Cum te ajuta emotiile in cariera?
Ce vrei sa faci peste 3 ani? Dar peste 7? Ce te pricepi sa faci cel mai bine? Care este domeniul tau de referinta? Astfel de intrebari trebuie sa ti le pui tu insuti, sa nu astepti sa fii intrebat de altcineva.
Practic, ceea ce vrei tu sa faci se poate transforma in realitate doar daca realizezi o structura, o schita de lucru, daca intocmesti un plan de actiune. Ideile cele mai bune sunt cele scrise… De aceea este indicat, chiar daca esti confuz, nesigur, temator din punct de vedere personal si profesional, sa faci un efort si sa raspunzi la intrebarile in genul celor de la inceputul acestui paragraf.
Daca iti este greu sa te decizi, gandeste-te concret la ceea ce stii sa faci, apoi cauta activ prin intermediul ziarelor, noilor media, agentiilor de resurse umane, cabinetelor de consiliere profesionala/ consiliere in cariera s.a.m.d. contextele profesionale in care te-ai putea integra pentru a-ti contura obiectivele in mod clar si pentru a putea observa care este “traseul” ce te conduce catre indeplinirea acestora.
Daca ai reusit sa depui acest efort, atunci confuzia pe care o aveai la inceput nu va mai exista sau cel putin va scadea mult in intensitate. Acest lucru se va intampla intrucat atunci cand ai un plan clar, bine pus la punct, tot ceea ce trebuie sa faci este sa-l respecti si sa te adaptezi corespunzator posibilelor schimbari/ modificari ce pot aparea pe parcursul desfasurarii acestuia.
Cand esti pregatit sa actionezi pentru a-ti indeplini obiectivele din cadrul planului de cariera, vointa, optimismul, perseverenta, simtul creativitatii, improvizatia, taria de caracter isi vor face loc astfel incat sa-ti ofere gradul de vitalitate emotionala necesar pentru atingerea succesului. Daca vezi ca esti multumit si te simti puternic, entuziast, incearca sa intelegi aceste simtaminte si sa le utilizezi cat mai bine.
Ceea ce este important de inteles este ca se poate intampla sa esuezi uneori sau sa nu mearga toate lucrurile din prima asa cum ti-ai dorit, insa prin exercitiu, concentrare, perseverenta si experienta vei dobandi iscusinta necesara pentru inlaturarea obstacolelor. Totodata, este bine de stiut ca astfel de incercari sau mai bine spus primele esecuri reprezinta un antrenament foarte bun pentru tine deoarece vei observa ceea ce nu merge bine si cum trebuie sa imbunatatesti situatia – dupa cum spunea si Thomas Alva Edison (a inventat becul dupa aproximativ 1000 de incercari): “Nu am esuat de 1000 de ori, ci becul a fost o inventie cu 1000 de pasi”.
Este o certitudine ca atunci cand esti constient de drumul pe care mergi ca esti sigur pe tine, nu iti este frica. Spre exemplu, drumul de la facultate catre casa – il cunosti, poti descrie bancile, magazinele ce se desfasoara in fata ochilor tai in timp ce te indrepti catre metrou, apoi cu precizie stii la ce statie sa te opresti, ce ziar sa cumperi, cui sa-i dai buna ziua.
Asa si cu emotiile tale – de indata ce se simt in siguranta si observa ca au “puncte de reper” in jurul lor, ca au “banci” pe care sa se relaxeze, ca au “magazine” de unde sa se alimenteze etc. le poti utiliza fara griji intru atingerea obiectivului tau. Tine minte insa, uneori “metroul poate intarzia”, “magazinele se mai pot muta” si de aceea emotiile tale trebuie sa fie familiarizate si cu iesirea din “zona de confort propriu”.
Asadar, pregateste-le si pentru asta. Primul pas ar fi sa fii constient si sa accepti faptul ca lucrurile se schimba. Schimbarea nu aduce doar lucruri sau situatii neplacute, aduce si inovatie, bucurie, progres, rezistenta, creativitate s.a.m.d.
Asadar, imprieteneste-te cu propriile tale emotii! Merita!
Iti recomandam si articolele legate de cariera : Disconfort la serviciu? Cum poate fi depasit? si Avantajele educatiei business in viata personala!
Autor: Mihai Silviu Botezatu - Human Resources & Sales Specialist Silviu promoveaza implicarea activa a tinerilor in societate.Ii puteti regasi o importanta parte din munca sa pe unul dintre primele bloguri de initiativa sociala aparute in Romania: Mihai Silviu Botezatu. Este specializat pe recrutare de personal si vanzari, ofera consiliere si orientare in cariera. A colaborat cu Human Respect Solutions, site-ul Myjob si cu libraria virtuala Devadata. Periodic, Silviu scrie nuvele. Este pasionat de literatura, resurse umane, sport. |
Comentarii legate de Cum te ajuta emotiile in cariera?