Cum sunt afectate femeile de criza economica
Criza economica a avut efecte tot mai negative asupra femeilor. Nu doar din perspectiva cresterii cheltuielilor si a reducerii veniturilor, dar si prin prisma restructurarilor masive care au afectat toate categoriile de angajati. Cele mai defavorizate sunt mamicile care au terminat concediul de maternitate si atunci cand doresc sa revina la serviciu, constata ca posturile au fost restructurate.
Conform unui raport al Comisiei Europene privind “Monitorizarea impactului social al crizei economice: perceptiile publice in Uniunea Europeana”, criza economica are un impact puternic asupra femeilor. Raportul arata ca cele mai afectate de problemele financiare in ultimele 12 luni au fost femeile. 20% dintre femeile din Europa spun ca familia lor a ramas fara resurse financiare in ultimul an (spre deosebire de 16% din bărbaţi).
Conform aceluiasi sondaj, este mai probabil ca femeile sa spuna ca saracia a crescut in toate cele trei domenii avute in vedere in cadrul cercetarii: in statul lor (82% fata de 72% barbati), in regiunea din care fac parte (65% comparative cu 61%), si in UE (84% comparative cu 81%).
Ca si in etape anterioare ale studiului, femeile sunt mai susceptibile decat barbatii sa creada ca o persoana din 3 este saraca in statul lor, cu o marja de 35% la 29%.
Exista mai multe sanse ca femeile sa spuna ca familia lor s-a confruntat cu dificultati in plata facturilor (ele sunt cele care se lupta constant sa tina pasul cu plata facturilor, ratele pentru credite, sau se afla in situatia de a nu as fi platit obligatiile de catva timp), la o diferenta de la 23% la 19% fata de barbati. Prin contrast, 48% dintre barbati spun ca familia lor a reusit sa tina pasul fara nici un fel de dificultati, spre deosebire de 40% femei.
Femeile sunt mai susceptibile decat barbatii sa spuna ca s-ar putea afla in imposibilitatea de a face fata unei cheltuieli neasteptate de 1000 euro, cu o diferenta intre femei si barbati de la 67% la 58%.
De asemenea, femeile sunt mai dispuse sa fie pesimiste cu privire la perspectivele lor de a gasi un alt loc de munca. In timp ce o majoritate de 53% dintre femei afirma ca nu cred ca ar putea sa gaseasca un alt loc de munca intr-un timp scurt, in comparatie cu 45% dintre barbati care spun ca nu ar putea sa gaseasca rapid un alt loc de munca.
In timp ce peste o treime (35%) dintre femei considera ca devine tot mai dificil sa isi permita servicii de sanatate, doar 27% dintre barbati afirma acest lucru. Acest tipar se repeta in cazul ingrijirii copiilor (41% fata de 35%) si al ingrijirilor pe termen lung (43% fata de 37%).
Respondentii de sex feminin exprima o mai mare ingrijorare cu privire la veniturile lor la varsta pensionarii, fata de persoanele de sex masculin: 62% dintre femei isi exprima aceasta ingrijorare, in timp ce 52% dintre barbati isi fac astfel de griji.
Articol preluat de la promoveazafemeia.com.
Daca si tu intampini probleme cu revenirea la serviciu dupa concediul de maternitate, hai in forum sa discutam despre ce solutii legale ai!
Comentarii legate de Cum sunt afectate femeile de criza economica