Traditii si superstitii de Boboteaza
Sunt nenumarate traditii si superstii de Boboteaza pe care crestinii le respecta; unele dintre ele sunt cunoscute, altele difera in functie de regiunea tarii.
In fiecare an, pe data de 6 ianuarie, biserica crestin-ortodoxa sarbatoreste botezul Domnului - Boboteaza. De obicei, in aceasta zi este ger, fiind una din cele mai racoroase perioade din an. Sunt mai multe traditii pe care romanii le respecta de Boboteaza si tot atat de multe superstitii.
Ce semnificatie are ziua de Boboteaza?
Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzut ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Aratarea Domnului). Se spune că Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă El era fara de pacat, ci pentru sfintirea creatiei. Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezinta incheierea ciclului celor 12 zile ale Sarbatorilor de Iarna, care incep pe 25 decembrie, cu Nasterea Domnului sau Craciunul.
Obiceiul sfintirii apelor a pornit de la o legenda care spune ca in timpul sfintirii apelor Iordanului, diavolii au intrat in apa pentru a-l impiedica pe Ioan Botezatorul sa inceapa botezul, dar Dumnezeu a poruncit preotilor sa sfinteasca apele si toti diavolii au pierit.
Traditii de Boboteaza
In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, de aceea slujba are loc langa o fantana sau o apa curgatoare. La biserica, se aduce apa in vase mari de lemn care apoi, dupa ce devine agheasma, se imparte oamenilor. Oamenii, mai ales in zona rurala, obisnuiesc sa sfinteasca in acea zi, cu apa adusa de la biserica, fantanile din calea lor, pamanturile, grajdurile si animalele, dar si casele in care locuiesc.
Preotul umbla din casa in casa si binecuvanteaza familia si casa cu apa sfintita. Casa trebuie sa fie curata si pe masa trebuie lasat un vas cu apa pe care preotul sa o sfinteasca.
In ajun de Boboteaza se tine post sau chiar post negru pentru cei care doresc.
Ce superstitii exista de Boboteaza?
O traditie din popor spune ca fetele nemaritate vor visa alesul daca dorm cu un manunchi de busuioc sub perna. Ele trebuie sa tina post in ajun, sa se roage si sa doarma cu busuiocul sfintit sub perna.
Tot in popor se crede ca apa sfintita de Boboteaza ajuta la tratarea bolilor dar si pentru a desface blesteme sau farmece. Apa sfintita poate fi folosita pentru stropirea casei sau bauta atunci cand visati urat.
In plus, este buna in cazul unui deochi sau pentru a calma crizele de nervi. Batranii cred ca agheasma ajuta chiar si la tratarea dependentei de alcool sau la cresterea fertilitatii.
Mamele care au pierdut un copil la nastere sau inainte sa fie botezat, pot cere preotului sa mearga la mormant in ziua de Boboteaza si sa il boteze cu numele de Ion. Dupa trei ani, se crede ca acel copil va fi botezat.
Tot in aceasta zi sfanta, preotul sfinteste o cruce de lemn si o arunca in rau sau in Dunare. Cei mai curajosi barbati sar in apa dupa ea sa o recupereze si se spune ca sunt feriti de boli tot anul.
Vremea din ziua de Boboteaza este cea care prevesteste tot anul. Daca ploua sau ninge, va fi o iarna lunga si grea, daca este frumos, va fi o vara lunga si frumoasa. Daca este crivat, pamantul va da roade bogate, iar daca pomii sunt acoperiti cu zapada, va fi un an plin de belsug.
A spala in aceasta zi este considerat a fi un pacat mare. Totodata, nu se da nimic cu imprumut in aceasta zi, nici macar apropiatilor.
Comentarii legate de Superstitii de Boboteaza