O nutritie sanatoasa pentru o crestere sanatoasa
Ca mama iti doresti ca puiul tau sa creasca sanatos si sa se dezvolte armonios. De aceea, este esentiala alimentatia de calitate atat a mamei, cat si a sugarului si a copilului mic in primele 1.000 de zile, adica din momentul conceptiei si pana la varsta de 2 ani.
Conform recomandarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), bebelusii ar trebui hraniti exclusiv prin alaptare pana la varsta de 6 luni, inceperea diversificarii facandu-se dupa aceasta varsta si continuand in paralel cu alaptarea cat mai mult timp posibil.
De ce este atat de importanta alaptarea in formarea viitoarelor generatii? Deoarece laptele matern este un aliment complet, oferindu-i sugarului toate elementele nutritive de care are nevoie in primele sase luni de viata, il fereste de alergii si boli (raceli, diaree, boli infectioase) datorita anticorpilor continuti, ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar si reduce riscul dezvoltarii diabetului zaharat de tip 2.
Nevoile nutritionale ale copiilor sunt mult mai mari decat ale adultului, datorita ritmului accelerat de crestere, insa capacitatea gastrica este mult mai redusa, situandu-se la 20% din cea a adultului. De aceea, atunci cand alaptarea nu mai este posibila, se recomanda laptele de crestere adaptat nevoilor nutritive ale copilului.
„Principalul obiectiv al unui parinte este sa creasca un copil sanatos si sa ii formeze cele mai corecte deprinderi alimentare, inca din primele 1000 de zile. Am pus mare pret pe alaptare, iar Vlad a fost alaptat pana la 6 luni exclusiv. Dar acum ca a implinit un an, trecem printr-un proces natural de intarcare si am fost nevoita, astfel, sa aleg un lapte de crestere care sa fie adaptat varstei, care sa-i asigure toate vitaminele si mineralele de care are nevoie si care sa ii placa lui Vladut”, povesteste Dana Rogoz, invitat special al conferintei organizate de cei de la Nestle Infant Nutrition , „Mama stie reteta cresterii sanatoase”, cu tema „nevoile nutritionale ale copiilor dupa varsta de 1 an”.
Laptele de crestere este conceput astfel incat sa aiba o compozitie echilibrata intre proteine si grasimi de calitate, fiind imbogatit si cu vitaminele si mineralele esentiale bunei cresteri:fier, necesar in productia celulelor rosii, zinc, pentru imunitate, calciu, pentru oase puternice, Vitamina A, pentru dezvoltarea oculara, Vitamina D pentru absorbtia calciului.
Introducerea laptelui de vaca ca substitut al alaptarii nu este recomandata, datorita continutului ridicat de proteine ce poate suprasolicita ficatul si rinichii copilului mic. Totodata, un exces de proteine in alimentatia sugarului si a copilului mic conduce la aparitia obezitatii, o afectiune de care sufera tot mai multi copii, adolescenti si adulti.
Sarac in vitamine si minerale precum fier, zinc, iod si Vitamina D, laptele de vaca poate cauza si o alta deficienta, aceea de fier, ce determina una dintre cele mai intalnite tipuri de anemie la nivel mondial, anemia feripriva, dar si deficiente motorii si cognitive.
Comentarii legate de O nutritie sanatoasa pentru o crestere sanatoasa