Obiceiuri de Paste
Romanii se pot mandri cu obiceiuri de Paste unice, frumoase si incarcate de emotii! Pastele este o sarbatoare importanta pentru crestini, mai ales pentru ca marcheaza primavara si renasterea naturii.
Obieciurile specifice sarbatorilor pascale sunt diverse, interesante si captivante. Traditia difera de la o regiune la alta a tarii si este transmisa din generatie in generatie. Anumite obiceiuri se pierd, altele sunt imprumutate dar cele mai multe se pastreaza cu sfintenie.
Incondeierea oualor este un obicei stravechi in traditia romaneasca si reprezinta o dovada a culturii si spiritului romanesc. In functie de zonele tarii, ouale incondeiate au modele diferite, originale, cu inscriptii pascale sau simboluri crestine.
Obiceiuri pascale cunoscute in tara
In functie de regiuni, sunt anumite obiceiuri pascale specifice care se respecta de tinerii si batranii din zonele respective.
In Moldova, in ziua Pastelui, credinciosii aduc la biserica bucatele traditionale (pasca, oua rosii, branza, flori) pentru a fi sfintite dar si alte alimente care simbolizeaza un an mai bogat: seminte de mac (sa alunge seceta), sare (aduce belsug), faina (grane bogate). Cosul sfintit este adus acasa si impartit in familie!
In Bucovina, in noaptea de Inviere, fetele se duc la clopotnita sa spele clopotul cu apa neinceputa, pe care o folosesc apoi sa se spele pe fata. Credinta este ca vor ramane frumoase tot anul si ca vor cuceri baietii.
In zona Sibiului, localnicii impodobesc un pom cu oua incondeiate carora li s-a golit continutul. Acest pom impodobit este tinut in casa si simbolizeaza bogatie si prosperitate.
In Dobrogea, la slujba de inviere, credinciosii aduc la Biserica, pe langa un cos cu oua rosii si pasca, cocosi albi. Datina din stramosi este aceea ca invierea este vestita de cantatul unui cocos si ca gospodarul care l-a adus va avea parte de bogatie in anul respectiv.
In Maramures, copiii merg la usile oamenilor si anunta Invierea Domnului facand urari specifice zonei. Copiii sunt recompensati cu oua rosii sau cozonac si primul care trece pragul casei trebuie sa fie un baiat, fapt ce simbolizeaza intelegere in familie tot anul.
In Banat, traditia spune ca la prima masa din ziua de Paste, bucatele trebuie tamaiate si ca fiecare mesean primeste vin si pasca. Masa festiva include oua incondeiate, cozonac, friptura de miel si ciolan de porc.
In Ardeal, in noaptea de Pasti se fura de la biserica toaca si se duce in cimitir pentru a fi pazita de tineri. Daca nu o pazesc bine si alti tineri reusesc sa o fure, atunci, a doua zi, acestia vor plati un ospat din care vor manca atat hotii, cat si pagubitii. Daca hotii nu reusesc sa fure toaca, ei vor face cinste.
In regiunea ta, ce traditii de Paste sunt cunoscute si care sunt cele mai frumoase obiceiuri?
Comentarii legate de Obiceiuri de Paste