in ultimul deceniu cote ridicate, multi specialisti considera ca o parte din vina o au cremele de protectie solara, mai exact anumite substante pe care le contin.
Sunt elemente care afecteaza fibrele de elastina si duc la imbatranirea precoce a pielii, contribuind astfel la aparitia diverselor afectiuni.
In alegerea unei creme trebuie sa te feresti astfel de cele care contin elemente chimice daunatoare pielii.
Este important sa stim ca organismul nostru are capacitatea de a se proteja singur, insa are nevoie de ajutor cand ne expunem la soare timp indelungat sau in intervalul orar periculos (11- 17).
Alege creme de protectie care sa contina oricare din elementele de mai jos, elemente naturale si care protejeaza pielea in mod sanatos:
- unt de cacao sau de shea
- ceai verde
- aloe vera
- vitamina E
- oxidul de zinc
- ulei de masline
Protejeaza-te de soare si bronzeaza-te treptat, in zile diferite. Daca ai pielea foarte deschisa cel mai bine este sa te protejezi tot timpul, expunand pielea cat mai putin la razele periculoase.
Comentarii legate de Cum aleg crema de protectie solara?
Inveti cum sa te poti proteja ,care sunt cele mai bune creme,lucruri bune