Primul club de baschet din țară în care copiii
Un fost jucător profesionist de baschet, care a practicat acest sport inclusiv in SUA, a înființat în București un club de baschet special, în care antrenează copiii nu doar ca să dea bine la coș, ci și ca să se dezvolte personal și să învețe arta socializării. Când nu sunt în sală, ies în grup la film și la teatru și se implică în acțiuni caritabile, iar când unul dintre ei se accidentează, suferă toți, în semn de solidaritate. Copiii care aleg calea baschetului, în detrimentul altor sporturi, au o inteligență aparte, iar sportul în sine are un caracter mai elitist decât altele, susține antrenorul Alex Ardelean.
Alex Ardelean, 27 de ani, a fost dintotdeauna îndrăgostit de baschet. Până să ajungă antrenor antreprenor, a jucat baschet de performanță la diferite niveluri, printre care campionatele interne, loturile naționale de juniori, dar și campionatul de licee american. Câteva accidentări, dar și faptul că simțea că în SUA nu va ajunge niciodată la nivelul la care aspira, l-au făcut să abandoneze acest sport, dar nu de tot. Știind câte goluri din structura baschetului românesc, și fiind și absolvent de Psihologie, a decis să pună bazele propriului său club de baschet pentru copii - Baschet Alpha – care le îmbină pe amândouă.
Bazat pe un concept mai special, presupune nu doar performanță în sport, ci și dezvoltare personală și socializare. Spre deosebire de filozofia comercială a marilor cluburi, misiunea Baschet Alpha este să îi ajute pe copii să se dezvolte armonios, atât fizic, cât și personal. Un caz de care este mândru este cel al unui copil-problemă, cu tulburări de comportament, care după 3 luni de antrenament „s-a liniștit”. „Prin puterea grupului, echipei și a regulilor, cărora trebuia să li se supună”, adaugă antrenorul.
Arta merge mână în mână cu mingea
Fiecare copil care se înscrie în Baschet Alpha primește o fișă de dezvoltare, iar antrenorii monitorizează în ce măsură antrenamentele îi influențează creșterea și abilitățile personale. Alex lucrează acum la o structură prin care va putea să le ofere părinților un raport cu rezultatele anuale: cât a crescut copilul în înălțime, viteză etc. după 12 luni de antrenament, cu cât i-au crescut procentajele în perioada în care au făcut aruncări la coș etc.
„Consider că 99% dintre copiii care vin la noi nu sunt interesați să facă baschet de performanță și plec de la această premisă. Dau antrenamente de parcă ar fi la lotul național, dar, pe de altă parte, le ofer copiilor o platformă prin care îi ajut să își facă prieteni, să se dezvolte și să devină persoane mai bune. Mergem la teatru și la film, pentru a le da ocazia să petreacă timp împreună, să își dezvolte spiritul de solidaritate, și să înțeleagă că trebuie să împartă cu alții lucruri. Tot în acest spirit, am organizat o serie de meciuri caritabile, ca să îi obișnuiesc să lucreze pentru societate, pe măsură ce cresc”, povestește Alex Ardelean.
Copiii talentați, identificați în 30 de secunde
Dacă primul antrenament a fost doar cu doi copii, acum are 75-80 de copii în club, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, iar 95% dintre cei care ajung în Baschet Alpha nu mai pleacă. Alex spune că poate recunoaște instantaneu talentele în baschet. „Se simte imediat. Practic dacă mă uit 30 de secunde la un copil făcând orice, îmi dau seama dacă este potrivit pentru baschet”. Abilitățile motorii sunt primele care îi sar în ochi, dar foarte importantă este și inima copilului, mai spune antrenorul. „Dacă ai inimă și perseverență și ești gata să lupți până la capăt, poți să prinzi din urmă, nu contează că ești mai scund sau mai dolofan. Al doilea lucru la care mă uit este dacă sunt jucători cerebrali, dacă înțeleg ceea ce li se spune. Sunt și copii care își analizează și își studiază fiecare mișcare, așa cum sunt și copii căroa le vin natural aceste mișcări. Este bine oricum, pentru că talentul fără muncă nu înseamnă nimic”, este categoric Alex. Totul este reflex în baschet, abia după ce ai făcut „de un milliard de ori” repetarea, îți intră în reflex aruncarea.
Baschetul trădează personalitatea copiilor
Baschetul este mai special decât alte sporturi, întrucât îți dă ocazia să te remarci într-o multitudine de roluri. „În baschet, ești și atacant, și apărător, nu este ca la handbal sau fotbal. Poți să ai o mână foarte bună și să arunci la coș foarte bine, poți să driblezi foarte bine etc.”, spune Alex. Baschetul, mai mult decât alte sporturi, este oglinda personalității jucătorului. „Este cel mai frumos lucru în acest sport, faptul că îmi dau seama cine este persoana de lângă mine după modul în care reacționează în situații tensionate din timpul jocului. Baschetul trădează personalitatea jucătorilor mai mult decât o fac alte sporturi”.
*Mai multe detalii despre club pot fi gasite pe site-ul clubului sau pe pagina de Facebook a Baschet Alpha.
Comentarii legate de Primul club de baschet din țară în care copiii