Cuperoza - cum sa ameliorezi petele rosii si sa iti ajuti tenul
Daca ai cateodata impresia ca tenul tau parca ia foc si se inroseste, s-ar putea sa suferi de cuperoza. Trebuie sa stii ca aceasta afectiune loveste numai in randul femeilor. Si desi este provocata de o serie intreaga de cauze, existe solutii si tratamente pentru a preveni semnele neplacute de la nivelul fetei.
Ce este cuperoza si cum putem sa o tratam
Cuperoza este o afectiune dermatologica care apare in momentul in care vasele de sange de la nivelul pielii fetei nu mai revin la forma initiala dupa dilatare. In mod normal, capilarele se dilata pentru a permite circulatia fluxului mare de sange. Se dilata in momentele de stres sau de efort fizic, se permite astfel circulatia sangelui, apoi capilarele revin la forma initiala. In unele cazuri, vasele de sange nu mai revin la forma initiala iar apoi apare cunoscuta rozacee sau cuperoza. Tenul devin roz-rosiatic mai ales in zona obrajilor si a nasului. Aceste zone sunt sensibile. Apar de asemenea bubite și vinisoare proeminente.
Din pacate, cuperoza este o afectiune ereditara si afecteaza femeile cu tenul uscat, foarte deschis la culoare si pe cele de varste mijlocii. Tulburarile endocrine (menopauza), afectiunile gastro-intestinale (ulcer, gastrita etc), circulatia defectuoasa a sangelui de la nivelul fetei, elasticitatea scazuta a pielii, mancarurile picante, poluarea, unele cosmetice neadecvate tenului, tutunul si alcoolul reprezinta cativa dintre factorii declansatori ai cuperozei. Din fericire exista solutii si tot felul de tratamente pentru a calma cuperoza. Mai trebuie spus ca nici un tratament expus pe piata nu poate rezolva problema definitiv, ci poate calma pielea inrosita.
Evitarea factorilor de risc
Cuperoza poate fi prevenita daca se evita factorii care declanseaza aceasta afectiune dermatologica. Spalarea tenului cu sapun si apa foarte rece sau fierbinte afecteaza vasele de sange de la nivelul fetei si astfel apare roseata. Tot de aceea trebuie evitate produsele de curatare a fetei pe baza de alcool sau cosmeticele care sunt astrigente pentru o piele fragila.
Baile si dusurile fierbinti trebuie evitate si ele. Apa trebuie sa fie calduta pentru a nu leza capilarele. In plus, schimbarea alimentatiei dintr-una dezordonata intr-una echilibrata si bazata pe alimente proaspete reprezinta cheia in mentinerea sanatatii. De mare ajutor in prevenirea cuperozei sunt flavonoizii care se gasesc in fructe si legume. Aceste substante intaresc practic peretii vaselor de sange. Include in meniu: afine, zmeura, struguri, mere, pere si varza rosie. De asemenea, evita vinul rosu si cafeaua care irita vasele de sange.
Asigurarea unui aport optim de lichide zi de zi creste gradul de hidratare al pielii. Pielea hidratata pare mai tanara, radianta. Insa bauturile fierbinti trebuie evitate.
Desi pare greu la prima vedere, trebuie evitate situatiile stresante care isi lasa amprenta asupra calitatii tenului. Expunerea la soare sau la variatii de temperatura declanseaza cuperoza la nivelul tenurilor sensibile. Asadar, trebuie evitat bronzul la soare, dar si mersul prin vant rece sau ger.
Solutii si tratamente
Masajul bland, delicat al pielii fetei ajuta la prevenirea aparitiei rosetii. Pur si simplu masajul are o actiune benefica asupra circulatiei sangelui si astfel sunt preintampinate episoadele neplacute in care pielea fetei se inroseste. De asemenea, aplicarea locala de creme anti-inflamatorii ajuta in prevenirea cuperozei. Inainte de a iesi afara este bine sa aplici o crema cu spf 30 si factor de protectie UVA si UVB. In plus, accesorizeaza-ti tinuta cu o palarie pentru un maxim de protectie oferit pielii fetei.
Un alt tratament local al zonelor inrosite de pe tenul sensibil il reprezinta cataplasmele cu ceai de musetel. Se pregateste o infuzie de musetel. Se lasa apoi sa se raceasca, dupa care se iau cateva discuri demachiante si se imbiba in ceaiul de musetel. Se aplica pe tenul curat, pe zonele cu probleme. Vei sta asa 15 minute, dupa care le inlaturi. Se repeta procedeul de 2-3 ori pe zi.
Comentarii legate de Cuperoza - cum sa ameliorezi petele rosii si sa iti ajuti tenul
La mine acneea e cea care imi da de furca. De la 17 ani ma tot lupt cu ea. Ba trece, ba repare. Acum iau ceva derminax, dar nu stiu daca o sa am rezultate permanente. Pana acum doar rezultate temporare am avut cu produsele pe care le-am folosit.