Ghid de participare la targuri de job-uri
Targurile de job-uri se desfasoara periodic. In Bucuresti, anual, au loc cel putin sapte-opt astfel de evenimente. Companiile participante ofera astfel candidatilor oportunitati de cariera/ locuri de munca in diverse domenii.
Ce trebuie sa faca insa candidatul pentru a fructifica oportunitatile care se ivesc? Raspunsul ar fi: Sa fie pregatit, curajos, perserverent, decent. Iar pentru a dezvolta acest raspuns o sa analizam impreuna toate cele patru elemente mentionate.
Pregatirea pentru targul de job-uri
Printeaza-ti CV-ul in multiple exemplare (dupa ce te-ai asigurat ca acesta este ordonat, nu contine greseli gramaticale/ ortografice, este succint, aerisit si ingrijit ca aspect – fonturi, marimea caracterelor etc.). Chiar daca ti se spune ca trebuie sa vii doar cu un singur CV pentru ca acesta va fi scanat este bine sa ai mult mai multe exemplare la tine deoarece instrumentele tehnologice pot suferi dificultati de conexiune, intarzieri, lipsa de compatibilitate cu anumite mecanisme s.a.m.d.
Curaj
Chiar daca te-ai imbracat frumos, profesionist, nu te astepta ca respectivele companii participante sa-ti spuna: Vino la noi, iti oferim toate informatiile. Preia initiativa si intreaba tu companiile, spune-le de ce doresti sa-ti depui CV-ul. Reprezentantii companiilor vor nota deseori pe CV-ul tau job-ul pe care l-ai dori sau alte informatii despre obiectivul si competentele tale. In 30-60 de secunde poti intreba, transmite mesajul tau si completa pe CV (impreuna cu interlocutorul) informatiile esentiale. Ex: Candidatul doreste sa lucreze ca informatician; A participat la un internship in…; Stie sa utilizeze programul X s.a.m.d.
Abordeaza chiar si companiile care aparent nu au job-uri ce sunt in conformitate cu profilul tau.
Gandeste in perspectiva si intreaba daca iti poti lasa CV-ul pentru viitoare oportunitati. Este recomandat sa procedezi astfel mai ales daca intalnesti la targuri/burse cu locuri de munca si agentii de recrutare si selectie de personal. Informeaza-te chiar acum de pe internet cat de importanta poate fi o agentie de recrutare in viata ta. O sa privesti lucrurile intr-o maniera mai pozitiva decat cea actuala. Eventual suna o astfel de agentie si discuta cu un consultant in resurse umane. In 2 minute iti poate prezenta avantajele legate de proiectele in care te poate integra acum sau pe viitor.
Nu trece pe langa standul companiilor doar ca sa te vada cat de dragalas sau “tare” esti – nu vei crea aceasta impresie. Daca te decizi sa interactionezi, nu incepe cu: “Ce aveti pentru mine” sau “Ce e aici, cu ce va ocupati” ori “Nu am auzit de voi”; “Am auzit de voi… Da… Da… interesant, nu stiu daca ma puteti ajuta”; “De ce nu aveti rabdare sa discutati cu mine si ma expediati asa de repede?”- nu este vorba de asta, insa gandeste-te ca mai sunt si alti oameni care asteapta si ca CV-ul tau oricum a fost inregistrat, ti-ai indeplinit acest prim obiectiv” etc. Fii politicos – “Buna ziua, pot discuta cu dvs. cateva momente…” – un scurt exemplu.
Mai mult, daca ti se solicita din partea unei companii sa completezi un formular de candidatura, atunci completeaza-l, nu spune: “Ok, poate mai tarziu, trebuie acum sa mai trec si pe la alte companii”. Acorda 3-5 minute pentru a completa respectivul document. Acele minute pot reprezenta o investitie inteligenta, si anume un job specific. La polul opus, daca nu acorzi 3-5 minute, atunci risti sa acorzi mult mai multe zile, luni, poate ani, in identificarea unui job.
Perseverenta
Incearca sa intelegi politica si principiile fiecarei companii. Straduieste-te sa abordezi toate companiile participante, fara sa exagerezi cu privire la durata conversatiei (de obicei 1-2 minute de discutii cu fiecare este suficient). In timpul conversatiei, intereseaza-te de obiectivele companiei, exprima-ti cateva dintre competentele tale, fii optimist, ofera CV-ul si, de asemenea, poti incerca sa obtii o carte de vizita sau date generale de contact. Totodata, prin decenta si profesionalismul tau interlocutorii isi pot face o parere si despre principiile tale. Astfel, daca unul dintre acestia iti pun intrebari si discutia se prelungeste in timp, relaxeaza-te si bucura-te. E un semn bun. Continua.
Decenta
Indiferent de experienta pe care o ai sau succesele ori esecurile pe care le-ai avut, gandeste-te ca esti la acel targ deoarece vrei sa obtii ceva. Iar prin lipsa de initiativa sau la polul opus aroganta, pamflet, agresivitate, rar vei intalni companii care sa-ti ofere ceea ce vrei. Vei obtine probabil ceva din partea acelora care aproba un astfel de comportament – insa de obicei acestea platesc angajatii la negru, nu ofera stabilitate, sunt dezorganizate s.a.m.d. Ai o singura solutie: Fii decent, civilizat, calm si rapid in acelasi timp. Ofera un zambet si transmite CV-ul tau cu promptitudine – ofera si o scurta descriere despre tine – ce poti face cel mai bine, ce vrei sa imbunatatesti, care sunt obiectivele tale, ce poti sa oferi si acorda timp sa asculti ce spune interlocutorul. Nu-l intrerupe brusc cand ai o idee, gaseste un spatiu unde poti, eventual, sa-i completezi argumentul/ descrierea pe care o face.
Recomandare: Citeste acest ghid cu o zi sau cu cateva ore inainte de a te prezenta la un targ de job-uri. Repeta aceasta actiune cu ocazia participarii la 3-4 targuri, pana te obisnuiesti. Ofera acest ghid si prietenilor tai. Targurile nu te asteapta. Du-te tu la ele!
Autor: Mihai Silviu Botezatu - Human Resources & Sales Specialist Silviu promoveaza implicarea activa a tinerilor in societate.Ii puteti regasi o importanta parte din munca sa pe unul dintre primele bloguri de initiativa sociala aparute in Romania: Mihai Silviu Botezatu. Este specializat pe recrutare de personal si vanzari, ofera consiliere si orientare in cariera. A colaborat cu Human Respect Solutions, site-ul Myjob si cu libraria virtuala Devadata. Periodic, Silviu scrie nuvele. Este pasionat de literatura, resurse umane, sport. |
Comentarii legate de Ghid de participare la targuri de job-uri