Esti maniaca in detinerea controlului?

Te consideri maniaca in detinerea controlului? Vrei sa le faci tu pe toate? Sa verifici totul? Obositor, nu-i asa? Conform celor mai recente studii, cea mai buna solutie pentru productivitate si eficienta este sa scapi de aceasta manie!
Ideea lipsei de control te inspaimanta doar daca aduc in discutie acest subiect. Aparitia unui eveniment pe care nu l-ai planificat minutios pare consumator de timp, energie, nervi. Adevarul absolut este acela ca nu poti controla totul, nici toate lucrurile din viata ta!
Profilul mamicii preocupate de control
Mamicile din societatea de astazi se gandesc la detinerea controlului ca la o calitate obligatorie, o virtute incredibila pe care daca nu o au, trebuie sa o dobandeasca. Totusi, practica arata ca aceasta trasatura seamana mai degraba cu un muschi care poate fi afectat de stres muscular, intinderi, oboseala si afectiuni.
Poti sa consideri ca detii controlul in foarte multe actiuni din viata ta: cand refuzi o prajitura seara, cand nu iti inseli partenerul de viata, cand iei foarte multe decizii, cand iti stabilesti idealuri competitive, etc.
Femeile care doresc sa detina controlul in majoritatea activitatilor pe care le fac, se confrunta adeseori cu oboseala, stil de viata incarcat, un program alimentar defectuos. Aceste fapte demonstreaza ca detinerea controlului in mod absolut, in toate aspectele vietii, este imposibila, oricat ti-ai dori sa fie fals. Acesta este un adevar pe care multe femei refuza sa il accepte, incercand sa demonstreze ca este posibil chiar si imposibilul.
Defapt, cat de tare ne ajuta in viata detinerea controlului in toate aspectele ei? Cat de mult iti modifica destinul delegarea listei de cumparaturi sotului sau sa lasi ingrijirea catelului in seama copiilor, sa mandatezi plata facturilor bancii, sa lasi comandarea florilor pentru sedinta anuala a investitorilor in sarcina secretarei, etc? Cat de mult simti ca te bucuri de viata daca le faci tu pe toate?
Solutia este simpla si este la indemana ta! Construieste o lista cu lucrurile pe care consideri ca "trebuie" sa le controlezi ( sa le faci sau sa le verifici). Grupeaza aceste lucruri pe categorii, ca niste palarii incapatoare cu obiective, atat simple cat si complexe. Alege o prioritate pentru fiecare palarie! Descopera apoi obiectivele intre care exista conflicte ( de ex, "sa mananc sanatos" in conflict cu "sa termin un raport in pauza de masa"). Cu cat descoperi mai multe obiective in conflict, cu atat mai mari sunt sansele ca tendinta ta de a controla totul sa iti faca un mare deserviciu, in loc sa te ajute.
Detinerea controlului inseamna sa iei o pauza atunci cand consideri ca este o prioritate, sa te relaxezi, sa delegi lucrurile pe care altii le pot face prin natura meseriei lor, sa ii lasi pe ceilalti sa intervina in viata ta in mod constructiv.
Accepta si imbratiseaza viitorul pe care il poti avea cand renunti la mania detinerii controlului. Adevarata schimbare intervine nu atunci cand reduci numarul obiectivelor ci cand accepti consecintele lipsei lor. Daca ai delegat sarcina cumparaturilor partenerului de viata, dar esti nemultumita de culoarea morcovilor sau de marca zaharului, atunci e clar ca obsesia ta pentru control nu a disparut.
Daca renunti sa vezi un film cu familia la cinema doar pentru ca trebuie sa pierzi inca doua ore la serviciu verificand activitatea subordonatilor tai pe care ii platesti pentru ceea ce fac, "viitorul-tu" va ajunge sa regrete momentele pierdute.
Gandeste in viitor si alege acele obiective cu adevarat importante pentru tine si familia ta! Foloseste prioritizarea, clasificarea, eliminarea in lista de obiective pe termen scurt sau lung. Concentreaza-te pe cele care iti influenteaza cu adevarat viitorul si prezentul.
Tu cum iti planifici obiectivele? Te consideri o maniaca in detinerea controlului sau dimpotriva, lasi totul la voia intamplarii?
Comentarii legate de Esti maniaca in detinerea controlului?